Hlavní obsah

Jak to bude s olympiádou? Postupují i celky, které končí za basketbalisty ČR, ale ještě je tu šance

Na tokijskou olympiádu z probíhajícího šampionátu v Číně čeští basketbalisté nedosáhnou. To už je po dnešku jisté. Ale jejich šance na účast na hrách v příštím roce žije bez ohledu na to, jak dopadnou ve zbytku MS.

Foto: Mudra ČBF/Václav, ČTK

Tomáš Satoranský se dere za míčem při utkání s Austrálií

Článek
Fotogalerie

Čeští basketbalisté ve čtvrtfinále prohráli, pražská fanzóna MS jim ale za jejich výkon tleskala

Dnešní program na mistrovství zkompletoval sedmičku přímých postupujících na olympijský turnaj.

Ukázalo se, že při prohře s Austrálií už překvapivá porážka Američanů od Francie znamená konec šancí českého výběru zajistit si v předstihu letenky do Tokia. Svěřence trenéra Ronena Ginzburga tak čeká v červenci příštího roku kvalifikace, v níž bude 24 týmů z celého světa rozděleno do čtyř šestičlenných turnajů. Jejich vítězové obsadí poslední čtyři volná místa.

Jistou účast po dnešku mají dva nejlepší týmy z Evropy (Španělsko a Francie), Ameriky (Argentina a USA) a po jednom z Oceánie (Austrálie), Afriky (Nigérie) a Asie (Írán) a také hostitelské Japonsko.

Basketbalová federace totiž zvolila v postupovém klíči kombinaci výsledkového a geografického kritéria. Na hry se tak kvalifikovali basketbalisté Nigérie, přestože v Číně obsadili až 17. místo. Íránci jsou dokonce až na 23. místě, ale jako nejlepší asijský tým v žebříčku těsně předstihli Čínu.

Tak se dnes fandilo v pražské fanzóně MS v basketbaluVideo: Sport.cz

Reklama

Související témata: