Hlavní obsah

Švédsko - Rusko 4:5 SNRusové v souboji poražených udolali Švédy v nájezdech

Ruští hokejisté zdolali na turnaji Karjala v Helsinkách Švédsko 5:4 po samostatných nájezdech. Sborná uspěla v duelu poražených týmů z úvodních utkání, přestože promarnila dvoubrankový náskok, který měla ještě v 54. minutě. V osmé sérii nájezdů rozhodl útočník Nikita Sošnikov, jenž se trefil i v základní hrací době. Když český tým ve druhém dnešním utkání porazí Finy a nenechá jim ani bod, zajistí si prvenství v turnaji.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Švéd Carl Klingberg překonává z trestného střílení ruského brankáře Igora Bobkova.

Článek

Po vyrovnané úvodní desetiminutovce otevřel skóre Slepyšev, který překonal Hellberga parádní ranou na vzdálenější tyčku z kruhu pro vhazování. O necelé čtyři minuty později prokázal důraz na brankovišti Žafjarov a bekhendovou dorážkou zvýšil.

Švédové, kteří podlehli v úvodním zápase doma v Leksandu českému týmu 1:3, hledali recept na překonání Bobkova až do poloviny základní doby. Na konci 30. minuty fauloval Okulov a Klingberg si při trestném střílení s ruským gólmanem parádně pohrál. Sborná však využila ve 35. minutě dvě sekundy před vypršením Bertilssonova trestu početní výhodu a Semjonov jí z dorážky vrátil dvougólové vedení.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Před švédskou brankou se přetlačují Jesper Sellgren (vlevo) a ruský útočník Pavel Karnauchov.

Zápas ve 49. minutě opět zdramatizoval Wikstrand, jenž vypálil za kruhy zápěstím. I když se netrefil zdaleka tak dokonale pod horní tyčku jako ve čtvrtek proti českému brankáři Willovi, propustil Bobkov puk za svá záda.

Zanedlouho zacílil z kruhu pro vhazování přesně do horního růžku Sošnikov a sborná měla zpět dvoubrankový náskok, již potřetí v utkání. Jenže Seveřané se nevzdali. O 106 sekund později snížil Händemark. Švédově se pak ubránili v oslabení, takřka tři minuty před závěrem sáhli ke hře bez gólmana a Hansson v čase 57:43 vyrovnal.

V prodloužení měly velké šance rozhodnout oba celky, tu největší při zakončení do odkryté branky Ožiganov, přesto došlo na nájezdy. V nich poslal sbornou ve druhé sérii do vedení skvěle provedeným pokusem Šumakov, jenže ve čtvrté sérii vyrovnal Hansson. Rozhodnutí nakonec přinesla až osmá série a gól Sošnikova.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:
Švédsko - Rusko 4:5 po sam. nájezdech (0:2, 1:1, 3:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 30. C. Klingberg z trest. střílení, 49. Wikstrand (Rödin, Friberg), 54. Händemark (Brodin, Bertilsson), 58. Hansson (C. Klingberg) - 11. Slepyšev (Okulov), 15. Žafjarov (Sergejev, K. Semjonov), 35. K. Semjonov (Žafjarov, Sergejev), 52. Sošnikov (Kuzmenko, Burdasov), rozhodující nájezd Sošnikov. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:2. Diváci: 3252.
Švédsko: Hellberg - Sellgren, Wikstrand, Hansson, Dahlbeck, Lundberg, Bertilsson - Lindqvist, Berglund, Friberg - Zaar, Händemark, Sylvegard - C. Klingberg, O. Lindberg, Rödin - Brodin, L. Johansson, Bromé. Trenér: Johan Garpenlöv.
Rusko: Bobkov - Ožiganov, Blažijevskij, Rafikov, Zub, Sergejev, Fazylzjanov, Šaripzjanov, Miščenko - Okulov, P. Karnauchov, Slepyšev - Burdasov, Švec-Rogovoj, Kuzmenko - Žafjarov, K. Semjonov, Šumakov - Kajumov, Alexejev, Sošnikov - Kudrjavcev. Trenér: Alexej Kudašov.
Utkání Finsko - Česko najdete zde.

Reklama

Související témata: