Hlavní obsah

Stát se může cokoli, doufají baseballisté před startem olympijské kvalifikace

Parma/Praha

Díky pátému místu na ME v Německu si čeští baseballisté vybojovali účast v kvalifikačním turnaji o OH v roce 2020. Turnaj pro šest týmů se koná od středy do neděle v italských městech Parma a Boloňa. Vedle pěti nejúspěšnějších reprezentací z ME - Nizozemska, Itálie, Španělska, Izraele a Česka, bude o jedno přímé postupové místo bojovat ještě Jihoafrická republika. Druhý v pořadí bude mít právo účasti v dodatečné kvalifikaci, která se bude konat v příštím roce na Tchaj-wanu.

Foto: Jan Beneš

Čeští baseballisté po výhře nad Německem, která je posunula do olympijské kvalifikace.

Článek

Ještě žádný český zástupce kolektivních sportů si účast na příští olympiádě nevybojoval. Nadějí ubývá. Ve hře jsou ještě baketbalisté, teoreticka házenkáři. A právě baseballisté.

„Myslím, že se může stát cokoli," věří Martin Červinka, jeden z aktuálních mistrů Evropy do 23 let. „Ukázali jsme, že hrajeme vynikající baseball, a že můžeme porazit kohokoli z evropské špičky," dodává Martin Schneider, který předváděl na ME skvělé výkony v obraně i na pálce.

Čeští reprezentanti absolvovali v dějišti turnaje první trénink. Hlavní kouč Mike Griffin udělal v týmu dvě nucené změny. „Daniel Padyšák musel odjet zpět na univerzitu do USA a Adam Hajtmar je nemocný. Do Itálie tak přijeli Jiří Vavruša a Jakub Voják," vysvětluje. K dispozici už by měl být také kapitán týmu Jakub Malík, jehož zranění z prvního zápasu na ME se lepší každým dnem.

Turnaj se hraje systémem každý s každým. Český tým odehraje první utkání ve středu v Parmě od 13:30 s čerstvým evropským šampionem z Nizozemska. Češi na ME tento tým jako jediní dokázali porazit. „Půjdeme zápas od zápasu, budeme zkoušet vyhrát v každém utkání a uvidíme, co se stane," plánuje Griffin.

Program českého týmu:
středa 18.9. 13:30 ČR - Nizozemsko (Parma)
čtvrtek 19.9. 20:00 ČR - Itálie (Boloňa)
pátek 20.9. 13:30 ČR - Jihoafrická republika (Parma)
sobota 21.9. 20:00 ČR - Izrael (Boloňa)
neděle 22.9. 20:00 ČR - Španělsko (Parma)

Reklama