Hlavní obsah

Veterán Marleau se vrátil do San Jose. Vytáhne Žraloky z mizérie?

Hokejisty San Jose Sharks po bídném začátku sezony posílil jejich dlouholetý kanonýr Patrick Marleau, který drží několik klubových rekordů. Čtyřicetiletý kanadský hokejista dostal roční smlouvu na 700 000 dolarů. V NHL ho čeká již dvaadvacátá sezona.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Patrick Marleau (vpředu) ze San Jose v utkání NHL proti St. Louis.

Článek

Vedení San Jose původně chtělo vsadit na mladé hráče, ale protože ze čtyř zápasů zatím Žraloci nemají ani bod, dohodli se činovníci s Marleauem na návratu. Ten hrál za San Jose devatenáct let od roku 1997 a je rekordmanem klubu v počtu odehraných zápasů (1493), bodů (1082) i gólů (508). V historické tabulce odehraných utkání mu v lize patří pátá příčka s 1657 starty.

Poslední dva roky strávil Marleau v Torontu, pak byl vyměněn do Caroliny a ta z něj v létě udělala nechráněného volného hráče. "Dál chceme začleňovat především naše mladé hráče, ale protože máme zraněné a začátek ligy se nám nepovedl, změnili jsme plán. Přišel zkušený hokejista, který je univerzální a může (kouči) Petu DeBoerovi hodně pomoci," uvedl generální manažer Doug Wilson.

Marleau pomohl San Jose čtyřikrát do finále konference, v roce 2016 s ním neúspěšně bojoval o Stanley Cup. "Je pořád rychlý a vždycky byl v neuvěřitelné formě, protože na sobě tvrdě pracuje. Má figuru jako mladý kluk a umí dávat góly," řekl o něm nedávno útočník Tomáš Hertl, jenž se zatím v sezoně do statistik neprosadil. Z českých hokejistů v klubu působí i Lukáš Radil a obránce Radim Šimek.

Reklama

Související témata: