Hlavní obsah

Olympiáda zcela jinak! Na fanoušky padal sníh, výsledek však organizátory zaskočil

Praha

Byl to hodně zvláštní moment. Fanoušci v hledišti areálu vodních sportů ve Forest Waterway si pobyt na tribunách snaží zpříjemnit ovíváním, když na ně začnou dopadat sněhové vločky. Za neobvyklým okamžikem stojí pokus organizátorů olympijských her v Tokiu v příštím roce zpříjemnit návštěvníkům pobyt ve vysokých teplotách, které japonskou metropoli s velkou pravděpodobností zasáhnou. Výsledky však byly hodně rozporuplné...

V Tokiu testovali chlazení diváků sněhemVideo: Reuters

 
Článek

Teploty přes čtyřicet stupňů, kvůli kterým v Japonsku zemře každý rok přes tisíc lidí. Další desítky tisíc se musejí vypořádat s celou řadou zdravotních problémů způsobených horkem. A právě to dělá organizátorům nejvíce starostí.

"Trénovaní a zdraví sportovci to ještě zvládnou, ale musíme myslet i na diváky," říkala guvernérka Tokia Juriko Koikeová. A praktické řešení už také organizátoři testují. Během nedávných závodů v rychlostní kanoistice na fanoušky dopadalo z nedaleko stojících sněhových děl téměř 300 kilo umělého sněhu.

Snížení teploty? Ani náhodou

A údiv diváků na padající vločky byl nefalšovaný. Nechápavé pohledy však brzy vystřídal úsměv. Sníh se na přihlížející fanoušky snášel pět minut a setkal se jednoznačně s příznivou odezvou.

Z konkrétních výsledků však organizátoři příliš zářit nemohli. Před pokusem se teplota pohybovala na hodnotě 25,1 °C, po pětiminutovém testování však byla naměřena hodnota zcela shodná.

"Ano, výsledky nebyly zcela podle našich představ, ale sníh má i jiný příznivý dopad. Na fanoušky to mělo osvěžující efekt a kvitovali to," zní z úst vedoucího komunikace. Testy s umělým sněhem by měly pokračovat i nadále, jaké náklady celá záležitost stojí, však organizátoři her neuvedli.

Foto: Timothy Kelly, Reuters

Na fanoušky dopadal po dobu pěti minut umělý sníh

Kvůli očekávaným vedrům byl již nyní naplánován start maratonu na šestou hodinu ranní, navíc silnice na trati organizátoři potřou speciálním materiálem na bázi pryskyřice, což by mělo snížit teplotu povrchu až o osm stupňů Celsia.

Teploty, které by se na přelomu července a srpna, kdy se hry konají (24.7. - 9.8.), by se měly pohybovat okolo 35 stupňů a vlhkost vzduchu pak okolo 80 procent.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články