Hlavní obsah

Unikát! Česko bude mít na Turnaji mistryň více hráček než Rusko, USA, Austrálie i Německo dohromady

Praha

Už jen něco málo přes dva týdny zbývají do zahájení posledního podniku roku v čínském Šen-čenu - Turnaje mistryň. Klání s rekordní dotací 14 milionů dolarů přivítá jako vždy osm nejlepších tenistek sezony a stejný počet deblových dvojic. A pokud se již nic nezmění, čeští fanoušci budou mít rozhodně komu držet palce. Ve hře by totiž mělo být pět hráček s českou vlaječkou za jménem. Tento počet nedají dohromady ani takoví giganti jako Rusko, Spojené státy, Austrálie a Německo.

Foto: Sport.cz

Petra Kvitová má účast na Turnaji mistryň jistou

Článek

Až se 27. října otevřou brány Turnaje mistryň, s jistotou se ho zúčastní Karolína Plíšková, Petra Kvitová a Barbora Strýcová. Velmi blízko k němu mají i Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Žádná jiná země se co do počtu hráček nemůže Česku rovnat.

Ale zpět ke konkrétním číslům. Pokud se již v žebříčkách pro dvouhru a čtyřhru nic nezmění, objeví se na turnaji hráčky z patnácti zemí světa, jen pět z nich však bude reprezentovat více než jedna tenistka.

V elitní stovce světového žebříčku mají v součtu se dvouhrou i čtyřhrou kromě Česka (12 hráček), nejvíce tenistek Spojené státy (30), Rusko (13), Čína (9) a Austrálie s Japonskem (8).

Z početné třináctičlenné ruské armády se však v Číně nepředstaví ani jediná, Spojené státy bude navzdory neskutečnému počtu tří desítek hráček reprezentovat pouze Serena Williamsová, hostitelskou zemi pak v deblu I-fan Sü a Šuaj Čang, Austrálii Asleigh Bartyová a Samantha Stosurová. Německo bude spoléhat na jedinou Annu Grönefeldovou ve čtyřhře, Japonsko pak pouze na Naomi Ósakaovou, Francie na úřadující světovou deblovou jedničku Kristinu Mladenovicovou.

Foto: Sport.cz

Karolína Plíšková a poražená finalistka Petra Martičová

A tenisu zaslíbené Španělsko svou zástupkyni na Turnaji mistryň nenajde vůbec. Naopak hned trojici tenistek vyšle do boje možná trošku překvapivě Tchaj-wan - všechny ve čtyřhře. S tímto počtem bude země z jihovýchodní Asie za Českou republikou zároveň státem s největším počtem účastnic.

Kolik tenistek z různých států se Turnaje mistryň zúčastní a jak početné zastoupení mají mezi stovkou nejlepších, se podívejte v tabulce.

PořadíZeměPočet hráček na Turnaji mistryňPočet hráček v Top 100 (dvouhra + čtyřhra)
1.Česko512
2.Tchaj-wan33
3.Čína29
Austrálie28
Kanada23
6.USA130
Japonsko18
Německo17
Rumunsko16
Ukrajina16
Bělorusko14
Francie14
Belgie13
Nizozemsko13
Maďarsko12

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 6 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 6 probíhá Živě
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori