Hlavní obsah

Na Šilhavém zase bude, aby napravoval nepříznivou bilanci. Nebude to jednoduché, přiznává

Praha

Zase bude na něm, aby napravoval nepříznivou bilance posledních let. Vždyť česká fotbalová reprezentace Severní Iry neporazila už osm let. A to s nimi během té doby hrála čtyřikrát. Zmohla se ovšem jen na tři bezbrankové remízy, aby v posledním střetnutí před dvěma lety v Belfastu v kvalifikaci o postup na MS v Rusku 0:2 prohrála. „Jednoduché to nebude. Budeme muset podat výkon jako v pátek proti Anglii. Nebo se k němu alespoň přiblížit, pokud chceme uspět,“ má před pondělním měřením sil jasno trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český trenér Jaroslav Šilhavý

Článek

Soupeře máte nastudovaného stejně pečlivě, jako Angličany, jeho poslední zápas proti Nizozemsku jste určitě také viděl, takže jaký protivník vás čeká?

V kvalifikačních střetnutích s Němci i Nizozemci hráli Severní Irové velice dobře. Třeba doma s Němci to nebylo jen o obranném bloku, ale i o napadání a o tom, že je honili po celém hřišti. Měli i dvě obrovské šance, které ovšem neproměnili, a nakonec v devadesáté minutě sami podruhé inkasovali. A stejně tak ve čtvrtek hráli s Nizozemci ještě v devadesáté minutě nerozhodně a teprve v nastavení dostali dva góly.

Zápas Česko - Severní Irsko se hraje dnes od 19 hodin na pražské Letné, řídí ho Slovák Kružliak, přímý přenos vysílá ČT Sport, on line reportáž přináší www.sport.cz

A vy teď na ně narazíte po senzační kvalifikační výhře nad Angličany, kdy fotbaloví fanoušci čekají, že už budete pořád jen vyhrávat...

Věřím, že i po všech změnách, k nimž v zápase se Severními Iry dojde, prokáže mužstvo charakter, jaký předvedlo s Anglií a na který klademe akcent od první chvíle, co jsme k reprezentaci přišli. Porazit Anglii je samozřejmě skvělé, ale nemůžeme žít v představách, že jsme schopni porážet Španěly, Belgičany a další top týmy permanentně. Ale třeba v jednom z pěti zápasů jsme schopni překvapit.

Předpokládané sestavy:
Česko: Pavlenka - Řezník, Simič, Kúdela, Krejčí - Kopic, Kalvach, Král, Hušbauer, Zmrhal - Krmenčík.
Severní Irsko: Carson - McLaughlin, Flanagan, Cathcart, Dallas - C. Evans, Thompson, Saville - Whyte, Magennis, McGinn.

Jenže na Iry půjde sestava poskládaná z náhradníků, kteří se v pátek v Edenu do utkání s Angličany nedostali.

Sestavou nic neriskuji, jsou to plnohodnotní hráči reprezentace. A když prokážou úsilí a nasazení, když v jejich podání půjde o stejný způsob a kvalitu hry, jako v pátek s Anglií, nemůže přece výsledek atmosféru a vnímání fanoušků ovlivnit. Ani kdybychom snad Severní Iry neporazili, neznamenalo by to přece, že všechno rázem padlo a my bychom měli začít panikařit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Jakub Brabec se raduje z vyrovnání proti Anglii.

Jenže na Letné půjde jen o přípravu, takže namotivovat hráče na Severní Iry bude mnohem složitější než v pátek na Angličany, jimž jste navíc měli po březnovém výprasku co vracet. Nebo snad ani z toho obavy nemáte?

Atmosféra zřejmě nebude stejná jako v pátek, přesto věřím, že hráči půjdou do utkání s obdobným nasazením, jako ti, co porazili Angličany. Taktika pro střetnutí se Severními Iry se totiž v ničem lišit nebude. Budeme klást důraz na stejný způsob hry, jako proti Albionu.

Reklama

Související témata: