Hlavní obsah

Česká cesta na vrchol? Kvůli kariéře omezila práci, chce porazit hvězdu

Praha

A zase na Ukrajinu. Zápasnice MMA Magdaléna Šormová bude 21. září podruhé obhajovat mistrovský pás organizace WWFC, ten získala v červnu minulého roku. Letos na jaře ho ubránila, když porazila Francouzku Evu Dourtheovou. V sobotu čeká Češku v Kyjevě Světlana Gotsyková, kterou už právě v boji o pás před více než rokem porazila. Domácí bojovnice má jediný cíl, získat pás zpět.

Poslední pohodové ladění Magdalény Šormové. V sobotu je na řadě obhajoba mistrovského pásu.Video: Sport.cz

 
Článek

Čeká vás soupeřka, kterou jste už jednou porazila, je cestou k udržení pásu ukončení zápasu přes limitem?

Obecně nechcete, když jdete proti domácí hvězdě, aby rozhodovali rozhodčí. Při minulé obhajobě, kdy jsme šly s Francouzkou celých pět kol, jsem vyhrála split decision, to znamená jeden z rozhodčích dal výhru soupeřce a dva mně, přitom minimálně čtyři kola byla jasně pro mě. Hrozně dlouho výsledek počítali, působilo to zmateně. I proto se budu určitě snažit o ukončení před limitem.

Kdy se vypravíte do Kyjeva?

Letíme tento čtvrtek v klasické sestavě s trenérem Danem Bartákem z mého domovského Penta gymu a s přítelem Alanem Svobodou, trenérem SKS Arény Kladno, se kterým spáruji a který mně hodně pomáhá s děláním váhy.

Při shazování kil bývá někdy veselo, stále to u vás platí?

Aktuálně si Alan oblíbil variantu na hlášku z nového Tarantinova filmu, Brad Pitt tam říká svému psovi něco v duchu: „Fňukáš? Nežereš!“ Už to během přípravy párkrát zaznělo, naštěstí to zatím nikdy nebylo míněno vážně.

Před měsícem jste letěla do Kyjeva kvůli propagaci. Jak vypadá cesta na otočku na Ukrajinu?

Hrozný fofr, dopoledne tam, několik hodin focení, ani na kafe nebyl čas a pak navečer šílená jízda na letiště a sprint přes kontroly, abych vůbec stihla letadlo. Letět na otočku do Kyjeva na focení možná zní zajímavě, ale asi bych se bez toho klidně obešla.

V MMA kariéře se vám daří. Před tímto zápasem jste omezila práci, proč?

Aktuálně dělám na dohodu jen asi jeden den v týdnu v jedné neziskovce. Je to právě kvůli zápasení, poslední dva zápasy jsem přípravě kvůli pracovnímu vytížení moc nedala a bylo to na mých výkonech znát. Předpokládáme, že se moje soupeřka Světlana, od které jsem pás původně získala, na naši odvetu cíleně připravuje, takže jsem ji nechtěla podcenit.

I proto jste byla tři týdny trénovat v Americe. Cítíte zlepšení?

Tréninky byly dost rozsekané na jednotlivé segmenty MMA, postoj, wrestling, zem. Osobně mně vyhovuje mnohem víc komplexnější přístup, který razí Dan u nás v Pentě. Rovněž jsme očekávali, že tam budu mít víc ženských sparing partnerek, protože American Top Team má spoustu šikovných zápasnic a šampionek. Určitě je výhoda, když jedete takhle na nějaký kemp do zahraničí, můžete se soustředit jen na trénování.

Jak vypadal váš program?

V Americe jsem měla přibližně deset tréninků týdně. Z ženských zápasnic jsem tam trénovala nejvíc s Kaylou Hracho a Mariyou Agapovou, které se obě rovněž připravovaly na zápas v září a které obě svoje zápasy vyhrály, z čehož jsem měla radost. Dále jsem se tam potkala třeba s Gillian Robertson, která zápasila na UFC v Praze, nebo jsem se tam tahala s neporaženou Kaylou Harrison. To byla docela dřina, přece jen zápasí o tři váhovky výš než já.

Foto: Facebook: Magdalena Sormova - WMMA fighter

Magdaléna Šormová, zápasnice MMA.

Tréninky jsou za vámi, máte už v hlavě, kam vás může obhajoba posunout?

Doufám, že úspěšná obhajoba by mě mohla posunout k zápasu s nějakou zápasnicí, která je v žebříčku nade mnou, ideálně v nějaké větší organizaci.

Delší dobu se mluví ve vašem okolí o UFC, jak aktuální je tato možnost?

Těžko říct, samozřejmě s každou výhrou je pravděpodobnější. Po mém posledním zápase v Invictě přišla nabídka zápasení pod touto organizací, ale já si před případným dalším zápasem u nich chtěla dát ještě obhajobu ve WWFC, tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet třeba i v tomto směru. I přes Invictu může vést cesta do UFC.

Reklama

Související témata: