Hlavní obsah

Číňané hrozbou? Mezi slávisty to vře. Ani šéfa si nezvolili

Obavy. Spory. Možná až nevraživost. Ve Slavii to vře. Alespoň pokud jde o sdružení oddílů různých sportů, z nichž mocný a bohatý fotbal s Číňany v zádech je jen jednou složkou. Hodně úspěšnou, jak ukazují minulé měsíce. Ale u ostatních vyznavačů červenobílých barev také vyvolávající značné obavy. Ukázala to i pondělní valná hromada funkcionářů zastupujících více než dvacet oddílů sportovního klubu. Oč šlo. O vliv, o pozemky, o případný strach z čínských úmyslů. Neshody byly tak značné, že z nového vedení zatím ani nebyl zvolen předseda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalový stadion ve vršovickém Edenu - Sinobo stadium.

Článek

Do sportovního klubu, kterému se říká „velká" Slavia, patří kromě fotbalistů a hokejistů také oddíly ragbistů, atletů, plavců, házenkářů, pozemních hokejistů, lukostřelců a dalších sportovců.

Právě v držení celého SK jsou pozemky, na nichž stojí různá sportoviště. Někteří zástupci malých sportů mají obavy, že fotbal se začne „roztahovat" a některé z pozemků si bude chtít zabrat.

Akciová společnost, která provozuje fotbalový klub, se s SK Slavia pře například o pozemek pod fotbalovým stadionem v Edenu.

Podle dlouholetého předsedy představenstva sportovního klubu Jiřího Huptycha se fotbal pokusil získat pozemek již dvakrát.

Jednou za korunu, podruhé za padesát milionů. Jenže pozemek má podle znaleckého posudku hodnotu 196 milionů korun, tvrdí Huptych.

„Nechápu, proč ten majetek prodávat pod cenou," prohlásil Huptych na pondělní valné hromadě.

Právě předseda Huptych a jeho syn Jiří, jenž vede slávistické pozemní hokejisty, jsou k fotbalové Slavii, kterou před časem spasily asijské miliony, podezřívaví. Připomínají, že fotbal většinově vlastní čínská developerská společnost Sinobo, která může mít motivaci se k pozemkům dostat a využít je třeba k výstavbě.

Huptych senior varoval na valné hromadě delegáty před většinovou volbou zástupců fotbalu do nového představenstva. Připomínal přitom potíže bývalých majitelů fotbalové Slavie od revoluce. Podle něj vždy přišli jako velcí slávisté, avšak po čase zmizeli a zanechali za sebou finanční problémy. Proto je prý obezřetný i ke krokům současného vedení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalové legendy Slavie pod novým názvem stadionu. Ilustrační foto.

„Může se stát, že odejdou z politických důvodů. Vždyť Praha teď vypověděla smlouvu s Pekingem," narážel Huptych na nejasnou budoucnost čínské podpory pražskému fotbalovému klubu.

Krom pozemku pod stadionem patří „velké" Slavii také areál za stadionem, kde mají hřiště například fotbalisté, ragbisté, pozemní hokejisté, stojí tam atletická dráha či plavecký stadion. Podle některých zástupců menších sportů je obrovská plocha ve Vršovicích rovněž lákavá pro developery. Ústupky fotbalu a investice do areálu pod jejich taktovkou by podle Huptycha mohly být „začátek něčeho horšího".

Zástupci fotbalového oddílu zase dosavadního šéfa „velké" Slavie kritizují, že vyvolává vášně, aby se udržel ve vedení spolku. „Šlo o předvolební taktiku pana Huptycha, který straší menší sporty fotbalem, že to tu chce převzít," reagoval pro Právo generální sekretář fotbalového klubu Jiří Vrba.

Na valné hromadě delegáty upozorňoval, že kvůli podobným sporům sportovní klub na svých jednáních neřeší nic podstatného, zatímco areál chátrá.

Spekulace o jakémkoli developerském zájmu o pozemky ze strany vlastníka fotbalového klubu pak Vrba kategoricky odmítl. Areál má zůstat sportovcům i z pohledu fotbalové Slavie, jiné využití je podle něj nemyslitelné. Sám prý v minulosti vystoupil proti výstavbě na hřištích, s čímž počítala jedna ze studií rozvoje Prahy 10, kde areál leží.

Na tom, že ale nutně potřebuje významné investice, se všechny strany shodnou. Trpí nedostatečnou kapacitou parkovacích míst i nevyhovujícím zázemím jednotlivých sportovišť. Na stole však zatím žádné plány nejsou, zejména kvůli vzájemné nevraživosti delegátů a nedůvěře vůči vlastníkovi fotbalu.

„Ale v horizontu pěti, deseti let se s tím bude muset něco udělat," má jasno Vrba.

Obavy jeho oponentů z voleb nového vedení SK Slavia Praha se nenaplnily, zástupci fotbalu v jedenáctičlenném představenstvu nepřevažují.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

„Jsem rád, že fotbal nezískal v novém představenstvu většinu," komentoval to Huptych.

Předsedu si však nové vedení sportovního klubu zvolí až příští týden. Horké hlavy se totiž nebyly schopny po zjitřeném předvolebním boji dohodnout a radši se rozešly. Po více než dvaceti letech může Huptych o předsednické křeslo přijít, podle informací z kuloárů má předsedou být někdo, kdo nestojí ani na jedné straně.

Stav vzájemných vztahů mezi funkcionáři ilustruje také probíhající soudní pře fotbalové Slavie se stavební společností Hochtief. Jde v ní o pozemek za stadionem v Edenu. Obě strany si na parcelu dělají nárok. Německá firma má od sportovního klubu nájemní smlouvu z dob, kdy stavěla fotbalový stadion. Podle projektu na něm může postavit bytový dům. Pozemek byl součástí majetkového vyrovnání za stavbu arény. Nájemní smlouvu však má i fotbalová Slavia, kterou vede někdejší politik Jaroslav Tvrdík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský a předseda představenstva fotbalového klubu z Edenu Jaroslav Tvrdík před utkáním Ligy mistrů s Borussií Dortmund.

Pikantní je, že SK Slavia stojí ve sporu na straně Hochtiefu. Tomu dal letos prvoinstanční soud za pravdu, nyní se čeká na odvolací řízení. Jak je možné, že mají obě společnosti od SK Slavia nájemní smlouvu na stejný pozemek, je v Edenu tak trochu záhadou. Smlouvu se nepodařilo najít, krčil rameny Huptych.

Reklama

Související témata: