Hlavní obsah

Nymburk - Bamberg 91:71Paráda v podání Nymburka. Euforie z MS se přenesla na klubovou úroveň

Basketbalisté Nymburka s pěti hráči národního týmu navázali na euforii z reprezentačního úspěchu na nedávného MS i při premiéře v Lize mistrů, když doma na pražské Královce jasně zdolali čtvrtý tým minulého ročníku Bamberg 91:71. Nejlepším střelcem vítězů byl Jaromír Bohačík s 24 body, jenž si udržel skvělou formu ze šampionátu v Číně.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Kameron Taylor z Bambergu a Jaromír Bohačík z Nymburka v akci během 1. kola skupiny C basketbalové Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Čeští šampióni začali důležité utkání před téměř dvěma tisícovkami diváků skutečně fantasticky. Už po pěti minutách vedli 16:0, když proměnili čtyři trojky a byli výborní v obraně, ať už šlo o pohyb či zahuštění prostoru pod vlastním košem nebo úspěšný doskok. Vedle neomylného střelce zdálky Bohačíka se v úvodu dařilo i 211 cm měřícímu Hankinsovi a opařený Bamberg nevěděl, jak čelit rozjetým domácím.

Hráčům Nymburka vycházel rychlý protiútok, měli odvahu střílet i z těžkých pozic a všem tak rostlo sebevědomí. Konečné skóre první čtvrtiny 30:11 mluvilo jasnou řečí. Z nasazeného tempa český celek neslevil ani po prostřídání celé základní sestavy, druhé dějství rozjel šestibodovou šňůrou a udržoval si výrazný náskok.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vojtěch Hruban z Nymburka a Michael Carrera z Bambergu v akci během utkání 1. kola skupiny C basketbalové Ligy mistrů.

Soupeř se alespoň trochu chytil střelbou trojek, celkem jich proměnil čtrnáct. Navíc přidal na agresivitě a pod košem mu pomohlo, že se Hankins i Kříž dostali pod hrozbu vyfaulování. Bamberg pod taktovkou amerického tandemu Taylor a Lee tak začal hodně rychle ukrajovat z výrazné ztráty, na začátku poslední čtvrtiny měl Nymburští k dobru už jen osm bodů (65:57).

Blíž ve skóre ale elitní německý celek nepustili. Včas zvedl znovu prapor domácích Bohačík, jenž díky úspěšnému vystoupení na MS prošel neskutečnou herní proměnou a jeho rychlost i útočná drzost byly i ve středu večer až dechberoucí.

Hodně mu v tom pomohl také debutující 22letý rozehrávač Brooker, který dobře věděl, jak nakládat s míčem a byl jistý i při trestných hodech. Nymburk měl při nich 91procentní úspěšnost a když čtyři minuty před koncem vedl 79:63, tak už nemohl o cenný skalp přijít. V takřka exhibiční koncovce duelu ještě náskok navýšil až na rozdíl 20 bodů.

Basketbalová Liga mistrů - skupina C, 1. kolo:
Nymburk - Bamberg 91:71 (30:11, 52:34, 65:57)
Nejvíce bodů: Bohačík 24, Booker 18, Dalton 14, Hankins 10 - B. Taylor 16, Harris a Lee po 11, K. Taylor 10. Fauly: 20:21. Trestné hody: 24/21 - 16/9. Trojky: 6:14. Doskoky: 44:43.

Reklama

Související témata: