Hlavní obsah

Baník kvůli řádění fanoušků na Spartě vyjede ven bez diváků. Disciplinárka nesouhlasí s pardonem pro Slavii

Aktualizováno

Výtržnosti na Letné nezůstaly bez odezvy. Fotbalisté ostravského Baníku se v příštím venkovním zápase budou muset obejít bez svých fanoušků, klub navíc zaplatí pokutu 150 tisíc korun. Sektor pro příznivcxe hostů zůstane prázdný také v příštím utkání Baníku na Spartě. Disciplinární komise LFA zároveň nesouhlasí s rozhodnutím Odvolací komise FAČR, která zrušila Slavii podmíněný trest uzavření tribun v Edenu.

Policisté museli zasahovat na stadionu Sparty proti ultras BaníkuVideo: Pavel Jaňurek, Sport.cz

 
Článek

Pověstné ucho od džbánu se utrhlo. Disciplinární komise potrestala Baník Ostrava úhrnným trestem za nesportovní chování fanoušků jak v Opavě (pronesení a použití pyrotechniky a vhazování pyrotechniky do prostoru hřiště), tak na Spartě (pronesení a použití pyrotechniky, výtržnosti, napadení člena pořadatelské služby a poškození zařízení stadionu).

Komise udělila Baníku peněžitou pokutu 150 tisíc korun a proměnila podmíněný trest z minulé sezony v podobě odehrání utkání bez přítomnosti diváků v sektoru vymezeném pro fanoušky hostujícího klubu na jedno venkovní soutěžní utkání, což by se mělo týkat výjezdu do Jablonce v 8. kole. Součástí trestu je také odehrání utkání bez přítomnosti diváků v sektoru vymezeném pro fanoušky hostujícího klubu při nejbližším soutěžním utkání na Spartě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Policisté zadrželi po utkání se Spartou několik fanoušků Baníku Ostrava kvůli výtržnostem na stadionu.

"Chování fanoušků Baníku na obou venkovních utkáních bylo nepřijatelné. Použití a vhození pyrotechniky, ale především brutální napadení pořadatelské služby na utkání se Spartou, které vyústilo ve vážné zranění jednoho z pořadatelů, nebude ze strany naší komise tolerováno a trest za takové chování se musí dotknout i fanoušků samotných," zdůrazňuje šéf disciplinárky Richard Baček.

Šéf Baníku Václav Brabec uvedl, že klub se proti trestu odvolávat nebude. "Jakékoliv podobné násilné incidenty jsou zcela neakceptovatelné a my se vůči nim musíme jasně vymezit," uvedl na webu ostravského celku. "Stejně tak mi ale vadí provokace ze strany ochranky k fanouškům. A z videí a další dokumentace, kterou jsem měl možnost po utkání na Spartě vidět, je zjevné, že právě k tomu na Letné směrem k našim fanouškům docházelo. Myslím si, že ochranka je na stadionu kvůli zajištění bezpečnosti. A ne aby svým chováním fanoušky provokovala a riziko jakéhokoliv incidentu tím naopak zvyšovala," dodal Brabec.

Kombinace trestů možná je!

Disciplinárku nadzvedlo úterní rozhodnutí odvolací komise, která zrušila Slavii podmíněné uzavření severní a jižní tribuny na dva zápasy. Červenobílí původně dostali trest souběžně s uzavřením hlediště na zápas s Libercem a pokutou 250 tisíc korun kvůli výtržnostem fanoušků v domácím duelu s Olomoucí.

Foto: ČR Policie, ČTK

Pražská policie na svém webu zveřejnila fotografii dalšího muže, který podle vyšetřovatelů zapálil světlici na fotbalovém utkání v pražském Edenu

Předseda odvolačky Jan Lego uvedl, že tresty byly uloženy v rozporu s disciplinárním řádem, a proto je komise musela zrušit.

Disciplinárka s ním nesouhlasí. "Disciplinární řád FAČR výslovně v § 14 umožňuje ukládání více trestů vedle sebe a nezakazuje ukládání stejného trestu v nepodmíněné i podmíněné podobě," zdůrazňuje ve svém komuniké ze čtvrtečního zasedání.

"Disciplinární komise UEFA ke kombinaci trestů přistupuje často, viz například rozhodnutí ze 6. srpna 2019 ve věci klubu Universitatea Craiova nebo z 1. dubna 2019 ve věci klubu GNK Dinamo," poukazuje disciplinárka, která patří pod LFA, zatímco odvolačka pod FAČR.

Liberecký fotbalista Kamso Mara si za červenou kartu v zápase s Karvinou jednou nezahraje, navíc musí zaplatit 30 tisíc korun. "Trest peněžité pokuty se vztahuje k nevhodnému chování hráče po vyloučení při odchodu z hrací plochy," vysvětluje Baček.

Další liberecký hráč Oscar a opavský Pavel Zavadil dostali trest na jedno soutěžní utkání za to, že byli v minulém kole shodně vyloučeni po druhé žluté kartě.

Reklama