Hlavní obsah

Tak nic, zase nic - a gól! Postup už nepustíme, věří hlavičkář Souček

Málem už byl za bídáka, který si zahozením dvou šancí zahrává s osudem reprezentace. Na třetí pokus se pak ale hlavou konečně trefil a připsal si vítězný gól. Fotbalisté v Černé Hoře vyhráli 3:0 a v kvalifikaci mistrovství Evropy už zase drží postupovou příčku. „Minulou sezonu mi to tam padalo víc. Snad jsem teď napotřetí všechno zlomil,“ věří Tomáš Souček. Záložník Slavie v Podgorici otevřel skóre v 54. minutě po centru Jakuba Jankta. V reprezentaci vstřelil třetí gól, ale premiérový v soutěžním zápase.

Foto: Risto Bozovic, ČTK/AP

Český tým poslal do vedení po standardní situaci Tomáš Souček (druhý zleva).

Článek
Fotogalerie

Na porážku v Kosovu jste zareagovali výhrou. Úleva?

Samozřejmě, ulevilo se nám. Bylo nám jasné, že potřebujeme tři body. Tlak na nás byl, všichni jsme o něm věděli. Naštěstí jsme zaslouženě vyhráli.

Dvě šance jste zahodil, trochu jste všechny napínal...

Dvakrát se mi zakončení nepovedlo, napotřetí naštěstí jo. První gól utkání zlomil. Jsem moc rád, že jsem klukům takhle pomohl. Pak jsme přidali druhý gól a už zápas dohráli.

Dalo se předpokládat, že právě vás budou Černohorci při standardkách pozorně hlídat. Často jste však zůstal neobsazený.

Věděl jsem, že jeden soupeř mě hlídá nastálo. Z tréninku jsme však měli s klukama něco nacvičeného. Použili jsme taky nějaké bloky a dobře jsme si vyhověli, proto jsem zůstal často sám. Škoda že jsem uspěl až na třetí pokus.

V čem jste se nejvíc zlepšili proti duelu v Kosovu? Prý jste si po porážce udělali týmovou poradu.

Prohraný zápas jsme si rozebrali, řekli si, co jsme udělali dobře, co špatně. Primárně hlavní rozdíl byl v tom, jak jsme se chovali v pokutových územích. Tam jsme zápas v Černé Hoře rozhodli. Dali jsme dva góly ze standardek a pak z penalty. Oni ze svých standardek neměli nic.

A další rozdíly?

Cítili jsme, že v Černé Hoře zápas kontrolujeme. První poločas byl dost podobný jako v Kosovu. Taky jsme hráli, ale až teprve tady jsme na něj dokázali navázat i ve druhé půli. V tom byl velký rozdíl. Vydrželi jsme, dali góly a soupeře už do ničeho nepustili.

Vrátili jste se na druhé místo ve skupině za Anglií, kterou máte v říjnu doma. Věříte, že už postup nepustíte?

„Věřím! Všichni se chceme na EURO dostat, postup je náš hlavní cíl. Věřím, že máme kvalitu, abychom kvalifikaci zvládli a postoupili.

Reklama

Související témata: