Hlavní obsah

Nesouhlasíme, ale respektujeme. Hokejový svaz nejvyšší soutěž odložil, přišel s nečekaným řešením

lik, škvSport.cz

Ve středu večer získalo vedení Českého hokejového svazu nepříjemnou informaci. Městský soud v Praze uložil svazu povinnost odložit termín prvního kola a všech následujících kol všech částí juniorské ligy akademií, která je pro sezonu 2019/20 nejvyšší juniorskou soutěží. Za tímto krokem stojí tři týmy, které kvůli zúžení přišly o nejvyšší juniorskou soutěž, kluby bez statusu hokejové akademie byly vyřazeny. S tímto verdiktem se ale tři organizace rozhodly bojovat. Havířov, Vsetín a Přerova se obrátily na civilní soudy a Městský soud v Praze. Pár hodin před rozjetím sezony nastala nová situace pro všechny strany. Jak reagoval na tento stav hokejový svaz?

Foto: www.hc-vsetin.cz

Junioři Vsetína nyní musí přemýšlet nad svojí budoucností.

Článek

"Český svaz ledního hokeje s rozhodnutím, které mu bylo doručeno den před zahájením soutěže, aniž by mu byla poskytnuta jakákoli možnost se k věci vyjádřit, nesouhlasí a v zákonné lhůtě proti němu podá odvolání," napsal v prohlášení ve čtvrtek odpoledne tiskový mluvčí ČSLH Zdeněk Zikmund.

„I na nás se vztahují zákony a jsme povinni je respektovat. Budeme pode rozhodnutí Městského soudu v Praze a jeho samosoudkyně Milady Mašinové postupovat," doplnil Zikmund pro Sport.cz.

O co jde
Hokejový svaz letos na jaře ustanovil tzv. Juniorskou ligu akademií, která bude tou nejvyšší. Počet účastníků se měl snížit z 24 na 19, startovat v ní mělo všech sedmnáct týmů s akademiemi a dále Olomouc a rakouský Salcburk. Extraliga juniorů, do této sezony nejvyšší soutěž, si svůj název ponechá. De facto se ale stane až druhou nejvyšší ligou. Účastnit se jí mělo čtrnáct týmů včetně právě Vsetína, Havířova a Přerova. Ti však s rozhodnutím svazu nesouhlasily, protože si sportovními výkony v minulém ročníku zajistily účast v nejvyšší soutěži.

Hokejový svaz nicméně rozhodnutí soudu respektuje a v souladu s ním přijal rozhodnutí o odložení termínu prvního a následujících kol soutěže Juniorská liga Akademií. "V zájmu mládežnických reprezentací České republiky, které jsou z převážné většiny složeny právě z účastníků této soutěže a v zájmu výchovy mladých hokejistů včetně jejich zápasového vytížení zorganizoval ČSLH pro účastníky Juniorské extraligy Akademií program v podobě turnaje O Pohár DHL (generální partner nejvyšší juniorské soutěže). Dvoukolový, systémem každý s každým hraný turnaj bude zahájen již dnes," stojí dále v prohlášení.

Co tedy rozhodnutí svazové generality v praxi znamená? Start nejvyšší juniorské soutěže, která měla začít už dnes předehrávkou 2. kola mezi Plzní a Českými Budějovicemi, je tedy odložen.

To ale neznamená, že se dnešní duel a ty následující v dalších dnech neodehrají. Na svazu totiž vše vyřešili šalamounsky. Devatenáct týmů sice nebude hrát Juniorskou ligu akademií, ale turnaj O Pohár DHL. Ten přebírá původní rozlosování určené pro ligu, hrát se bude systémem „dvakrát každý s každým", tedy 36 zápasů pro každé mužstvo. "Rozhodně to ale nevnímejte jako náhradu za pozastavenou Juniorskou ligu akademií. Tohle je úplně jiný turnaj," snaží se přesvědčit Zikmund.

Až Vrchní soud rozhodne o dovolání hokejového svazu, bude se řešit, co dál. To však může trvat klidně měsíce.

„Od začátku jsme nežádali nic jiného než spravedlivý přístup a stejná pravidla pro všechny. Jsem rád, že soud to na rozdíl od vedení hokejového svazu chápe a dal nám za pravdu," uvedl ve středu Daniel Tobola, jednatel Vsetína. Otázkou ale zůstává, jestli nečekané řešení svazu nejen jeho klub, ale i Havířov a Přerov, uspokojí. Věchny tři celky totiž prozatím dál zůstávají v druhé nejvyšší soutěži a turnaj O Pohár DHL hrát nebudou.

„Nabízeli jsme při jednání Arbitrážní komise smírné řešení, ale bohužel jsme nebyli vyslyšeni," shodují se zástupci všech tří klubů s tím, že je zároveň mrzí, že situace musela dojít až tak daleko, tedy k předběžnému opatření soudu.

Jak měly vypadat juniorské soutěže v příští sezoně
Juniorská liga akademií:
Třinec, Sparta Praha, Plzeň, Chomutov, Liberec, Vítkovice, Slavia Praha, Pardubice, Litvínov, Kometa Brno, Karlovy Vary, Zlín, České Budějovice, Mountfield Hradec Králové, Mladá Boleslav, Kladno, Olomouc, Jihlava, Salcburk
Extraliga juniorů:
Vsetín, Havířov, Přerov, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Ústí nad Labem, Písek, Warriors Brno, Litomyšl, Pardubice B, Šumperk, Kralupy nad Vltavou, Poruba, Kobra Praha

„Nelze postupovat svévolně, nedodržovat vlastní pravidla a z pozice síly poškozovat konkurenční kluby. Tímto jednáním svaz ohrozil nejen nás, ale regulérnost celé soutěže a nyní na to doplácí," vyjádřil se ve středu jednatel přerovských Zubrů Tomáš Pluháček.

Reklama

Související témata: