Hlavní obsah

Začíná šampionát se skvělou energií. All Blacks zlatým hattrickem nepohrdnou, věří český kapitán

Praha

Vyznavači šišatého míče jsou ve varu. Pátečním duelem domácího Japonska s Ruskem začne mistrovství světa v ragby, které vyvrcholí finálovým duelem až 2. listopadu. Dlouhý a náročný šampionát je považován za největší sportovní akci letošního roku. Většina z téměř dvou milionů lístků je vyprodaná, miliardy diváků po celém světě budou turnaj sledovat u televize. Nový Zéland zaútočí na zlatý hattrick a čtvrtý titul celkově, podle předpokladů bude turnaj patřit k nejvyrovnanějším v historii. „Snad šampionát nakopne také české ragby,“ doufá kapitán národního týmu Vojtěch Havel.

Foto: Issei Kato, Reuters

Japonsko zachvátila ragbyová horečka!

Článek

Ústředním tématem mistrovství světa je zlatý hattrick All Blacks. Myslíte, že ho završí?

Nový Zéland dlouhodobě předvádí takové výkony, že má velkou šanci další titul získat. Mistrovství světa je samozřejmě velmi dlouhé, může nastat spousta nepředvídatelných věcí. Osobně si však myslím, že tým jako All Blacks si takovou šanci nenechá ujít. Už jen aby dokázal, že je stále nejlepší na světě.

Los svedl již ve skupinách zajímavé dvojice. Na který ze zápasů základní části se těšíte nejvíc?

Ve skupině A mě nejvíc láká zápas Japonska s Irskem. Irové teď hrají skvělé ragby, mají silný tým. Japonci na minulém šampionátu zase ukázali, že se mohou měřit i s nejlepšími. A požene je domácí publikum, což bude důležitý faktor. V béčku bude důležitý duel Kanady s Itálií. Kanaďané jdou nahoru a věřím, že utkání zvládnou. V céčku se těším na zápas Francie s Argentinou. Francie buduje nový tým a Argentina dlouhodobě předvádí kvalitní ragby. V déčku upoutá zápas Austrálie s Walesem, což bude bitva o první místo. Vyhrocená bitva Jižní proti Severní polokouli. A taky utkání Gruzie s Fidži.

Pro Evropu bylo velkou zkouškou letošní Six Nations. Věříte, že věrně naznačilo ambice pro MS - Grand Slam pro Wales, až za ním Anglie a Irsko...?

Tradiční turnaj ukázal, že Wales je velmi silný, i když není světovou jedničkou. Žebříčku teď vévodí Irsko. Snad i Anglie poskládá sestavu tak, aby šampionát zvládla lépe než minulý. Tento evropský trojlístek má určitě šanci.

Hrál jste ve Francii. Buduje tým pro příští MS na domácí půdě, jaké šance jí dáváte v Japonsku?

Působil jsem tam téměř šest let a hodně se od Francouzů naučil. Nikdy se nevzdávají, takže se nestane, aby nechali jeden šampionát ležet, aby se mohli připravit na další. Mají teď trochu krizi, přestavba jim moc nefunguje, ale třeba jim MS sedne a můžou se zařadit mezi lepší týmy. Každopádně očekávám, že doma budou v roce 2023 mnohem lepší.

Foto: rugbyunion.cz

Kapitán české ragbyové reprezentace Vojtěch Havel (uprostřed).

Na minulém MS překvapilo Japonsko. Může doma sehrát ještě významnější roli?

Myslím, že Japonci určitě svedou vyrovnané zápasy s nejlepšími týmy. Mají papírově lehčí skupinu a velkou šanci. Domácí prostředí je pro ně velkou výhodou, celá země teď bude měsíc a půl žít jen ragby. Jsou nesmírně hrdí a bojovní. Máme se z jejich strany na co těšit!

Zápasy se hrají brzy ráno nebo dopoledne našeho času, jak je budete moci sledovat?

Pracuji jako grafik, takže uvidím, jak se mi to v práci povede. Snad aspoň komentář uslyším... (úsměv) Jinak vím, že i ragbyoví příznivci z Česka se na šampionát chystají. Japonsko je krásná země a MS tam bude mít skvělou energii.

Foto: Matthew Childs, Reuters

K favoritům šampionátu patří Wales. Na snímku se radují George North a Alun Wynn Jones.

Českou reprezentaci dělily od účasti na MS tři zápasy. Potřebovali jste porazit ještě Portugalsko, pak Rusko a navrch Samou... Postup však nebyl reálný, že?

Když se řekne, že jsme byli tři zápasy od MS, může se zdát, že šampionát byl relativně blízko. Ale když si uvědomíme rozdíl ve výkonnosti, musíme uznat, že MS je pro nás na míle daleko. Potřebujeme dostat ragby víc do povědomí, abychom získali víc hráčů. Snad se to podaří, v kolektivních sportech máme docela dobré zázemí. Snad nás nakopne právě mistrovství světa, aby se i české ragby rozproudilo.

Reklama

Související témata: