Hlavní obsah

Sprinterka Williamsová je podmínečně v nominaci na MS

Nadějná sprinterka Briana Williamsová je navzdory pozitivnímu dopingovému testu v jamajské nominaci na atletické mistrovství světa, které začne 27. září v Dauhá. Její účast je podmíněna očištěním při projednávání případu disciplinární antidopingovou komisí, které je naplánováno na 23. až 25. září.

Foto: Profimedia.cz

Briana Williamsová je navzdory pozitivnímu dopingovému testu v jamajské nominaci na atletické mistrovství světa

Článek

V těle juniorské mistryně světa v běhu na 100 a 200 metrů kontrola zjistila zakázané diuretikum hydrochlorothiazid. Podle pravidel IAAF jí hrozí až čtyřletý trest, diuretiky je možné maskovat užití jiných dopingových látek včetně steroidů. Sedmnáctiletá sprinterka se hodlá hájit, že se zakázaná látka do jejího těla dostala z volně prodejného léku na nachlazení.

Pokud disciplinární komise její argumenty uzná, bude moci Williamsová startovat na seniorském mistrovství světa, kam se kvalifikovala třetím místem a národním juniorským národním rekordem 10,94 z národního šampionátu.

"Nominovali jsme Brianu Williamsovou na 100 metrů a do štafety na 4x100 metrů, pokud bude očištěna," uvedl na středeční tiskové konferenci viceprezident jamajského svazu Lincoln Eatmon. Náhradnicí je Jonielle Smithová.

Hvězdami jsou Thompsonová a Pryceová

Hlavními jamajskými sprinterskými hvězdami by měly v Dauhá být dvojnásobná olympijská vítězka z Ria Elaine Thompsonová a trojnásobná mistryně světa na 100 metrů Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. O úspěch bude usilovat také mistr světa z roku 2011 Yohan Blake.

Díky divoké kartě za vítězství v Diamantové lize se do Dauhá dostala překážkářka Danielle Williamsová. Jamajští funkcionáři po jejím odporu proti diskvalifikaci na domácím šampionátu nejdříve tvrdili, že ji do týmu v žádném případě nezařadí, ale nakonec ustoupili.

Williamsová je časem 12,32 letos nejrychlejší závodnicí na 100 metrů překážek před svou reprezentační kolegyní Janeek Brownovou.

Světový titul na krátkých překážkách bude obhajovat Omar McLeod. Medailové vyhlídky má z mužské části týmu i diskař Fedrick Dacres.

Reklama