Hlavní obsah

Trabzonspor - Sparta 2:1Novák neúprosným katem na závěr. Pražané potřetí v řadě končí hned v předkole

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Sörloth 1 : 0
78. Hložek 1 : 1
90. Novák 2 : 1
Záznam online reportáže

Trabzon

Účast ve čtvrtfinále Evropské ligy na jaře 2016 ještě není tak vousatou historií. Pro fotbalovou Spartu je ovšem neskutečně vzdálenou vzpomínkou. Zvláště když teď Letenští v odvetě 3. předkola v Turecku podlehli Trabzonsporu 1:2 a po remíze 2:2 v Praze nechali postoupit tým českého legionáře Filipa Nováka, který v nastavení vstřelil druhý gól. Sparta jen potvrdila svůj kvapný ústup ze slávy. Potřetí v řadě ztroskotala hned v prvním předkole Evropské ligy, do něhož zasáhla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo Sparty před úvodním utkáním 3. předkola Evropské ligy s Trabzonsporem.

Článek

Co bylo Spartě platné, že se jí nerozehraný turecký soupeř na Letné nabízel jako vhodné sousto. Dvougólový náskok nakonec Letenští ztratili a na horkou tureckou půdu vyrazili s vachrlatou remízou 2:2.

Pražané tak potřebovali v odvetě vstřelit minimálně jeden gól. A také co nejdéle udržet čisté konto. Jenže plán se brzy zhroutil. Ömürovu úvodní šanci ještě přežili, Sörlothovu už ne. Sosa přesně odcentroval, norský chasník se odpoutal od Radakoviče, přeskočil Krejčího a hlavou nezadržitelné skóroval.

Od 11. minuty tak bylo jasné, že Sparta musí k postupu vstřelit ne jeden, ale minimálně dva góly. O jeden se mohl vzápětí postarat Hašek, pálil však jen do obránce. Jeho šance byla spíš výjimkou. Domácí byli nebezpečnější a naději na postup hostům udržel brankář Nita, který předvedl dva skvělé zákroky při Ömürově tutovce a jeho následné dorážce. Cakira na druhé straně ohrozil jen Hložek střelou zdálky.

Čas po přestávce sparťanům neskutečně rychle utíkal. Do šancí se nedostávali a na mysl jim stále víc přicházela neúprosná statistika. České kluby zatím v samostatné historii nevyhrály ani jeden z deseti pohárových duelů na horké turecké půdě. Sparťané navíc v zemi půlměsíce čtyřikrát za sebou prohráli bez vstřelené branky.

Situaci zdramatizoval až Hložek. Teenager skóroval tečovanou střelou ze střední vzdálenosti. Brankáře Nitu hned po gólu trefil předmět hozený z hlediště do hlavy, ale po krátkém ošetření se hrálo dál.

Sparta v závěru tlačila, dvě minuty před koncem však přišla o Plavšiče, který byl po druhé žluté kartě vyloučen. Trabzonsporu se otevřel prostor ke kontrům a hosty několikrát podržel skvělý Nita. Chytil dokonce i Nwakaemeho penaltu, ale na Novákův brejk v osmé minutě nastavení po Kangově lajdácky rozehraném přímém kopu už nestačil.

Hořká česko-turecká kapka na rozloučenou s Evropou...

Odveta 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
Trabzonspor - Sparta Praha 2:1 (1:0)
Branky: 11. Sörloth, 90.+8 Novák - 78. Hložek. Rozhodčí: Kehlet - Hummelgaard, Sörensen (všichni Dán.). ŽK: Parmak, Mikel - Plavšić, Krejčí. ČK: 88. Plavšič. První zápas 2:2, postupuje Trabzonspor.
Trebzonspor: Cakir - Novák, Hosejní, Türkmen, Pereira - Nwakaeme, Parmak (84. Erdogan), Ekuban, Sosa, Ömür - Sörloth (79. Mikel). Trenér: Karaman.
Sparta: Nita - Hanousek, Costa (60. Hancko), Radakovič (67. Kozák), Sáček - Hašek (76. Mandjeck), Kanga, Krejčí, Plavšič, Tetteh, Hložek. Trenér: Jílek.
Jakou známkou (školní stupnice) byste ohodnotili výkon Sparty v odvetném utkání proti Trabzonsporu?
1
7 %
2
3,2 %
3
5,6 %
4
9,5 %
5
74,7 %
Celkem hlasovalo 1664 čtenářů.

Reklama

Související témata: