Hlavní obsah

Siniaková - Peraová 4:6, 7:6, 6:3Bojovnice Siniaková odvrátila dva mečboly a postupuje! Další Češka skončila na vozíčku

New York/Praha
Aktualizováno

Česká tenistka Kateřina Siniaková postoupila na turnaji v Bronxu, který je generálkou na grandslamové US Open, do semifinále. Nad Američankou Bernardou Peraovou, 69. hráčkou světa, vyhrála po boji 4:6, 7:6 a 6:3. Odvrátila také dva mečboly soupeřky. Karolína Muchová naopak napínavou koncovku nezvládla a prohrála s Polkou Magdou Linetteovou po setech 7:6, 4:6, 6:7. Na české semifinále tedy na turnaji nedojde. V kvalifikaci US Open smolně dohrála Barbora Krejčíková. Hned ve druhé hře si poranila chodidlo a kurt opustila na vozíčku.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Kateřina Siniaková v akci.

Článek

Kateřina Siniaková, jejímž letošním turnajovým maximem ve dvouhře je květnové semifinále z Norimberku, začala duel s Peraovou skvěle a hned v první hře vzala soupeřce podání. Následně náskok držela a vedla ještě 4:2. Od té chvíle ale kralovala na dvorci Američanka a připravila českým fanouškům šok. Získala čtyři hry v řadě a tím i první set. Oba dosud odehrané vzájemné duely vyhrála bez ztráty setu Siniaková.

A rozjetá Peraová nehodlala brzdit a navrch měla i v úvodních dvou hrách druhé sady. Jenže 38. hráčka světa Siniaková nehodlala duel zabalit a manko rychle smazala. Sadu dovedla do zkrácené hry. Tam byla na pokraji vyřazení, když odvrátila dva mečboly. Následně pak uhrála pro změnu čtyři míče v řadě a srovnala stav na 1:1 na sety.

Kvůli velkému vedru byl pak na deset minut přerušen. Ve třetí sadě pak měla navrch česká hráčka. Za stavu 2:1 vzala Američance servis, náskok již nepustila a mohla slavit postup do semifinále.

Drama se smutným koncem

Karolína Muchová, která je čtvrtfinalistkou Wimbledonu, premiérově hrála proti sedmadvacetileté Polce a zápas nabídl obrovskou bitvu. Obě hráčky si v první sadě držely servis, takže ji musela rozhodnout zkrácená hra. Tam měla navrch česká hvězdička.

Také ve druhé sadě bylo podání pro obě hráčky velkou výhodou. Muchová ovšem jednou o servis přišla, což při stoprocentní úspěšnosti polské tenistky znamenalo, že se bude hrát rozhodující třetí set. Ten nabídl opět pořádně napínavou tenisovou bitvu, kdy ani jedna z hráček nezískala brejk. Zkrácenou hru pak tentokrát ovládla polská tenistka a v semifinále si zahraje s Kateřinou Siniakovou.

Favoritka dostala kanára, ale postoupila

Nasazená jednička tenisového turnaje v newyorském Bronxu Wang Čchiang dostala v prvním setu čtvrtfinále proti Rusce Anně Blinkovové kanára, přesto postoupila mezi nejlepší čtyři. Čínská favoritka vyhrála 0:6, 6:1, 6:4 a o finále se v generálce na US Open utká s Italkou Camilou Giorgiovou.

"V prvním setu jsem vůbec nebyla v zápase. Od druhého jsem začala nanovo a našla jsem způsob, jak vyhrát," uvedla 18. hráčka světového žebříčku Wang Čchiang po vítězství nad soupeřkou, jež se do hlavní soutěže dostala navzdory porážce v posledním kole kvalifikace.

Jedna výhra od hlavní soutěže US Open

Tenisté Jiří Veselý a Lukáš Rosol mají na dosah start v hlavní soutěži US Open. Oba daviscupoví reprezentanti v New Yorku zvládli i druhé zápasy v kvalifikaci a postoupili do posledního kola.

Stočtyřicátý hráč světa Veselý porazil ve 2. kole po dvou a tři čtvrtě hodinách 6:4, 5:7, 7:5 žebříčkově lépe postaveného Jasona Junga z Tchaj-wanu. Posledním soupeřem českého tenisty, jenž se loni ze závěrečného grandslamu sezony odhlásil kvůli zranění třísla, bude italský veterán Paolo Lorenzi.

Dokonce už od roku 2016 čeká na start v hlavní soutěži US Open Rosol, jenž do závěrečného kola postoupil po výhře 6:1, 7:5 nad Italem Salvatorem Carusem. Kvalifikaci zakončí utkáním s Bělorusem Jegorem Gerasimovem.

Krejčíková musela vzdát

Barbora Krejčíková musela duel 2. kola skrečovat kvůli zranění. Česká tenistka si hned v druhém gamu utkání proti Američance Asie Muhammadové při špatném došlápnutí poranila chodilo pravé nohy. Po ošetření a pokusu o odehrání ještě jedné výměny musela elitní česká deblistka vzdát a kurt opouštěla na vozíčku.

V třetím kole jsou už také Tereza Martincová a Denisa Allertová.

Ve Winston-Salemu pršelo

Ve zbývajícím čtvrtfinále porazila Giorgiová hladce 6:2, 6:1 Francouzku Alizé Cornetovou.

Naopak ani jeden semifinalista ještě není znám na souběžně hraném mužském turnaji ve Winston-Salemu, jehož čtvrteční program téměř kompletně propršel. Své čtvrtfinále zahájili pouze nejvýše nasazený Benoit Paire z Francie a Španěl Pablo Carreňo, jejich duel byl ale za stavu 4:3 přerušen. Pokud počasí dovolí, měla by se dnes v Severní Karolíně odehrát všechna čtvrtfinále a následně i semifinále.

Tenisový turnaj v Bronxu (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Siniaková (5-ČR) - Peraová (USA) 4:6, 7:6 (8:6), 6:3
Muchová (10-ČR) - Linetteová (Pol.) 7:6 (7:4), 4:6, 6:7 (3:7)
Wang Čchiang (1-Čína) - Blinkovová (Rus.) 0:6, 6:1, 6:4
Giorgiová (It.) - Cornetová (Fr.) 6:2, 6:1.
Kvalifikace na grandslamový turnaj US Open v New Yorku:
Muži - 2. kolo:
Rosol (ČR) - Caruso (6-It.) 6:1, 7:5
Veselý (ČR) - Jung (23-Tchaj-wan) 6:4, 5:7, 7:5
Ženy - 2. kolo
Muhammadová (USA) - Krejčíková (16-ČR) 1:0 skreč.

Reklama

Související témata: