Hlavní obsah

Skandál v Sofii vrcholí. Do urážek Angličanů se pustili i pořadatelé a členové ochranky!

Praha

Průšvih, do kterého se bulharský fotbal dostal poté, kdy fanoušci rasisticky uráželi během kvalifikačního zápasu v Sofii o postup na mistrovství Evropy anglické fotbalisty černé pleti, může mít další závažné následky. Celý incident už stál místo šéfa bulharského fotbalu Borise Michajlova, teď ale navíc přišla anglická média s dalším závažným obviněním. Do rasistických urážek totiž měli být zapojeni i samotní pořadatelé!

Foto: Carl Recine, Reuters

Bulharští fanoušci se prezentovali během kvalifikační bitvy s Anglií i rasistickými pokřiky na adresu fotbalistů Anglie.

Článek

Jako kdyby toho na bulharský fotbal nebylo dost. Svěřenci trenéra Krasimira Balakova jen mohou vzpomínat na slavné časy Stoičkova a spol. Země u Černého moře se v "české" skupině A potácí na čtvrtém místě bez jediného vítězství, o postupu na EURO z kvalifikace si může nechat jen zdát.

Zmar místního fotbalu dokumentovala pondělní drtivá domácí porážka s Anglií 0:6. Co však bylo mnohem horší než samotný debakl, je skandál, který celý duel v Sofii postavil do zcela jiného světla. Utkání totiž bylo kvůli rasistickým urážkám skupiny bulharských fandů dvakrát přerušeno, řada z místních chuligánů si navíc neodpustila ani nacistické pozdravy.

Foto: Carl Recine, Reuters

Manažer anglické fotbalové reprezentace Gareth Southgate hovoří s rozhodčím Ivanem Bebekem poté, co byl kvůli rasistickému chování fanoušků v první půli přerušen kvalifikační zápas v Bulharsku.

Podle informací britských médií se však do celé ostudné aféry zapojili i pořadatelé a někteří jednotlivci z bezpečnostní služby. Skupina asi dvaceti členů, kteří se měli starat o pořádek na stadionu, si podle očitých svědků sundala vesty a přidala se k rasistickým pokřikům na anglické fotbalisty.

Do středu jejich zájmu se dostali především Raheem Sterling a Tyrone Mings, na které mířily nejen opičí skřeky a bučení, ale i zvednuté pravice jak fanoušků, tak právě i některých pořadatelů!

Foto: Carl Recine, Reuters

Bulharští fanoušci se prezentovali během kvalifikační bitvy s Anglií i rasistickými pokřiky na adresu fotbalistů Anglie.

Bulharské reprezentaci podle dostupných informací hrozí i vyloučení z kvalifikace a zavření stadionu pro zbývající zápasy.

"Naši pozorovatelé nám jasně řekli, že viděli, jak se na začátku zápasu asi dvacet pořadatelů a členů bezpečnostní služby původně oblečených do označených vest přidalo ke skupině fanoušků a rasisticky uráželi hráče," řekl pro BBC Pavel Klymenko specializující se na rasovou problematiku ve východní Evropě.

"A to není výjimka. Ve východní Evropě není neobvyklé, že mezi pořadateli či členy bezpečnostních agentur jsou jedinci z rasistických skupin, kteří se poté následně přidávají k urážkám hráčům i nacistickým projevům," dodává Klymenko.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články