Hlavní obsah

Bouračka, střet s ptákem. Jsou to cenné zkušenosti, hodnotí svůj bouřlivý debut Alonso

Tak takový debut si Fernando Alonso určitě nepředstavoval. Španělský jezdec si uplynulý víkend odbyl premiéru v rallye poté, co se spolu se svým slavným krajanem Marcem Comou zúčastnili závodu Lichtenburg 400, který patří do jihoafrického šampionátu. Nejdříve se převrátili, pak se srazili s ptákem, a nakonec nebyli ani klasifikováni. „Byly to ale cenné zkušenosti,“ shodují se.

Foto: Sport.cz

Fernando Alonso se při svém debutu v rallye převrátil.

Článek

Fernando Alonso hledá neustále nějaké výzvy. Poté, co odešel z formule 1, se letos pokusil získat slavnou Trojkorunu motorsportu. Závod Indy 500 mu však nevyšel, a tak se rozhodl nyní zkusit zase něco jiného. V lednu pojede Rallye Dakar, a tak trénuje v dunách a sbírá zkušenosti při menších závodech.

Se svým navigátorem Marcem Comou, který Dakar vyhrál pětkrát v kategorii motocyklů, si odbyli debut v rallye uplynulý víkend. Avšak nedopadlo to úplně podle jejich představ. V prologu závodu Lichtenburg 400, který patří do jihoafrického šampionátu, sice dojeli třetí, ale v dalších dvou erzetách zažili bouřlivé situace.

Během první etapy měli po necelých třiceti kilometrech nehodu a převrátili se. Jezdci byli naštěstí v pořádku, jen museli odstranit poškozené přední sklo a pokračovat s ochrannými brýlemi. Sklo jim bylo před druhou etapou opraveno, avšak dlouho nevydrželo. Po srážce s ptákem, bylo opět poškozeno a navigátor i jezdec ho museli po celou dobu do cíle erzety přidržovat.

Posádka tak kvůli tomu hodně ztratila, a i když projela cílem, kvůli velkému časovému odstupu nebyla klasifikována. „Byl to tak trochu horor,“ přiznal Alonso na webu Motorsport.com. „Převrátili jsme se, museli jsme odstranit čelní sklo a jet pak v brýlích kvůli prachu. Pak jsme se srazili s ptákem a zase se poškodilo čelní sklo. Zbytek cesty jsem měl jednu ruku na volantu a druhou na skle,“ vyprávěl dvojnásobný mistr světa ve formuli 1.

„Nebyl to sice nejlepší den, ale je dobré tyto věci zažít, získali jsme mnoho cenných zkušeností,“ dodal španělský jezdec. S tím souhlasí i jeho navigátor. „S Fernandem jsme společně situace zvládli a dorazili jsme do cíle. Ujeli jsme mnoho kilometrů a posbírali mnoho zkušeností,“ doplnil Coma. Další závod čeká posádku už příští měsíc, kdy pojedou rallye v Maroku.

Reklama

Související témata: