Hlavní obsah

Japonsko - Rusko 30:10Velký den udatných samurajů. Svůj šampionát otevřeli maximálním ziskem

Aktualizováno

Nic lepšího si Japonci přát nemohli. Dočkali se pořadatelství mistrovství světa v ragby a šampionát zahájila výhra jejich samurajů nad Ruskem 30:10. S ohledem na čtyři položené pětky za ni získali maximální počet pěti bodů. Japonci se ve skupině A utkají ještě s Irskem, Samoou a Skotskem, vstupní výhru v bitvě o dvě postupová místa nutně potřebovali. Turnaj je považován za největší sportovní akci letošního roku.

Foto: Issei Kato, Reuters

Netypický Japonec Pieter Labuschagne slaví třetí pětku svého týmu.

Článek
Fotogalerie

Namlsali se na minulém šampionátu, jasná věc. Japonci v Anglii senzačně porazili i Jihoafrickou republiku a ukázali, že se blíží k ragbyové elitě.

Na domácí půdě hodlají vzestup potvrdit a v otevíracím duelu celého turnaje bezprostředně po slavnostním zahájení podle očekávání porazili Rusko 30:10. Hvězdou utkání byl křídelní hráč Kotaro Macušima, který jako první hráč položil na světovém šampionátu v jednom utkání tři pětky.

O třetí Pohár Webba Ellise za sebou a celkově čtvrtý triumf bude usilovat Nový Zéland, podle prognóz by měl šampionát patřit k nejvyrovnanějším v historii.

Vzrušující střídání v čele žebříčku

„Očekávám úžasné mistrovství, jedno z nejlepších," avizuje předseda Světové ragbyové federace Bill Beaumont. „Během posledních pár týdnů se v čele žebříčku vystřídaly Nový Zéland, Wales a teď Irsko. Tedy více než od zavedení v žebříčku v roce 2003, což je vzrušující," poukazuje.

Předpokládá se, že první mistrovství světa na asijském kontinentu v Japonsku výrazně zvedne zájem o ragby. O diváckou kulisu se při utkáních postará i zhruba 400 tisíc zahraničních fanoušků.

Na programu je celkem 48 zápasů, které se uskuteční na 12 stadionech. Úvodní duel se uskutečnil v Čófu, finále bude hostit Jokohama. Tam se konal i souboj o zlato na mistrovství světa ve fotbale v roce 2002.

Mistrovství světa v ragby v Japonsku:
Skupina A:
Japonsko - Rusko 30:10 (12:7).

Reklama

Související témata: