Hlavní obsah

Definitivní tečka. Slovenská hvězda už nepomůže ani štafetě. Končím, nechci být přítěží, prohlásila Kuzminová

S biatlonem se loučí další hvězda. Poté, co do důchodu odešla Gabriela Koukalová a Laura Dahlmeierová, oznámila ukončení kariéry i trojnásobná olympijská vítězka. Anastasia Kuzminová už dříve avizovala, že nebude jezdit individuální závody, avšak stále přemýšlela, že by ještě v nadcházející sezoně vypomohla slovenské štafetě. Teď však přišlo definitivní rozhodnutí. „Končím aktivní kariéru,“ prohlásila Kuzminová ve středu na tiskové konferenci.

Foto: Profimedia.cz

Anastasia Kuzminová oznámila definitivní odchod do důchodu.

Článek

Když během minulé sezony Anastasia Kuzminová oznámila, že končí s individuální kariérou, mnoho fanoušků svými slovy zklamala. Stále však doufali, že by ještě mohla vypomoci slovenské štafetě. Trojnásobná olympijská medailistka o tom uvažovala, absolvovala letní přípravu, zúčastnila se několika závodů, aby zjistila, jak na tom je.

Každý čekal, jak se rozhodne. Na středu svolala tiskovou konferenci, na níž se slzami v očích oznámila, že definitivně odchází do důchodu. „Biatlonu jsem se věnovala dvacet let, víc než polovinu svého života. Vždy jsem šla na plné obrátky, abych si splnila přání a potěšila fanoušky. Zažila jsem mnoho krásných věcí. Navzdory všemu přišel čas, abych udělala jedno ze svých největších rozhodnutí v životě a oznámila, že končím aktivní kariéru,“ uvedla Kuzminová na webu sport.aktuality.sk.

„Sport je pro mě droga. Bude mi chybět. Tréninky jsem stále zvládala, ale během závodů to pro mě bylo náročné,“ přiznala pětatřicetiletá biatlonistka s tím, že se k tomu přidaly zdravotní problémy, které nedokáže tak rychle vyřešit jako v předešlých sezonách.

„K biatlonu jsem vždy přistupovala zodpovědně. Na startu jsem vždy chtěla být připravená podat ten nejlepší výkon. Chtěla bych štafetě pomoci, ale nechci jí být přítěží,“ vysvětlovala důvody, kvůli kterým zamítla možnost závodit ve štafetách.

„Je důležité poděkovat Slovensku za důvěru a možnost reprezentovat ho,“ dodala biatlonistka, která opustila Rusko. Po mateřské jí totiž v reprezentaci nechtěli s ničím vyhovět, a dokonce jí i diktovali, jak dlouho by měla kojit. A tak s rodinou odešla na Slovensko, kde našla zázemí. V reprezentaci ji přijali s nadšením a kolegyně jí i pomáhali s hlídáním, aby mohla trénovat.

Teď to mistryně světa ve sprintu bude chtít slovenskému sportu vrátit. „Chci být i dále součástí slovenského sportu. Chci pomáhat s jeho rozvojem. Svoji roli vidím v tom, že dokážu motivovat dospělé i děti k tomu, aby se více hýbali,“ uzavřela držitelka tři zlatých a tří stříbrných medailí z olympijských her.

Reklama

Související témata: