Hlavní obsah

Ondráškův životní večer. Blázen s roztrženým rtem poprvé viděl tátu v slzách

Praha

Příběh jako z filmu, který lidé všude na světě hltají. A je jedno, jestli jde o polepšenou rockovou hvězdu či sportovce. Zdeněk Ondrášek (30) býval zlobivým kvítkem českobudějovického fotbalu. Kvůli problémům s gamblerstvím málem předčasně ukončil kariéru, na štacích v Norsku, Polsku a Americe se však srovnal. A páteční vítěznou trefou proti Anglii (2:1) se stal hrdinou fotbalového národa. „Neuvěřitelný večer. Jsem strašně rád, když vidím všechny šťastné,“ bájí útočník Dallasu.

Neuvěřitelný večer Zdeňka Ondráška. Reprezentační premiéru ozdobil vítězným gólemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Reprezentační debut ve velkém stylu. Masopustovu nabídku chladnokrevně uklidil do sítě a postaral se o senzační vítězství. Albion v kvalifikacích prohrál po dlouhých 43 zápasech.

„Ještě mi pořádně nedošlo, co se stalo. S šancí proti Anglii jsem přitom úplně nepočítal. Myslím, že měl táta slzy v očích a možná poprvé jsem ho tak viděl," líčí Zdeněk Ondrášek.

„Je to takový správný blázen, hned měl roztržený ret. Jsem za něj rád, že přišel a rozhodl," chválí střídajícího žolíka z Ameriky střelec první branky Jakub Brabec.

Rozhodlo i to, že jsme hned vyrovnali a vrátili se do hry, říká střelec prvního gólu Jakub Brabec

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Talent měl Ondrášek vždycky, ale taky dost problémů. Hrál automaty, kouřil, měl dluhy. V Dynamu se také hodně přiučil od bouřliváka Tomáše Řepky...

Právě v Českých Budějovicích ho však poznal současný kouč reprezentace Jaroslav Šilhavý. A když měl unaveného Schicka vystřídat jiný útočník, dostal před osvědčeným Krmenčíkem přednost debutant, který pak Angličany senzačně sťal.

Trenérova zlatá ruka!

Správná volba, ukázalo se

„Samozřejmě jsme se rozhodovali, koho za Patrika na hřiště poslat. Ondrášek jako nováček přijel poprvé, dával góly v Americe. Michal se zase po zranění dostává v Plzni do formy. Volba padla na Zdeňka, ukázalo se, že byla správná," pochvaluje si Šilhavý.

Tasil žolíka s přezdívkou Kobra, který favorita uštkl.

Hráči předvedli výkon na hranici svých možností, chválil tým trenér Jaroslav Šilhavý

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

„Znám jeho naturel, protože jsem ho měl v Budějovicích. Už když na sraz přijel, jevil se na tréninku velmi dobře. Přímočarý, padalo mu to do brány. Byl i pozitivní. Tyhle všechny věci nám pomohly v rozhodnutí," poukazuje Šilhavý.

Dáš gól? Jasně, dám!

Novic dal veškerou nervozitu stranou. A věřil si. „Prostě jsem se těšil. Kudy (Kúdela) se mě ptal, jestli dám gól. Já řekl, že dám. Ještě mi všechno nedošlo. První zápas v českém dresu, a ještě dát vítězný gól Anglii. Neuvěřitelné," líčí bývalý hráč norského Tromsö nebo Wisly Krakov.

Vůbec si nepamatuje, jak trefu oslavil. „Žádné myšlenky, prostě jsem běžel do kluků k lajně. Myslím, že Hušby (Hušbauer) tam už stál s otevřenou náručí, skočil jsem do ní. Ani nevím, jestli jsem se smál. Byl jsem úplně jinde," netají Ondrášek s rozseklým rtem. „Dostal jsem pěkný anglický loket," usmívá se.

Čert vem bolístku, když jste hrdina.

„Skvělý výsledek je vydřeným vítězstvím celého týmu," zdůrazňuje útočník, který českou reprezentaci výrazně posunul k postupu na EURO 2020.

Reklama

Související témata: