Hlavní obsah

Vraštil se Šimánkem v lehkém dvojskifu Tokio nevyjeli. Potřebovali vyhrát B finále, jenže byli až čtvrtí

Martin Kézr (Ottensheim)Právo
Aktualizováno

Ani tato šance vyjet si přímo na mistrovství světa účast v olympijském Tokiu českým veslařům nevyšla. Dvojskif lehkých vah ve složení Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek dojel v rakouském Ottensheimu finále B na čtvrtém místě, přičemž místo na OH získali jen vítězové, což byli Belgičané.

Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Jiří Šimánek a Miroslav Vraštil po dojetí semifinálové jízdy na MS.

Článek

Na předchozích dvou šampionátech právě český dvojskif lehkých vah B finále pokaždé vyhrál a teď s veškerou urputností stál o hattrick, protože odměnou by byla letenka do Tokia. „Tušili jsme, že boj o jedno místo bude šílený. Číňané to zase zkusili napálit, ale nevydrželi. Jenže ještě jsme nebyli ani na kiláku a už se hnali dopředu Australané a za nimi také Belgičané, kteří jezdili celou sezonu výborně a na minulém šampionátu dokonce získali medaili," popisoval Vraštil průběh napínavého závodu.

Ještě 600 metrů před cílem jely čtyři lodě včetně českého dvojskifu v půldruhé vteřině. Nakonec ve finiši urvali to kýžené vítězství van Zandweghe s Brysem v belgické lodi. Češi uzavřeli elitní desítku na letošním MS a poslední pokus o Tokio budou mít při květnové dodatečné kvalifikaci v Luzernu. „Tam se pojede o dvě místa a za favority podle letošních výsledků budou platit Australané a Kanaďané, ale my se o to ještě porveme," naznačil Šimánek doufající v premiérovou účast na OH. Naopak Vraštil by svým třetím startem na OH mohl vyrovnat otcovu bilanci.

Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Jiří Šimánek a Miroslav Vraštil během semifinálové jízdy na MS.

Ženská dvojka bez kormidelnice, v níž sedí sestry Lucie a Anna Žabovy, dojela ve finále C poslední, což pro ni znamená konečné 18. místo. Mezi muži si v této disciplíně Lukáš Helešic s Jakubem Podrazilem museli vypít kalich hořkosti na letošním šampionátu až do dna. Když jim unikl postup mezi elitní dvanáctku lodí, tak se v dalších jízdách zlomili.

Nakonec museli absolvovat dnes dopoledne až finále D a přes rychlý začátek ani v něm neuspěli, takže v konečném účtování patří české dvojce bez kormidelníka až 21. příčka, což je pro tyto veslaře nejhorší výsledek kariéry. Mužská čtyřka bez kormidelníka ve složení Tikal, Klang, Melichar a Mach své finále D vyhrála, takže obsadí na letošním MS devatenáctou příčku.

Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Jiří Šimánek a Miroslav Vraštil během semifinálové jízdy na MS.

O medaile ve všech zmíněných disciplínách se bojovalo tedy bez české účasti a vesměs sobotní finálový blok na slepém rameni Dunaje ovládly favorizované posádky. Nejvíc slavit mohlo Nizozemsko, které mělo dnes ve hře čtyři lodě, a každá z nich dosáhla na medaili. Když na závěr celého programu pak párová čtyřka mužů zvítězila, nadšení fanoušci za ní naskákali do vody.

Hned dva tituly bral Nový Zéland a postaraly se o ně ženy. Kiddleová s McBrideovou v lehkém dvojskifu a Gowlerová s Prendergastovou ve dvojce bez kormidelnice, kde byl závod jasně zámořskou záležitostí, neboť nejlepší evropskou posádkou byly až páté Španělky. Mezi muži na dvojce bez korm. obhájili titul s převahou víc než tři vteřin chorvatští bratři Sinkovičové. Pro oba je to shodně šesté světové zlato, ale ze tří různých disciplín.

Prvenství na lehkém dvojskifu zopakovali Irové, byť z bratrů O´Donovanových zůstal v lodi jen Paul. Čas Vraštila se Šimánkem z B finále (6:37,82) by stačil na stříbro, ale odpoledne už byly podmínky na vodě přece jen odlišně a v úmorném vedru to měli o cenný kov bojující posádky možná těžší. Nicméně srovnání naznačuje, jak vyrovnané pole právě v této olympijské disciplíně bylo.

Mistrovství světa ve veslování v Ottensheimu (Rakousko):
Muži:
Dvojka bez kormidelníka:
1. M. Sinkovič, V. Sinkovič (Chorv.) 6:42,28
2. Murray, Brake (N. Zél.) 6:45,47
3. Hardy, Hicks (Fr.) 6:51,81
...finále D
3. Podrazil, Helešic (ČR) 6:39,41.
Dvojskif lehkých vah:
1. McCarthy, O'Donovan (Ir.) 6:37,28
2. Oppo, Ruta (It.) 6:39,71
3. Rommelmann, Osborne (Něm.) 6:41,07
...finále B
4. Vraštil, Šimánek (ČR) 6:37,82.
Čtyřka bez kormidelníka:
1. Polsko (Wilangowski, Burda, Brzezinski, Szpakowski) 6:09,86
2. Rumunsko 6:11,41
3. Velká Británie 6:11,71
...finále D
1. ČR (Klang, Tikal, Melichar, Mach) 6:11,68
Párová čtyřka:
1. Nizozemsko (Uittenbogaard, Wiersma, Wieten, Metsemakers) 5:51,75
2. Polsko 5:55,59
3. Itálie 5:56,11
Ženy:
Dvojka bez kormidelnice:
1. Prendergastová, Gowlerová (N. Zél.) 7:21,35
2. Morrisonová, McIntyreová (Austr.) 7:23,620
3. Filmerová, Janssensová (Kan.) 7:26,52
...finále C:
6. A. Žabová, L. Žabová (ČR) 7:25,03.
Dvojskif lehkých vah:
1. McBrideová, Kiddleová (N. Zél.) 7:15,32
2. Keijserová, Paulisová (Niz.) 7:19,51
3. Craigová, Grantová (Brit.) 7:21,38
Čtyřka bez kormidelnice:
1. Austrálie (Alderseyová, Werryová, Haweová, Stephanová) 6:43,45
2. Nizozemsko 6:45,55
3. Dánsko 6:47,84
Párová čtyřka:
1. Čína (Čchen Jün-sia, Čang Ling, Jang Lju, Cchuej Siao-tchung) 6:34,65
2. Polsko 6:36,59
3. Nizozemsko 6:36,62

Reklama

Související témata: