Hlavní obsah

Český tenis slaví. Forejtek vyhrál soutěž juniorů na US Open

Praha
Aktualizováno

Tenista Jonáš Forejtek vyhrál dvouhru juniorů na US Open. Čtvrtý nasazený v nedělním finále zdolal Američana Emilia Navu, s kterým sice ztratil první set 6:7, ale ve zbytku zápasu dominoval a zvítězil 6:0 a 6:2

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Jonáš Forejtek vyhrál soutěž juniorů na US Open.

Článek

Forejtek získal šestý český juniorský singlový titul na grandslamu a je pátým hráčem, který to dokázal. Na US Open uspěl v roce 2006 Dušan Lojda, Jiří Veselý slavil na Australian Open v roce 2011 a David Škoch ve Wimbledonu 1992. Dvakrát uspěl Ivan Lendl, juniorský šampion z Roland Garros a Wimbledonu z roku 1978 .

Osmnáctiletý Forejtek letos vybojoval už třetí juniorský grandslamový titul, přičemž předtím se dvakrát radoval ve čtyřhře. V lednu na Australian Open zvítězil s Daliborem Svrčinou a v červenci ve Wimbledonu s Jiřím Lehečkou.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Junior Jonáš Forejtek získal grandslamový titul na US Open. Ve finále přemohl Američana Navu 6:7 6:0 6:2.

"Je skvělé být grandslamovým vítězem. A získat po dvou deblových i singlovou trofej je neskutečné. Nabral jsem hodně zkušeností a je to velká motivace do budoucna," řekl Forejtek v angličtině na tiskové konferenci. Juniorskými šampiony na US Open v minulosti byli mimo jiné Brit Andy Murray či letošní semifinalista Bulhar Grigor Dimitrov. "Musím makat, abych se jim přiblížil," řekl Forejtek.

V prvním setu na dvorci Louise Armstronga si Forejtek i osmý nasazený Nava, který ve čtvrtfinále vyřadil Lehečku, drželi pevně servis. Tie-break ztratil Forejtek poměrem 4:7, ale prohraná sada mu dodala odhodlání. Ve druhém setu povolil soupeři jen devět fiftýnů a nadělil mu "kanára". Rychle vedl i ve třetí sadě, za stavu 2:3 odvrátil brejkbok a zápas dovedl po hodině a čtyřiatřiceti minutách do vítězného konce.

Z New Yorku se nyní Forejtek přesune do Bosny a Hercegoviny, kde zažije premiéru v českém daviscupovém týmu.

Junioři US Open
Dvouhra - finále:
Forejtek (4-ČR) - Nava (8-USA) 6:7 (4:7), 6:0, 6:2.

Reklama

Související témata: