Hlavní obsah

Philadelphia - Chicago 4:3V Praze slaví Voráčkova Philadelphia! O2 arena zažila divácký rekord na hokeji

Praha
Aktualizováno

Po devíti letech se vrátila NHL do Prahy, a přestože tři zúčastnění čeští hokejoví útočníci nebodovali, spokojenější je Jakub Voráček. Jeho Philadelphia totiž v rámci NHL Global Series porazila Chicago v sestavě s Dominikem Kubalíkem a Davidem Kämpfem 4:3. Utkání ve vyprodané O2 areně sledovalo 17 463 diváků, víc fanoušků do libeňské haly na hokej nikdy nezavítalo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček z Philadelphie při utkání s Chicagem.

Článek
Fotogalerie

Ještě před úvodním čestným buly, které mezi české hráče Kämpfa s Voráčkem vhodil legendární gólman Dominik Hašek, uctila vyprodaná O2 arena minutou ticha památku zpěváka Karla Gotta, který tento týden zemřel.

Pak už se šlo na hokej a české fanoušky muselo potěšit, že v zahajovacích formacích obou týmů se objevili všichni čeští hokejisté. Suverénně největší sklidil Voráček, který však už ve 4. minutě putoval na trestnou lavici za hákování. Letci ale první oslabení přečkali a v 7. minutě šli do vedení, když Gilbertovu chybu v rozehrávce potrestal Konecny přesnou ranou na lapačku gólmana Crawforda.

Vedení ale Flyers vydrželo jen 80 vteřin. Alexander Nylander totiž získal puk ve středním pásmu a střelou přes obránce prostřelil brankáře Harta. V závěru prvního dějství mohl přidat svůj druhý gól Konecny, prázdnou branku ale z bezprostřední blízkosti přestřelil. Na druhé straně zase mohl gólově ozdobit debut v nejslavnější hokejové soutěži světa Kubalík, jeho pohotový pokus ale báječně betonem zastavil Hart.

Krátce po startu druhé třetiny neuspěl se střelou nad ledem Voráček, Philadelphia si přesto vzala ztracený náskok zpátky. Při její první přesilovce sice trefil Lindlom jen horní tyčku, obránce Blackhawks Koekkoek si ale puk nešťastné srazil do vlastní branky. Ve 38. minutě měl pořádně napilno i čtvrtý Čech na ledě, čárový sudí Libor Suchánek, který vlastním tělem pomáhal zastavit první rodící se potyčku utkání.

Závěr prostřední části třetiny měl grády. Konecny, Kanaďan s českými kořeny; jehož rod ale žije za oceánem už několik generací; nejprve parádním bekhendem vymetl šibenici a dočkal se druhého gólu v duelu, dvanáct vteřin před druhou sirénou ale v přesilovce neméně pohledně vypálil DeBrincat a Chicago bylo znovu na dostřel.

Když ve třetí periodě Hayes v sólovém úniku nedokázal vměstnat kotouč mezi tři tyče Chicaga, nabídla se okamžitě z protiútoku šance i pro Toewse, skóre se ale neměnilo. V 50. minutě už ale ano, protože Raffl si objel branku a bekhendem dokázal najít skulinku mezi Crawfordovými betony. Definitivní pojistku mohl čtyři minuty před koncem Lindblom, na dvougólového Konecnyho ale nenavázal.

V čase 57:10 odvolalo Chicago gólmana Crawforda a zkusilo hru se šesti bruslaři. Vyplatilo se, protože Kane se prosadil střelou švihem a bylo zaděláno na drama. Víc už ale Jestřábi nestihli.

Vrána se trefil i podruhé

Vydařený vstup do nové sezony prožívá Jakub Vrána, který skóroval i ve druhém utkání tohoto ročníku. Odchovanec Letňan v polovině první třetiny převzal kotouč ve středním pásmu a následně střelou zápěstím k zadní tyči překonal Semjona Varlamova. Asistenci si u této branky připsal Radko Gudas. Washington se tak na ledě New Yorku Islanders ujal vedení 1:0.

Gólman hostů Ilja Samsonov kapituloval při svém debutu v NHL o dvě minuty později, kdy jej překonal Devon Toews. To však byl jediný gól, který ruský mladík obdržel a 25 zákroky přispěl k výhře Washingtonu 2:1.

Asistenci získal vyhraným vhazováním v obranném pásmu Pavel Zacha, jenž tak založil akci, na jejímž konci se Blake Coleman prosadil v pádu jednou rukou a ve 34. minutě tak New Jersey vedlo nad hosty z Winnipegu už 4:0. Ani to však Ďáblům na výhru nestačilo. Jets do konce řádné hrací doby stihli vyrovnat na 4:4 a další bod získali v nájezdech, které rozhodl v osmé sérii Blake Wheeler.

Útočník Columbusu Cam Atkinson skóroval už pošesté v úvodním zápasu sezony a vyrovnal tak rekord NHL. Dosud se totéž podařilo jen detroitskému Mudu Bruneteauovi v letech 1940 až 1946 a Yvanu Cournoyerovi z Montrealu mezi roky 1973 a 1978.

Atkinson tak ve druhé třetině snižoval na 1:2, hosté z Toronta nakonec dovedli utkání k výhře 4:1. Dvěma góly a jednou asistencí se na výhře Javorových listů podílel Mitchell Marner.

Nosek zařídil tři góly

Dosud bodově nejvydařenější zápas odehrál Tomáš Nosek, jenž vstřelil dvě branky a na jednu přihrál při vítězství Vegas 5:1 nad San Jose. Zatímco na straně domácích se neprosadili Tomáš Hertl s Lukášem Radilem, Nosek zaznamenal první bod v sezoně už po pěti minutách hry, kdy šikovnou otočkou přihrál do šance Williamu Carrierovi a ten prostřelil Aarona Della.

Tři minuty před koncem druhé části se Nosek střelecky prosadil sám, když pohotově dorazil kotouč do sítě poté, co Brandon Pirri ve velké šanci napálil jen brankovou konstrukci. A na 5:0 zvyšoval pardubický rodák v polovině třetí třetiny, když zakončil přečíslení dvou na jednoho po pasu Marka Stonea, to se navíc odehrálo v době, kdy Zlatí rytíři hráli v oslabení. Za domácí už jen korigoval na konečných 1:5 Barclay Goodrow. Tomáš Nosek byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Utkání NHL Global Series v Praze:
Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks 4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 7. Konecny, 27. Lindblom, 39. Konecny (Laughton), 50. Raffl (Pitlick, Hägg) - 8. A. Nylander (P. Kane), 40. DeBrincat (P. Kane, E. Gustafsson), 58. P. Kane (E. Gustafsson, Keith). Rozhodčí: Hebert, O'Halloran - Murphy, Suchánek. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Střely na branku: 38:31. Diváci: 17.463 (vyprodáno). Hvězdy zápasu: 1. Konecny (Philadelphia), 2. P. Kane (Chicago), 3. Raffl (Philadelphia).
Philadelphia: Hart - Provorov, Braun, Sanheim, Niskanen, Hägg, Gostisbehere - Voráček, K. Hayes, Giroux - Konecny, Couturier, Lindblom - Twarnyski, Laughton, J. van Riemsdyk - Bunnaman, Pitlick, Raffl. Trenér: Alain Vigneault.
Chicago: Crawford - Keith, E. Gustafsson, Seabrook, Määttä, Koekkoek, Gilbert - P. Kane, J. Toews, A. Nylander - A. Shaw, D. Strome, DeBrincat - Kubalík, Kämpf, Saad - Caggiula, Ryan Carpenter, Zack Smith. Trenér: Jeremy Colliton.
Další zápasy
Columbus - Toronto 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Branky: 35. Atkinson - 13. a 43. Marner, 31. Ceci, 55. Matthews. Střely na branku: 29:29. Diváci: 18.776. Hvězdy zápasu: 1. Marner, 2. Andersen, 3. Rielly (všichni Toronto).
New Jersey - Winnipeg 4:5 po sam. nájezdech (1:0, 3:1, 0:3 - 0:0)
Branky: 22. a 34. Coleman (na druhou Zacha), 18. Gusev, 33. Vatanen - 40. Kulikov, 43. Roslovic, 48. Perreault, 53. Pionk, rozhodující sam. nájezd Wheeler. Střely na branku: 39:30. Diváci: 16.514. Hvězdy zápasu: 1. Wheeler (Winnipeg), 2. Coleman (New Jersey), 3. Pionk (Winnipeg).
NY Islanders - Washington 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Branky: 13. D. Toews - 11. Vrána (Gudas), 38. Oshie. Střely na branku: 26:28. Diváci: 13.917. Hvězdy zápasu: 1. Oshie, 2. Samsonov, 3. Vrána (všichni Washington).
San Jose - Vegas 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)
Branky: 55. Goodrow - 37. a 50. Nosek, 6. Carrier (Nosek), 15. Marchessault, 36. McNabb. Střely na branku: 35:29. Diváci: 17.562. Hvězdy zápasu: 1. Nosek, 2. Mark Stone, 3. Fleury (všichni Vegas).

Reklama

Související témata: