Hlavní obsah

Slavia prodává Krále! Kam talentovaný záložník míří?

Praha
Aktualizováno

Fotbalová Slavia prodává Alexe Krále! Necelých 24 hodin po oslavách postupu do Ligy mistrů, který stvrdila výhra 1:0 nad rumunskou Kluží v domácí odvetě 4. předkola, dala 21letému reprezentačnímu záložníkovi souhlas k přestupu do Spartaku Moskva. Ruský gigant údajně za Krále zaplatil 12 milionů eur (přibližně 300 milionů korun).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Alex Král a Ibrahim Traoré během oslav

Článek

Spartak o Krále usiloval delší čas, spolu s ním chtěl i záložníka Tomáše Součka. Zástupci ruského klubu jednali o jejich transferech zkraje srpna v Praze, červenobílí však stamilionové nabídky odmítli. V poslední dnech se ale situace změnila, management Slavie dal Královi nakonec zelenou.

Mladý reprezentant se v Edenu příliš neohřál, do Slavie se vrátil oklikou přes Teplice letos v lednu za osmnáct milionů. Okamžitě se zařadil mezi opory, sešívaným pomohl do čtvrtfinále Evropské ligy, z jednadvacítky si ho vytáhl kouč reprezentačního A-týmu Jaroslav Šilhavý. Nyní je před Králem další obrovská výzva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Poslední zápas v sešívaním... Alex Král během odvetného utkání s Kluží.

Rozhodování mu možná ztěžovala lákavá účast v Champions League, neboť Spartaku se prestižní soutěž netýká. Nanejvýš si zahraje Evropskou ligu (pozn. - Spartak ve čtvrtek večer čeká odveta play off s Bragou).

Král je pátým důležitým hráčem, o kterého Slavia v létě přišla. Klíčoví stopeři Deli a Ngadeu využili výstupní klauzule ve smlouvě - Deli přestoupil do Brugg, Ngadeu do Gentu. Slovenský záložník Stoch zamířil do PAOK Soluň, reprezentační středopolař Zmrhal do Brescie.

Trenér: Byl pro nás strašně důležitý

"V kontextu, jak Alex ve Slavii působil a hrál, je jeho odchod velká rána. Je to český reprezentant, hrál ve velké formě. Nejlepší zápasy hrál v Evropské lize. V Genku, se Sevillou, Chelsea i nyní proti Kluži. Byl pro nás strašně důležitý, svým pojetím se pozici osmičky trošku vymykal, byl atypický," hodnotí trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alex Král s trofejí pro mistra ligy po utkání se Spartou.

"Je to sportovní oslabení. Na druhou stranu nabídka pro klub byla monstrózní. Pro hráče rovněž skvělá nabídka. Alex to chtěl zkusit, chtěl odejít. Kdyby řekl, že nechce odejít, tak se přestup neřešil. Klub měl eminentní zájem, nebyl jediný. Nabídek na něj bylo hodně, mnoho klubů ho sledovalo. Nabídka se během týdne navyšovala a skončila na astronomické výši. Teď se vedení domluvilo se Spartakem," potvrzuje kouč.

Spartak je pro něj obrovská výzva

Krále nepřemlouval, ať zůstane. "Říkal, že Spartak je pro něj obrovská výzva. Pak to bylo na vedení klubu. Já mu řekl, že bránit mu nebudu. Odvedl obrovský kus práce. Byli bychom rádi, kdyby zůstal. Druhý nejdražší přestup historie po Rosovi. Je to obrovská vizitka pro něj i pro klub. I pro celý český fotbal. O české hráče v zahraničí zrovna rvačka není. A pokud odcházejí, tak za zlomek ceny. Bylo složité odmítnout. Chápeme postoj Alexe. Náš sportovní úsek řekl určitou částku, Spartak ji bez mrknutí oka splnil," přidává Trpišovský podrobnosti.

Zatím nerozhodl, kým Krále nahradí. "Uvidíme. Hráčů máme dost. Právě proto, že jsme věděli o zájmu o některé, kupovali jsme jiné hráče dopředu."

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava