Hlavní obsah

Opilecká ostuda vyjde rozhodčí draho

Praha

Fotbalový sudí Milan Šefara, který o víkendu zjevně opilý působil ve funkci asistenta na dorosteneckém utkání v Berouně, dostal zákaz činnosti na jeden rok a pokutu 40 000 korun. Hlavní rozhodčí utkání Tomáš Brožek vyvázl s dvacetitisícovou pokutou a trestem taktéž na jeden rok.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Fotbalový rozhodčí - ilustrační foto.

Článek

"Vykonával funkci ve stavu vylučujícím plnění jeho povinností (nezpůsobilost delegované osoby)," stojí ve verdiktu disciplinárky směrem k asistentovi.

"Úmyslně nesprávné uvedení popisu událostí do zápisu o utkání," klasifikovala komise provinění hlavního arbitra, který nechal kolegu v neuspokojivém stavu vstoupit na hrací plochu.

Chování krajských rozhodčích vyvolalo rozruch, bylo zřejmé, že trestu neujdou. Na krajské poměry jsou ale tresty poměrně vysoké. Pro připomenutí. Asistent rozhodčího za zápas v této dorostenecké soutěži inkasuje odměnu 285 korun.

Záběry, které se rozletěly internetem, byly pořízeny v druhém poločase utkání Beroun - Slaný.

Zachycují i moment, kdy sudí Brožek dotazem zjišťuje, jestli je jeho kolega, u kterého už se shromáždili dva poněkud zaskočení pořadatelé, schopný pokračovat v řízení zápasu. Podle zápisu se Brožkovi dostalo ujištění, že ano. Nicméně stav Šefary zjevně nebyl optimální. Dokonce upadl a měl velké problémy s koordinací pohybu.

Stažen byl až z následného utkání mladších dorostenců.

Podobný případ není v českém fotbale úplně výjimečný. Na prvoligovém utkání v Příbrami před třemi lety obdobně účinkoval jako čtvrtý rozhodčí Marek Pilný.

Šefara dostal téměř nejvyšší možný distanc. Maximem je zákaz činnosti na jeden rok a pokuta 50 tisíc korun.

"Rozhodčí se jednání (disciplinárky) nezúčastnili, byli řádně omluveni. V pondělí proběhlo mimořádné zasedání komise rozhodčích, kde všechny tři rozhodčí vyslechla. Od komise rozhodčích jsme měli dobré podklady, jak je potrestat. Je to čin naprosto ojedinělý," uvedl  předseda disciplinární komise Martin Havel.

Za dobu, co působí v komisi, se s něčím takovým nesetkal. "Poškozuje to jméno fotbalu, obzvlášť u mládeže. Když jsme viděli video, jak o tom dorostenci diskutují, to je něco strašného. Hlavní rozhodčí neměl vůbec připustit, aby tam ten asistent byl. Někomu by se zdálo, že hlavní za nic nemůže, ale může," dodal Havel.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články