Hlavní obsah

Messi a spol. jsou v Praze! Co pro sebe žádaly hvězdy Barcelony?

Vrchol roku! Alespoň pro fotbalovou Slavii a její fanoušky. Úřadující český šampion přivítá ve středu večer v třetím utkání skupiny F Ligy mistrů Barcelonu. Pětinásobného šampiona nejprestižnější klubové soutěže v čele s hvězdným Lionelem Messim.

Messi a spol. přijeli do PrahyVideo: Aktu.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Všichni na Barcelonu celý život koukáme v televizi, někteří za ni hrají na play stationu. A teď bude v Edenu. Moc bych si přál, aby nastoupila v nejsilnějším složení. Když jsme dostali šanci se poměřit s takovým gigantem, tak ať to má grády. Jde o velkou událost, obrovský svátek pro celý klub a myslím, že i český fotbal," pronesl Jindřich Trpišovský, trenér Slavie.

Jeho přání se mu velmi pravděpodobně splní. Barcelona totiž kvůli nepokojům panujícím v Katalánsku nebude o víkendu hrát třaskavý duel s Realem Madrid, a tak nemá důvod šetřit žádnou z hvězd. Navíc po remíze v Dortmundu nebude chtít případným zakolísáním pustit Slavii do postupové hry. „Myslím, že každý fotbalista by s námi hned měnil. Zahrát si proti Barceloně je sen každého kluka. A byť jsme outsider, nepůjdeme na trávník jako na porážku. Na Interu jsme si dokázali, že měřit se můžeme s každým. Zkusíme Katalánce překvapit," připomínal brankář Pražanů Ondřej Kolář remízu z úvodního duelu skupiny v Miláně.

Slavia se chystá na bitvu se slavnou BarcelonouVideo: Sport.cz

Hvězdy v Praze netrénovaly

Katalánský tým v úterý před polednem trénoval ve vlastním areálu za městem, odpoledne se letecky přesunul do Prahy a ubytoval v hotelu Four Seasons. Eden pro španělský klub není neznámou. Už zde nastoupil k souboji s Plzní v Lize mistrů nad podzim 2011. Přestože je Barcelona gigant, který zaměstnává nejlepší hráče a její rozpočet se pohybuje ve stovkách milionů eur, před cestou do Edenu neměl španělský klub žádná mimořádná přání. „Vlastně jsme byli překvapení, nepožadovali nic extra," přiznal Michal Býček, tiskový mluvčí Slavie.

Když kupříkladu před lety do Plzně mířil Manchester City, vyžádal si speciální druh čokolády, v šatně chtěli mít trenéři anglického týmu videokoutek a pro hráče rotopedy. Real Madrid zase pro své hvězdy požadoval kilogramy čerstvých borůvek a ostružin. Barcelona se ale v daném směru ukázala jako velice nenáročný protivník. „Nebylo složité vyhovět jejich požadavkům. Nadiktovali si led, dostatek balené vody a rozmanitou nabídku ovoce. Nic navíc. Nedožadovali se dokonce ani kádí se studenou vodu či speciální kávy," uvedl Býček.

Eden čeká zatěžkávací zkouška

Zato z hlediska mediálního zájmu čeká stadion v Edenu skutečně zatěžkávací zkouška. „To je zásadní rozdíl proti jiným zápasům. Ze Španělska dorazí sedmdesát novinářů, což představovalo organizační komplikace. Hodně žádostí o akreditaci dorazilo od žurnalistů z Polska, chybět nebudou ani zástupci médií z Brazílie," říká Býček. „Ve srovnání s ostatními zápasy Evropské ligy či Ligy mistrů je mimořádný zájem i ze strany televizních štábů. Na ploše bude deset reportérů," doplnil ještě Býček.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Barcelona trénovala den před zápasem se Slavií ještě v domácích podmínkáchVideo: sntv

Fakt, že Pražané čelí skutečnému kolosu poutajícímu pozornost po celém světě, podtrhuje i zájem fanoušků prostřednictvím internetu a sociálních sítí. „Během prvního týdne po losování Ligy mistrů došlo k nárůstu návštěvnosti našich webových stránek Slavie ze zahraničí o čtyři sta dvacet procent. Přístupy ze Španělska se zvedly o sto třicet pět procent, což je dramaticky výše ve srovnání s jarní konfrontací se Sevillou v Evropské lize," řekl Býček.

Stadion na „zápas desetiletí", jak jej interně označuje Slavia, je beznadějně vyprodaný. „Kdybychom měli dvojnásobnou kapacitu, stejně by nestačila," krčil rameny Býček před duelem, s jehož přípravami se začalo už v sobotu v noci po ligové výhře Slavie nad Příbramí.

„Slavia poskytla několikačlenný tým, který spolupracuje s velice širokou sestavou zástupců UEFA, aby stadion splňoval všechny požadavky z hlediska brandingu, fungovala goal line technology a bylo připraveno i veškeré zázemí," popsal Býček před středečním duelem.

Zajímavosti k výrobě přenosu společností O2 ze zápasu
18 kamer v plném provozu
4 kamery pouze pro přenos stanice O2 TV Sport
2 kamery umístěné na tzv. steadicamech
2 otočné lavice s kamerou umístěné přímo u hrací plochy
Přes 60 zaměstnanců O2 TV a Elastic Media Production se podílí na výrobě přenosu
Celkem 4 kilometry optických kabelů musí být nataženo pro spojení veškeré techniky a přenosových vozů
Pro technické zázemí zajišťují elektrickou energii 2 vysoce výkonné agregáty
Agregátory během dvou dnů vyrobí 3,5 MWh energie, to odpovídá průměrné roční spotřebě jedné české domácnosti
Moderátor Petr Svěcený přivítá na stanici O2 TV Sport jako hosty Martina Vaniaka nebo Davida Kalivodu.
Vedle studia Petra Svěceného bude druhé stanoviště přímo na stadionu v Edenu. Zde bude moderátor Michal Hrdlička rozebírat aktuální dění s celou řadou zajímavých hostů. Dorazí například slávistická legenda Pavel Kuka, herec Jakub Prachař nebo nejznámější český MMA bojovník Karlos „Terminátor" Vémola.

Reklama