Hlavní obsah

Černá Hora - Česko 0:3Balkánský reparát vyšel! Slepené góly slávistů nasměrovaly fotbalisty k výhře a návratu na druhou příčku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
54. Souček 0 : 1
57. Masopust 0 : 2
90. Darida (penalta) 0 : 3
Záznam online reportáže

Podgorica
Aktualizováno

Sázka na sešívané tentokrát trenérovi vyšla. Fotbalová reprezentace zvítězila v Černé Hoře 3:0 a také díky pomoci Anglie, která porazila Kosovo, se v kvalifikaci mistrovství Evropy vrátila na druhé postupové místo skupiny A. O branky se ve druhém poločasu rychle po sobě postarali slávisté Souček a Masopust, třetí přidal z penalty Darida. V říjnu Češi doma přivítají dosud suverénní Anglii.

Foto: Risto Bozovic, ČTK/AP

Český tým poslal do vedení po standardní situaci Tomáš Souček

Článek
Fotogalerie

Trenér Šilhavý připravil v sestavě jedinou změnu. Porážku v Kosovu odnesl jen pravý bek Kadeřábek, na jehož místo ke svému prvnímu kvalifikačnímu zápasu nastoupil Coufal. V jedenáctce se tak objevilo hned osm současných či bývalých hráčů Slavie.

Jak slíbili, tak Češi začali náporem. Hned v 9. minutě měli první velkou šanci, jenže po Janktově standardce se hned několik hráčů pokoušelo o zakončení zblízka marně. Přicházely i další možnosti, k jejich využití však vždy něco chybělo. Podobně jako v Kosovu tak národní tým nechal soupeře žít. A sotva se Černohorci poprvé osmělili, Hočko vypálil pod břevno tak tvrdě, že Vaclík musel vytáhnout skvělý zákrok.

Foto: Risto Bozovic, ČTK/AP

Alex Král v kvalifikačním zápase proti Černé Hoře

Tlak české reprezentace každopádně ustal a nestačila se divit. Domácí, kteří měl dost starostí sami se sebou, rychle ožili. Mugošovu tutovku musel hasit znovu Vaclík, dvakrát až na poslední chvíli zasáhl stoper Suchý a fanoušci Černé Hory křepčili. Naopak výkon českého favorita byl čím dál horší, s nepřesnostmi a bez nápadu.

Výjimkou byla ojedinělá Janktova střela. Vedla k rohu, po němž již podruhé v zakončení selhal Souček. Darida pak střelou zdálky trefil břevno.

Foto: Risto Bozovic, ČTK/AP

Vladimír Coufal padá po jednom ze soubojů

Do druhé půle už nenastoupil zraněný kapitán Suchý, nahradil do Brabec. A devět minut po přestávce se český tým dočkal. Jankto po faulu na Masopusta rozehrál přímý kop přesně a Souček hlavou na třetí pokus v zápase skóroval. Na rozdíl od soboty pak reprezentace rychle přidala i druhý gól. Janktův centr z rohového kopu proletěl celým pokutovým územím a Masopust dal tvrdou střelou vzpomenout na svou trefu z Kluže.

Souček si připsal premiérovou branku v kvalifikaci, Masopust pak vůbec první v reprezentaci.

Závěr zápasu byl hodně rozkouskovaný, za pozornost stál Daridův povedený přímý kop, který brankář Petkovič. Jankta pak dvakrát ve slibné akci zastavil hvizd píšťalky z hlediště, hosty však už nemusela kuriozní nepříjemnost mrzet. Po faulu na Krále proměnil Darida v závěru nastavení penaltu.

Utkání skupiny A kvalifikace mistrovství Evropy ve fotbale 2020 v Podgorici:
Černá Hora - ČR 0:3 (0:0)
Branky: 54. Souček, 57. Masopust, 90.+5 Darida z pen. Rozhodčí: Palabiyik - Eyisoy, Olguncan (všichni Tur.). ŽK: Radunovič, Marušič - Jankto, Souček.
Černá Hora: Petkovič - Marušič, Lagator, Tomaševič, Radunovič (73. Bečiraj) - Hočko, Vukčevič (68. Bakič) - Boljevič, Kosovič (73. Savičevič), Vešovič - Mugoša. Trenér: Hadžibegič.
ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Suchý (46. Brabec), Bořil - Darida, Souček - Masopust (77. Kopic), Král, Jankto - Schick (90. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.
Další zápasy
1.Anglie440019:412
2.ČR53029:89
3.Kosovo522110:108
4.Bulharsko50235:112
5.Černá Hora50233:132

Reklama

Související témata: