Hlavní obsah

Muchová - Linetteová 6:1, 6:1Uragán Karolína! Mladá Češka po drtivé výhře slaví první titul

Aktualizováno

Tenistka Karolína Muchová získala na turnaji v Soulu premiérový titul na okruhu WTA v kariéře. Třiadvacetiletá čtvrtfinalistka Wimbledonu při svém druhém finálovém startu deklasovala v Koreji Polku Magdu Linetteovou za 69 minut 6:1, 6:1.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Karolína Muchová slaví triumf v Soulu.

Článek
Fotogalerie

"Jsem nadšená, že jsem finále zvládla, protože jedno jsem letos hrála a moc se nepovedlo," řekla Muchová, jež o titul marně usilovala už v květnu na antuce v Praze. "Je hezké držet trofej, moc si to užívám a těším se na další," řekla Muchová při slavnostním vyhlášení v náručí s velkou vázou.

Tenistky dnes musely kvůli dešti na zahájení finále dlouho čekat. "Byl to dlouhý den, přijela jsem sem už v deset dopoledne, ale pršelo, tak jsme obě dlouho seděly," popsala Muchová více než šestihodinové zpoždění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Semifinále Muchová - Wang Ja-fan v SouluVideo: sntv

Třetí nasazená rodačka z Olomouce pak do zápasu za umělého osvětlení vlétla bez respektu, za 20 minut vedla 4:0 a kontrolu nad utkáním už nepustila. Takřka bezchybným výkonem diktovala tempo, při vlastním podání ztratila jen šest fiftýnů a soupeřce nenabídla ani jeden brejkbol.

Při svém podání pak Muchová proměnila druhý mečbol a Linetteové oplatila porážku z jediného vzájemného duelu z Bronxu, kde letos ve čtvrtfinále bojovaly téměř tři hodiny. Za titul inkasovala prémii 43 000 dolarů.

Muchová finálovým triumfem potvrdila svůj letošní vzestup a po zisku trofeje si vylepší kariérní maximum ve světovém žebříčku, kterým je zatím 43. místo. V pondělním vydání se posune do první čtyřicítky, sezonu přitom zahájila na 145. příčce.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Karolína Muchová a její první velká trofej.

"Je to krásné, ale musím dál pracovat, protože nic nepřijde samo. Musím poděkovat svému týmu, i když tady není celý, protože pár lidí zůstalo doma," řekla tenistka, kterou v Soulu doprovázeli jen fyzioterapeut a sparringpartner.

Turnaj v Soulu Muchová vyhrála jako třetí Češka v historii. V roce 2005 se radovala z trofeje Nicole Vaidišová a před pěti lety Karolína Plíšková. V letošní sezoně je rovněž třetí českou šampionkou na okruhu WTA, tituly zatím sbíraly jen Karolína Plíšková s Petrou Kvitovou.

Strýcová uspěla v 1. kole, teď ji čeká Halepová

Barbora Strýcová vstoupila do turnaje ve Wu-chanu vítězstvím 6:4, 6:2 nad Wang Si-jü. Čínskou soupeřku zdolala po horším začátku za hodinu a půl a ve druhém kole lukrativního podniku ji čeká Rumunka Simona Halepová, která je nasazená jako číslo čtyři.

Na posledním letošním turnaji kategorie Premier 5 bude útočit na post světové jedničky Karolína Plíšková. Současná první hráčka světa Ashleigh Bartyová obhajuje 350 bodů za loňské semifinále a v případě vyřazení v prvním zápase by ji v čele pořadí vystřídala Plíšková. Pokud Australanka zahajovací zápas vyhraje, bude česká tenistka potřebovat nejméně postup do semifinále. Po případném finále mezi oběma nejvýše nasazenými hráčkami bude jedničkou vítězka.

Roli nasazené pětky ve Wu-chanu plní Petra Kvitová, jež turnaj v letech 2014 a 2016 vyhrála. Po volném losu se ve druhém kole utká s Polonou Hercogovou ze Slovinska. Do čínského dějiště by se měla přesunout také vítězka ze Soulu Karolína Muchová, které los přisoudil do prvního kola krajanku Marii Bouzkovou.

Ósakaová bez ztráty setu ovládla turnaj v rodném městě

Japonská tenistka Naomi Ósakaová ovládla domácí turnaj v Ósace a získala první titul od lednového triumfu na grandslamovém Australian Open. Ve finále bývalá světová jednička a aktuální čtyřka žebříčku WTA hladce porazila ruskou soupeřku Anastasii Pavljučenkovovou 6:2, 6:3.

Ósakaová v rodném městě neztratila za celý turnaj ani set. Do finále Pan Pacific Open, který se letos do Ósaky přesunul z Tokia, postoupila potřetí za poslední čtyři roky a poprvé v něm uspěla. Loni podlehla v souboji o titul Karolíně Plíškové, v roce 2016 nestačila na Dánku Caroline Wozniackou.

Ósakaová nenabídla Pavljučenkovové ani jednu šanci na brejk, sama si vypracovala 11 možností na zisk soupeřčina podání a tři využila. Při vlastním servisu dominovala a za celý zápas odevzdala jen šest míčů. Na ukončení zápasu ale potřebovala tři mečboly. Při podání Rusky nevyužila dva, vzápětí ale utkání zakončila čistou hrou a získala čtvrtý titul v kariéře.

Pavljučenkovová byla ve finále poprvé od loňského května a usilovala o třináctý titul. Na Pan Pacific Open skončila těsně pod vrcholem podruhé, předloni nestačila ve finále na Wozniackou.

Medveděv korunoval sérii pěti finále titulem v Petrohradu

Z pátého finále v řadě na okruhu ATP vytěžil Rus Daniil Medveděv druhý titul. Čtvrtý hráč světového žebříčku, který prožil životní letní sérii na amerických betonech, triumfoval před domácími fanoušky v Petrohradu. Finálový duel s Chorvatem Bornou Čoričem ukončil po 72 minutách jasnou výhrou 6:3 a 6:1.

Třiadvacetiletý rodák z Moskvy naposledy marně bojoval o titul na US Open, předtím vyhrál Masters v Cincinnati a na turnajích v Montrealu a Washingtonu finále prohrál. Díky této sérii se dostal do elitní společnosti "velké čtyřky". Jako pátému aktivnímu hráči po Rogeru Federerovi, Rafaelu Nadalovi, Andym Murraym a Novaku Djokovičovi se mu totiž povedlo hrát pět finále za sebou.

V Petrohradu startoval Medveděv jako nasazená jednička a vynikající formu prokázal suverénním tažením. Neztratil jediný set. Letos oslavil třetí titul po Cincinnati a Sofii, celkově šestý v krátké kariéře.

Tsonga vyhrál počtvrté domácí turnaj v Metách

Turnaj ATP v Metách vyhrál počtvrté domácí Jo-Wilfried Tsonga a je jeho novým rekordmanem. Dosud se dělil se třemi triumfy o prvenství s jiným Francouzem Gillesem Simonem, dnes jej překonal po vítězství nad rovněž nenasazeným Slovincem Aljažem Bedenem 6:7, 7:6 a 6:3.

Čtyřiatřicetiletý Tsonga hrál finále v Metách popáté, jen v roce 2013 mu poslední zápas nevyšel, když prohrál ve dvou setech právě se Simonem. Letos se radoval z turnajového prvenství již na jiném domácím podniku v Montpellier, celkově na okruhu posbíral 18 titulů.

Turnaj žen v Soulu (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Muchová (3-ČR) - Linetteová (4-Pol.) 6:1, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Mariaová, Arruabarrenaová (Něm./Šp.) - Carterová, Stefaniová (USA/Braz.) 7:6 (9:7), 3:6, 10:7.
Turnaj žen v Ósace (tvrdý povrch, dotace 823 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Ósakaová (1-Jap.) - Pavljučenkovová (Rus.) 6:2, 6:3.
Tenisový turnaj mužů v Petrohradu (tvrdý povrch, dotace 1 248 665 dolarů):
Dvouhra - finále:
Medveděv (1-Rus.) - Čorič (4-Chorv.) 6:3, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Šaran, Zelenay (Indie/SR) - Berrettini, Bolelli (It.) 6:3, 3:6, 10:8
Tenisový turnaj mužů v Metách ve Francii (tvrdý povrch, dotace 586 140 eur):
Dvouhra - finále:
Tsonga (Fr.) - Bedene (Slovin.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:4), 6:3
Čtyřhra - finále:
Lindstedt, Struff (Švéd./Něm.) - Mahut, Roger-Vasselin (1-Fr.) 2:6, 7:6 (7:1), 10:4
Tenisový turnaj žen ve Wu-chanu v Číně (tvrdý povrch, dotace 2 828 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Strýcová (ČR) - Wang Si-jü (Čína) 6:4, 6:2
Sabalenková (9-Běl.) - Sasnovičová (Běl.) 6:1, 6:2
Stephensová (10-USA) - Čang Šuaj (Čína) 7:5, 6:4
Collinsová - V. Williamsová (obě USA) 7:5, 7:6 (7:5)
Hercogová (Slovin.) - Pegulaová (USA) 6:0, 6:1
Jastremská (Ukr.) - Tomljanovicová (Austr.) 7:6 (7:5), 6:2
Peraová - Bradyová (obě USA) 6:4, 3:6, 6:4
Garciaová (Fr.) - Kasatkinová (Rus.) 6:2, 6:2
Rybakinová (Kaz.) - Ču Lin (Čína) 7:5, 2:6, 6:0

Reklama

Související témata: