Hlavní obsah

Úžasný čas! Keňan Kamworor výrazně vylepšil světový rekord v půlmaratonu

Aktualizováno

Keňan Geoffrey Kamworor zaběhl v Kodani světový rekord v půlmaratonu časem 58:01 minuty. Loňský výkon krajana Abrahama Kiptuma z Valencie vylepšil rovnou o 17 sekund.

Foto: Profimedia.cz

Keňský běžec půlmaratonský světový rekordman Geoffrey Kamworor.

Článek

Šestadvacetiletý Kamworor získal právě v Kodani v roce 2014 první ze tří titulů mistra světa v půlmaratonu a do dánské metropole přijel s cílem světový rekord překonat. Obětoval tomu i start na atletickém mistrovství světa v Dauhá, které začne za necelé dva týdny.

Závod rozběhl ve skupině soupeřů a po mezičase 13:51 na pěti kilometrech za světovým rekordem mírně zaostával. Pak ale vítěz předloňského Newyorského maratonu tempo zvýšil a na desítce byl za 27:32. I když závěrečných jedenáct kilometrů běžel osamocen a navíc v dešti, dokázal tempo vystupňovat a rekord výrazně vylepšit.

"Mám z rekordu velkou radost. A že se mi to povedlo právě v Kodani, kde jsem získal první světový titul, je o to lepší," prohlásil Kamworor.

Tréninkový partner světového rekordmana v maratonu Eliuda Kipchogeho vyhrál s více než minutovým náskokem před krajanem Bernardem Kipkorirem (59:16).

Reklama