Hlavní obsah

Historický moment na MS v ragby. Tajfun určil výsledky, Anglie i Nový Zéland vůbec nepůjdou na hřiště

Rozmar počasí výrazně promlouvá do dění na MS v ragby. Pořadatelé šampionátu zrušili kvůli hrozícímu tajfunu Hagibis, který míří na Japonsko, sobotní zápasy Anglie s Francií a Nového Zélandu s Itálií. Otazník stále visí nad nedělním duelem domácí reprezentace se Skotskem, jehož odvolání by přímo ovlivnilo postupové ambice obou týmů.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Satelitní snímek tajfunu Hagibis během tiskové konference na MS v ragby.

Článek

Podle pravidel finálového turnaje MS se totiž zrušené zápasy ve skupinách nenahrazují a týmům se do tabulky započítá výsledek 0:0, za který oba dostanou dva body. Žádné bonusové body nemohou mužstva získat. Tato situace ale dosud nikdy v historii šampionátu nenastala.

Zatímco Anglie i Francie měly už předem místo ve čtvrtfinále jisté a obhájci titulu z Nového Zélandu si měli očekávanou výhrou nad Italy postup potvrdit, Skotové potřebují hrát a zvítězit, ideálně s bonusovým bodem, aby mohli jít dál.

O osudu zápasu se definitivně rozhodne v sobotu. Pokud se hrát nebude, postoupí do čtvrtfinále poprvé v historii Japonci. Skotsko by naopak skončilo mimo hru.

Tajfun Hagibis, který by měl být za poslední léta nejhorší tropickou bouří v regionu, by měl podle předpovědi udeřit na oblast Tokia a Jokohamy tento víkend. Očekává se, že doprovodné přívalové deště a silný vítr způsobí komplikace mimo jiné v dopravě či dodávkách energií.

"Naprosto chápeme, že fanoušci Anglie, Francie, Nového Zélandu a Itálie budou zklamáni, ale věříme, že pochopí, že bezpečnost musí mít přednost," uvedli pořadatelé s dodatkem, že diváci dostanou zpět peníze za vstupenky. Sobotní duel Irska se Samoou ve Fukuoce by se měl uskutečnit podle plánu.

Zatím nikdy v historii MS, které se hraje od roku 1987, nemuseli pořadatelé k rušení zápasů přikročit. Semifinále v roce 1995 mezi JAR a Francií bylo kvůli podmáčenému hřišti o několik hodin odloženo, tým uklízeček se smetáky ale nakonec situaci zachránil.

Reklama

Související témata: