Hlavní obsah

Zlatý vrchol pro českou hvězdu! Ondra je potřetí mistrem světa v obtížnosti

Aktualizováno

Vzpomínky na nepovedené finále boulderingu přikryl v japonském Hačiódži zlatý stín! Adam Ondra ve čtvrtečním finále lezení na obtížnost zmobilizoval v náročném programu MS síly, ze všech závodníků dolezl nejvýš a stal se potřetí mistem světa v královské lezecké disciplíně, v níž obhajoval stříbro. Druhý skončil Němec Alexander Megos a bronz bral rakouský obhájce titul Jakob Schubert. Všichni tři medailisté zopakovali umístění na stupních vítězů z loňského šampionátu v Rakousku. Pro druhý titul si v Hačiódži dolezla Slovinka Janja Garnbretová, která po boulderingu kralovala i disciplíně s lanem.

Foto: Lukáš Bíba

Adam Ondra se raduje ze zisku titulu mistra světa

Článek
Fotogalerie

Ondra postoupil z kvalifikace z desátého místa, v dopoledním semifinále byl čtvrtý. "Po katastrofickém finále boulderingu bylo těžké přepnout hned další den na obtížnost. Bolavé prsty a tíha okamžiku nedodávaly příliš jistoty, což mělo za následek sklouznutí na chytu v prvním kvalifikační cestě a vytřesený top ve druhé. Naštěstí jsem před semifinále stačil nabrat trochu sebevědomí a trochu se zahojila i kůže na prstech. Lezlo se mi lépe," neskrýval šestadvacetiletý lezec spokojenost před finálovým bojem.

Foto: Lukáš Bíba

Adam Ondra vybojoval třetí zlato

Podobně jako v semifinále, ani ve finále se diváci v Hačiódži nedočkali topu, tedy dolezení konce cesty. Výrazné obtíže nepustily žádného z lezců do závěrečné pasáže a nejdál se dostal právě Ondra, který dokázal z chytu číslo 34 udělat ještě následný pohyb. To mu stačilo ke zlatu bez ohledu na výsledek v semifinále, protože Megos a Schubert udělali v cestě o krok méně. Němec pak bral stříbro právě díky lepšímu semifinálovému umístění.

Záznam finále lezení na obtížnost - Adam Ondra leze v čase 2:13:09

"Neskutečná radost z třetího titulu. Abych řekl pravdu, nečekal jsem to. Program byl neskutečně nahuštěný, cítil jsem únavu. Bylo těžké si věřit, zejména v kvalifikačních cestách. V semifinále už to bylo lehčí a ve finále jsem byl smířený, že do toho musím dát všechno, a uvidím, jaký to hodí výsledek. Měl jsem určitě hodně velké štěstí ve finálním kroku, kde jsem dokázal udělat o pohyb navíc. A díky tomu jsem se stal mistrem světa," líčil po závodu Ondra.

Foto: Sport.cz

Adam Ondra mohl být se svým výkonem spokojen

Rodák z Brna potvrdil, že obtížnost je jeho parádní disciplínou a získal v ní již sedmou světovou medaili. Třetí zlato na MS v obtížnosti získal Ondra jako druhý lezec v historii po Francouzi Francoisi Legrandovi, jenž kraloval v letech 1991, 1993 a 1995. Český reprezentant vybojoval předchozí tituly v letech 2014 a 2016.

Adam Ondra
Narozen 5. února 1993 v Brně. Profesionální lezec, vystudoval bakalářský obor Podnikový management na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. Vedle soutěžního lezení výrazně ovlivňuje i historii skalního lezení - v roce 2017 přelezl v norském Flatangeru linii Silence, které navrhl dosud nikdy nepoužitou klasifikaci obtížnosti 9c. V roce 2016 provedl na masivu El Capitan v Yosemitech druhý volný přelez cesty Dawn Wall - nejtěžší bigwall na světě o 32 délkách vylezl za osm dnů. V roce 2017 obdržel Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského, nejvyšší ocenění Českého olympijského výboru.
Sportovní úspěchy
zlato na MS v obtížnosti 2014, 2016 a 2019, MS v boulderingu 2014
stříbro na MS v obtížnosti 2009 a 2018 a v kombinaci 2018, MS v boulderingu 2011 a 2016
bronz na MS v obtížnosti 2011 a 2012
2009, 2015 - vítěz SP v obtížnosti a celkově
2010 - vítěz SP v boulderingu a celkově

Před dvěma dny skončil Ondra v Japonsku ve finále boulderingu šestý a v sobotu jej ještě čeká závod v lezení na rychlost, kterému se za normálních okolností český závodník nevěnuje. Při premiéře lezení na olympijských hrách v Tokiu se ale budou medaile rozdávat v kombinaci všech disciplín a závodníci, kteří mají v Hačiódži první možnost jak vybojovat jistotu startu na olympiádě, se musí popasovat s kompletním programem, aby mohli postoupit do kombinačního závodu.

Postup jistý, těšil se na odpočinek

"Postup do kombinace už mám jistý. I kdybych v rychlosti ulil start a skončil poslední, tak to musí zákonitě vyjít. Co se týká samotné kombinace, tak tam je to hodně otevřené. Zajímavá byla rozhodně výkonnost Tomoy Narasakiho v obtížnosti, je tam vidět obrovský nárůst vytrvalosti a vnímám ho jako ještě výraznějšího konkurenta, protože je silný i v rychlosti. Jako další zajímavý kandidát na úspěch se mi jeví třeba Němec Flohé, bronzový v boulderingu," poznamenal Ondra, který v kombinaci obhajuje stříbro.

Foto: Lukáš Bíba

Adam Ondra předvedl parádní výkon

Místo v kombinačním závodu vybojuje dvacet závodníků s nejnižším součinem výsledků ze všech jednotlivých disciplín, z pondělní kvalifikace pak do středečního finále postoupí osm nejlepších. Místenku do Tokia si ve finále lezci zajistí umístěním do sedmého místa. Další možností nominace je pak prosincový závod ve Francii.

Ondra se ale před pokračováním šampionátu těšil hlavně na zasloužený odpočinek. "Zlato z obtížnosti je velmi důležitý moment směrem k dalšímu programu a je to velká vzpruha, co se týká sebevědomí. Po čtyřech velmi náročných dnech se ale těším především na den odpočinku," dodal s úsměvem.

MS ve sportovním lezení v Hačiódži - obtížnost, finále
Muži:
1. Ondra (ČR)
2. Megos (Něm.)
3. Schubert (Rak.)
...v semifinále 9. Konečný, 15. Stráník, 81. Kříž (všichni ČR)
Ženy:
1. Garnbretová (Slovin.)
2. Kramplová (Slovin.)
3. Moriová (Jap.)
...v semifinále 25. Vejmolová (ČR)
v kvalifikaci 43 Adamovská (ČR)

Reklama

Související témata: