Hlavní obsah

GLOSA: Pohárová zkáza. Češi už jsou za Andorrou i Gibraltarem! Což takhle rozšířit nadstavbu...?

Víte, co mají společné Faerské ostrovy, Gibraltar či Andorra? Všechny země představující fotbalové trpaslíky figurují v pohárovém žebříčku nové sezony před Českou republikou! Patří jí až 47. místo, těsně za ní jsou Estonsko, Albánie nebo Malta... Takový je výsledek fiaska v předkolech, v nichž se utopilo kvarteto Jablonec, Mladá Boleslav, Sparta, a nakonec i Plzeň. Jako sám voják v poli zůstává jen Slavia. Je ve hře o Ligu mistrů, minimálně skupinu Evropské ligy má jistou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň Michael Krmenčík a Jan Kopic v pohárech končí. A nejen oni.

Článek

Černý večer českého fotbalu. Všechny čtyři týmy, jež do pohárových předkol zasáhly, už jsou po 3. předkole vyřazeny.

Trenér a glosátor Ladislav Škorpil již před odvetami tušil malér.

„Pokud po Jablonci vypadnou ve třetím předkole Evropské ligy další naše celky, rozvíří to znovu debatu o termínové listině, o rozehranosti, odpočinku, přípravě na sezonu," poukázal zkušený expert ve svém Zápisníku pro Sport.cz.

Loni měl český fotbal v základních skupinách hned tři zástupce. Slavii a Jablonec v Evropské lize, Plzeň pak dokonce v Lize mistrů, kam jako český šampion postoupila přímo. Početné zastoupení vygenerovala domácí soutěž hraná tradičně na 30 kol. Její vyslanci v Evropě vytěžili ze solidního nasazení a koeficientu, který si za léta vybudovali.

Jakmile však byla v české lize zavedena nadstavba, hned po jejím prvním ročníku přišel naprostý pohárový krach.

Náhoda? Sotva. Trenéři předních ligových klubů hlasitě upozorňovali, že po takovém prodloužení sezony se letní příprava smrskne pod hranici únosného minima. Nikdo je ale neposlouchal. Navrch měli obchodníci. Potřebovali vyprodukovat větší počet televizních přenosů, jež lze prodat.

Názor Jindřicha Trpišovského, trenéra Slavie:
„Trošku souhlasím, že kvůli krátké letní přestávce ještě nejsou někteří v optimální formě. Myslím, že se to týká všech hráčů, kteří byli na reprezentačním srazu - Tomáše Součka, Alexe Krále, Honzy Bořila, Lukáše Masopusta... Příprava byla naprosto neadekvátní tomu, co sportovci potřebují, zvlášť po takové sezoně. Měli jsme 59 zápasů. Kluci samozřejmě neodehráli každý, ale máme za sebou i dvě přípravy, reprezentační srazy a měli jenom dvanáct dní volno. Naprosto nedostatečné. Když se podíváte do zahraničí, tak mají hráči čtyři, pět týdnů volna. Naši měli v podstatě něco přes deset dní. Volno by mohli mít delší, ale teď bychom zase říkali, že je nemáme k dispozici. Musíme si uvědomit, že jsme skončili o dva, tři týdny později než všechny ligy v Evropě. Hráči mají v tuhle chvíli o tři týdny přípravy méně. Tak to je, my jsme se museli přizpůsobit. Udělali jsme maximum. Musíme věřit, že se do provozní teploty rychle dostanou. Když si spočítáme, co hráči za posledních deset měsíců absolvovali, tak je toho hodně. Máme prostě kratší přípravu než jiné ligy. Většina soutěží jinde ještě nezačala, nebo odstartovaly minulý víkend a my už máme odehrané páté kolo. Někde to musí být znát. Je vidět, že kluci nejsou ve stavu, ve kterém sezonu končili.“

A teď má body v pohárech hrnout za všechny ostatní mistrovská Slavia, která paradoxně může po jarním marši do čtvrtfinále Evropské ligy doplatit na zkrácení přípravy ze všech nejvíc.

„Než Slavia vstoupí na evropské kolbiště, tu jsou slova trenéra Trpišovského. Příprava byla podle něj naprosto neadekvátní tomu, co sportovci potřebují, zvlášť po takové sezoně," upozorňuje Škorpil.

Sezona začala bez celé řady zraněných hráčů, kteří se nestihli dát do pořádku. Všichni trenéři pak potřebovali víc času, než se jim dostalo.

Petr Rada v Jablonci, který po nutném výprodeji opor staví prakticky nový tým. Pavel Vrba v Plzni, která se rozloučila s dalšími protagonisty zlatých časů a přikročila k omlazení. Václav Jílek ve Spartě, kde chce změnit mentalitu celého týmu. V neposlední řadě i Jozef Weber, aby Mladou Boleslav nachystal i na případnou éru bez kanonýra Komličenka.

Teď už se všichni mohou soustředit jen na domácí ligu. Bohužel.

A Slavia? V jaké formě asi může jít proti rumunské Kluži, když ani její největší opory z mistrovské sezony v srpnu ještě nezáří?

Premiéra nadstavby nenadchla, diváky netáhla. Teď proti ní mluví argument nejpodstatnější, výbuch v pohárové Evropě.

Reakce a sebereflexe vedení ligy je na místě. Jenže o peníze jde vždy až v první řadě a fotbal je byznys, jak v souvislosti s novinkou konstatoval i Pavel Vrba. Spíš se dočkáme dalších experimentů, než aby někdo dal na bývalé trenéry reprezentace a další experty, kteří jdou s kůží na trh.

Má podle vás na pohárový propad českých klubů výrazný vliv nadstavba v domácí soutěži?
Ne, je to kvůli něčemu úplně jinému
26,5 %
Ano, ovšem jen zčásti
16,4 %
Ano, je to hlavní příčina
57,1 %
Celkem hlasovalo 13214 čtenářů.

Reklama