Hlavní obsah

Nemají persony, ale majitel před odvetou v Boleslavi vsadí i na finanční motivaci, říká expert na Rumuny

Praha

Šest let prožil v Rumunsku a nedá na něj dopustit. Brankáře Miloše Buchtu chytla země z Balkánského poloostrova za srdce. Prošel třemi kluby, zažil Ligu mistrů a získal spoustu přátel. „Když mám narozeniny, přijde mi více gratulací z Rumunska než z Česka," směje se gólman Sigmy Olomouc, který si stále udržuje přehled o dění na rumunské fotbalové scéně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Olomoucký brankář Miloš Buchta.

Článek

„Mám tam pořád hodně kamarádů, vzpomínky jsou i po letech velice živé. Zažil jsem tam šťastné období a nemohu říct o zemi křivé slovo," vzpomíná zaujatě Buchta.

Když před týdnem hrála Mladá Boleslav úvodní duel 3. předkola Evropské ligy s FCSB, nenechal si přenos ujít. „A byl jsem zklamaný z výkonu domácího týmu. Čekal jsem, že bude dominovat. FCSB by mělo být výstavní lodí rumunského fotbalu. Jenže když jsem viděl sestavu, honily se mi hlavou otázky, kam se poděly persony ze soupisky FCSB. Současní hráči nejsou hodní jména a dresu tak slavného klubu," vynáší nemilosrdný soud Buchta.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Michal Hubínek z Boleslavi při posledním ligovém utkání  a sparťan Libor Kozák.

Když před dvěma lety narazila v předkole Ligy mistrů na FCSB plzeňská Viktoria, Buchta v olomoucké šatně tipoval, že rumunský klub bude dominovat. „Na moje slova došlo, Rumuni byli jednoznačně silnější. Ale dnes? Majitel Becali sáhl k obměně kádru. Z nynější soupisky FCSB si pamatuju dva tři hráče. Jejich problémy nejsou náhodné," poukazuje Buchta na fakt, že FCSB v probíhající sezoně už vyměnilo trenéra a z posledních pěti utkání čtyři prohrálo.

Mladá Boleslav - FCSB
Odveta 3. předkola (první duel 0:0), začátek je v 19.00 hodin
Pravděpodobné sestavy
Mladá Boleslav: Šeda – Křapka, Takács, Pudil, Túlio – Fulnek, Hubínek, Matějovský, Bucha – Komličenko, Mešanovič
FCSB: Vlad – Belu, Marc, Botezatu, Pantiru – Coman, Popescu – Moutinho, Vina, Serban – Gikiewicz
Rozhodčí Lardot (Belgie)
Přímý přenos vysílá ČT sport, online reportáž na webu sport.cz

Před odvetou, po týden starém bezbrankovém duelu, přesto nevidí jako favorita český tým. „Kdyby FCSB bylo v síle, jakou si jméno klubu zasluhuje, vůbec neřešíme, kdo postoupí. Ale kvalita rumunského týmu už není jako v době, kdy jej vedl Laurentiu Reghecampf. To byl poslední schopný trenér, kterého Steaua měla. Získal s ní dva tituly, hra byla vynikající a měl i skvělé fotbalisty," vzpomíná Buchta na trenéra, jehož při svých štacích v Mediasu, Galati a Rapidu Bukurešť ještě zažil.

Sebevědomí rumunskému celku nechybí. „Četl jsem na webech, že si FCSB vyřazení vůbec nepřipouští. Becali navíc bude určitě mužstvo finančně motivovat," poukazuje Buchta na klubového bosse, jenž prahne po velkém úspěchu, aby si udobřil fanoušky.

„Už se proti němu začínají obracet. Prvně to bylo přede dvěma lety, když prohrál s armádou soud o značku a později i název Steaua. Jeho neustálé rošády na trenérském postu i v kádru se pochopitelně příznivcům také nelíbí," připomíná Buchta trable rumunského soka.

„Když jsem byl v Rumunsku, měly elitní kluby větší kvalitu a neomezené možnosti. To už se změnilo. I proto může Boleslav postoupit. Jen se nesmí uchýlit k nějakému vyčkávání, musí hrát na vítězství," radí Buchta a nijak neskrývá, že bude ve čtvrtek u obrazovky rozpolcený: „V pohárech vždy fandím českým klubům, ale v Rumunsku jsem prožil fakt pěkné roky."

Kdo postoupí, může se těšit v play off Evropské ligy na portugalský Guimaraes.

Reklama

Související témata: