Hlavní obsah

Slavia za akci s plyšáky na Letné pošle nadaci skoro 200 tisíc

Fotbalová Slavia za akci s plyšáky před výkopem nedělního pražského derby na Spartě přispěje na boj s dětskou leukémií částkou téměř 200 tisíc korun. Domácí fanoušci před šlágrem 10. ligového kola plánovali směrem k bývalým letenským hráčům v soupeřově týmu naházet na trávník před úvodním hvizdem plyšové krysy, hady a prasata, z protestu se ale zčásti stala charitativní věc, neboť vedení Slavie slíbilo za každou hračku poslat do motolské nemocnice na boj malých pacientů s leukémií 100 korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plyšáková děkovačka...

Článek
Fotogalerie

Po nástupu týmů na trávník začaly z tribun létat stovky plyšáků, které však z drtivé většiny skončily u postranní čáry a až k hráčům se nedostaly. Do akce se ve velkém zapojili i hostující příznivci, kteří pod svůj sektor v rohu stadionu vhodili desítky plyšových hraček.

Sparťanští fanoušci počastovali plyšovými krysami, hady a prasaty někdejší letenské hráče, momentálně oblékající dres rivala a spadeno měli především na záložníka Nicolaeho Stanciua. Rumunský reprezentant ještě do zimy hrál za Spartu, kde dokonce dělal kapitána. V minulosti prohlásil, že klub neopustí, dokud s ním nezíská trofej. Po krátkém angažmá v Saúdské Arábii ale v létě přišel jako nejdražší posila do Slavie.

Její šéf Jaroslav Tvrdík vyhlásil, že klub z Edenu přispěje za každého plyšáka na hrací ploše stokorunou na nadaci Donor (transplantační jednotka léčby leukémie dětí FN Motol). Akce "Plyšáci do Motola" se mezi slávistickými fanoušky stala velmi populární a na sociálních sítích se s hračkami fotili například tenistka Petra Kvitová či bývalí hráči červenobílých Marek Suchý nebo Tomáš Necid. Slávisté před výkopem také přes dresy oblékli speciální bílá trička s touto charitativní kampaní.

"S úctou děkujeme všem, kteří podpořili výzvu a pomohli nadaci Donor. Slavia do Motola posílá 189.200 Kč. A ve spolupráci s naším dlouhodobým partnerem budeme dál pokračovat. Správná věc," uvedl na sociální síti Tvrdík.

Podle něj se k akci přidalo i vedení klubu. Každý ze sedmi členů představenstva už v pátek přispěl částkou 5000 korun, nadaci tak od šéfů Slavie odešlo 35 000 korun. I Sparta avizovala, že plyšové hračky hodlá věnovat na dobročinné účely.

Poprvé jsem byl faulovaný a šel jsem na penaltu. Ale bylo to proti Spartě a věřil jsem si, říká Tomáš SoučekVideo: Sport.cz

Při utkání domácí fanoušci při každém Stanciuově doteku s míčem pískali. Proti rumunskému záložníkovi se na tribunách objevilo i několik hanlivých transparentů a z kotle se také ozval nenávistný pokřik "Stanciu, chcípni". Sparťanští příznivci uráželi i další bývalé letenské hráče Josefa Hušbauera a Davida Hovorku. Slavia derby vyhrála 3:0 a vede tabulku.

Reklama

Související témata: