Hlavní obsah

Liberec je v kalendáři SP skokanů, musí vyměnit nájezdovou stopu

Liberecké můstky mají za dva roky další šanci pořádat Světový pohár skokanů na lyžích. Závody na Ještědu jsou v kalendáři v termínu 9. a 10. ledna 2021. O rok dříve by měla skokanská elita přijet 19. a 20. září na letní Grand Prix, ale podmínkou mezinárodní federace FIS je plánovaná výměna nájezdové stopy. Spolupracovníka ČTK o tom informoval v italské Anterselvě na sympoziu o severském lyžování Forum Nordicum ředitel SP Walter Hofer.

Foto: Úsek skoku na lyžích SLČR

Liberecké můstky mají za dva roky šanci pořádat Světový pohár skokanů na lyžích (ilustrační foto)

Článek

"Liberec jsme zařadili na listinu, a to jak pro léto 2020, tak i do zimního programu následující sezony 2020/21. Teď už vše záleží na Liberci, my s ním ale počítáme," řekl ČTK Hofer v Itálii.

Liberecký areál má od letoška obnovený certifikát FIS k pořádání mezinárodních klání, ale s jednou podmínkou. "Aby se v Liberci v létě i v zimě mohlo závodit, musejí tam vyměnit nájezdovou stopu. Víme, že to bude stát nemálo peněz, ale to už je věcí Liberce," konstatoval Hofer.

S výměnou nájezdové stopy, díky čemuž by se zkrátila příprava můstku ze současných čtrnácti dnů na dva, či s instalací větrných bariér se počítá v projektu asi za 30 milionů korun. Liberecký kraj je připraven investovat 7,5 milionu.

"Byla by škoda, kdyby skokanský areál postupně chátral," řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Projekt by mohl být financováni i z dotací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, o které musí požádat město. Skiareál s můstky má v pronájmu od města společnost TMR Ještěd a můstky prošly letos dvouměsíční opravou za zhruba půl milionu korun.

Zimní Světový pohár by se do Liberce mohl vrátit po 13 letech. Naposledy se zde skákalo v rámci elitního seriálu v roce 2008 a o rok později areál hostil mistrovství světa v klasickém lyžování. Další dva pokusy o návrat nevyšly - v roce 2015 byl SP zrušen kvůli finančním potížím a z různých důvodů lyžařský svaz nakonec upustil i od pořádání loňského závodu Grand Prix i Světového poháru letos v lednu.

Slalomářky by se měly do ČR vrátit

Za čtyři roky by se měl v České republice popáté uskutečnit Světový poháru slalomářek. Minulý týden na konferenci mezinárodní federace FIS se podle slov předsedy českých alpských lyžařů Ladislava Forejtka dostal Špindlerův Mlýn do předběžného kalendáře žen v termínu 4. a 5. března 2023.

"Podařilo se nám dostat na draft. Termín by se měl potvrdit na jarním zasedání FIS. Je to první a důležitý krok," řekl na tiskové konferenci Forejtek a poděkoval bývalému reprezentantovi Bohumíru Zemanovi, který je členem sjezdařské komise ve FIS. "Bobas (Zeman) má zkušenosti, kontakty, zná zákulisí a složité vyjednávání. Pro nás jako nealpskou zemi je těžké závody získat. Chceme Světový pohár pořádat každé tři roky," uvedl Forejtek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká lyžařka Kateřina Pauláthová během obřího slalomu ve Špindlerově Mlýně.

Ženská slalomářská elita se ve Svatém Petru představila letos po osmi letech. Před skvělou diváckou kulisou vyhrála slalom Američanka Mikaela Shiffrinová a obří slalom Slovenska Petra Vlhová. Z Češek zajela nejlépe Gabriela Capová, která si patnáctým místem ve slalomu vylepšila osobní maximum. "Vybavuje se mi mnoho momentek. Bylo to krásné a diváci byli velmi hlasití," vzpomínala Capová.

Právě vydařené březnové závody pomohly k zařazení do návrhu kalendáře pro sezonu 2022/23. "Pomohl marketinkový úspěch a že tam bylo hodně diváků, což jsou plusové body," pronesl Forejtek. Češi navíc hodlají pořádat v točivých disciplínách také Evropský pohár mužů. "A to nám taky vzhledem ke Světovému poháru pomohlo."

Špindlerův Mlýn uspořádal slalom a obří slalom žen poprvé v prosinci 2005, pak v lednu 2008, v březnu 2011 a letos. Premiéra SP v Krkonoších se měla původně uskutečnit už v prosinci 2003, ale plány organizátorů překazil nedostatek sněhu.

Reklama

Související témata: