Hlavní obsah

Šilhavý: Ani Angličané nejsou neomylní! Kéž bychom je donutili k chybám jako Kosovo

Praha

Březnový pětibrankový debakl z Wembley ho strašil pěkně dlouho. V pátek večer v Edenu může pro Jaroslava Šilhavého a jeho tým nastat okamžik odplaty. Vzhledem k velkému kvalitativnímu rozdílu mezi Čechy a Anglií by za „mstu" jistě považoval i bod. „Klíčový zápas nás čeká až v listopadu s Kosovem, tam se bude rozhodovat. Body s Anglií by ale byly krásným bonusem," řekl trenér fotbalové reprezentace den před bitvou s Albionem v rámci kvalifikace o postup na ME 2020.

Je dobré vědět, že ani hráči Anglie nejsou neomylní, těší trenéra Jaroslava Šilhavého Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Už víte, jakou sestavu proti Anglii pošlete?

Dá se říct, že sestava na pátek je daná. Pokud se nestane nic mimořádného, přes noc nikdo neomarodí, jsme rozhodnutí.

Na jaře ve Wembley zahrál fantasticky autor hattricku Sterling. Máte plán, jak ho zastavit?

Není to jenom o Sterlingovi. Anglie má momentálně skvělý tým, Sterling zúročuje jeho práci. Vzhledem k rychlostním schopnostem se jeho síla ještě násobí. Vedle sebe má hráče, kteří mu to naservírují do šance, s nimi si pak dokáže poradit. Je potřeba ho zdvojovat, ztrojovat, nenechat ho otočit, hrát natěsno. Pořád vědět, kde se zrovna pohybuje.

Očekáváte zápas ve vyšší intenzitě než ty poslední v Kosovu a v Černé Hoře?

Hráči i my trenéři jsme si vědomi, proti komu nastupujeme. Anglii řadím mezi pět top týmů světa. Kouč Southgate vedl jednadvacítku, ti hráči s ním postupují do áčka. Tvoří velice silný mančaft. Chceme hrát útočně. Pokud chceme pomýšlet na úspěch, musí každý hráč podat mimořádný výkon.

Poskytly vám nějaký návod poslední dva zápasy v Edenu se špičkovými soupeři, Německem a Brazílií?

Němci byli velcí favorité, kluci dostali nešťastný gól ke konci ze standardky. S Brazílií to byl pro nás svátek. Navíc po debaklu v Anglii jsme nebyli v jednoduché situaci, herně jsme zápas ale zvládli. Byť výsledkově nikoli. Mustr z těchto utkání jsme při přípravě na Anglii použili.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Jaroslav Šilhavý na tiskové konferenci před utkáním kvalifikace mistrovství Evropy s Anglií

Anglie naposledy dostala tři góly od Kosova (výhra 5:3). Dalo vám Kosovo recept, jak překonat defenzívu Albionu?

Výsledek nás všechny překvapil. Víme ale, že Kosovo má velice dobré ofenzívní hráče. Myslím, že Angličané taková zaváhání často neopakují. Nicméně na jejich chybách vidíme, že ani Angličané nejsou neomylní. Kéž bychom je donutili k chybám, jaké dělali proti Kosovu. Matematika je daná, Anglie si chce u nás zajistit s předstihem postup na mistrovství Evropy. Z toho pohledu je pro nás zápas s ní velkou výzvou, nám by se body také hodily.

Reklama

Související témata: