Hlavní obsah

Čechy zmydlíme, ujišťuje útočník Kastrati. Hrdé Kosovo se vidí na EURO

Priština/Praha

Jsou to vlastně fotbaloví utečenci. Rozptýlení po Evropě, nyní ovšem hrající společně pod jednou vlajkou. Svojí vlajkou. Reprezentují Kosovo, bývalou provincii Srbska, které nikdy předtím neviděli a znali ho jen z vyprávění. Z krvavých, hrozných válečných příběhů, jež jim vyprávěli jejich otcové prchající před srbskými granáty.

Foto: Florion Goga, Reuters

Vedat Muriqi (vlevo), největší útočná hrozba Kosova.

Článek

Váleční utečenci nyní kráčí po cestě vedoucí na EURO. V zemi, do níž se před dvaceti lety vpíjela krev nevinných lidí, začíná děj jedné pohádky. Kosovari, jak se albánsky mluvícím občanům malé zemičky říká, jsou totiž největším překvapením a zároveň i hitem kvalifikace. Aby ne, už je nazývají i "balkánskými Brazilci". Nebojí se nikoho. Ani Čechů, které už doma v Prištině porazili.

Sedmnáct hráčů ze současného širšího kádru reprezentace Kosova má v osobních dokumentech jako místo narození Švýcarsko, Německo, Švédsko, Norsko. Vyrůstali v docela jiných kulturách, než je albánská, žili životy obyčejných evropských kluků.

V době, kdy Kosovo jako stát ještě neexistovalo a kdy v čele tehdy ještě světem neuznaného národního svazu stál Fadil Vokrri. Bývalý kanonýr FK Priština a Partizanu Bělehrad, v 80. letech dokonce jugoslávský reprezentant.

Úřadovna ve vybydleném bytě

Vokrriho „kanceláří" byly dvě místnosti v téměř vybydleném prištinském bytě, dva oprýskané stoly, starý počítač. Podporovali ho mimo jiné Kujtim Shalla, někdejší kosovský střelec Dinama Záhřeb, ale třeba i Ardijan Kozniku, útočník, jenž v devadesátých letech zářil v Hajduku Split i záhřebské Croatii, který po přijetí chorvatského občanství dokonce patřil do kádru reprezentace v šachovnicových dresech, jež na MS 1998 ve Francii senzačně shrábla bronzové medaile.

Vokrri ovšem řídil svaz, jenž nikdo neuznával, který byl bez peněz a jehož hráči nemohli nastupovat do soutěžních zápasů. Neúnavný Vokrri, stejně jako vlivní kosovští utečenci rozprchlí po Evropě, proto psali dopisy, prosili, žádali o setkání s vedením FIFA a UEFA. Dostávalo se jim ale stále stejné odpovědi: „Nejste mezinárodně uznaný stát."

Nominaci fotbalové reprezentace doplnilo trio Petr Ševčík, Lukáš Kalvach, Martin Doležal

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Šestnáctého února 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislost. Po třech měsících poslal Vokrri na světovou i evropskou fotbalovou federaci další dopis se žádostí o přijetí a členství.

Marně, znovu se dočkal odmítavé odpovědi. Až v roce 2012 povolila FIFA Kosovu hrát alespoň přátelské zápasy, vzápětí ovšem Srbský fotbalový svaz s pomocí tehdejšího prezidenta UEFA Michela Platiniho docílil toho, že souhlas FIFA platit přestal.

Museli začít zase znovu

Vokrri a spol. museli proto začít zase znovu. Tentokrát se přimlouvali i švýcarští reprezentanti kosovského původu Xhaka, Shaqiri, Behrami. A ono se to povedlo! Před třemi a půl lety daly FIFA a UEFA Kosovarům definitivní požehnání, takže reprezentace Kosova mohla zasáhnout do kvalifikace MS 2018! Hned na úvod uhrála slibnou remízu 1:1 ve Finsku, jenže pak následovaly samé porážky.

Jenže teď v kvalifikaci o EURO 2010 vypadá pro Kosovo konstelace úplně jinak. A kdyby snad její reprezentace vedená švýcarským trenérem Bernardem Challandesem vyhrála ve čtvrtek na české půdě a poté uhrála body i doma proti Anglii?

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Před zápasem v Prištině byl kolem stadionu vcelku klid...

„Nebojíme se nikoho, vůbec nikoho! Já vám říkám, na sto procent zmydlíme Čechy a půjdeme na Angličany," ujišťuje Lirim Kastrati, kosovský útočník ve službách chorvatské Lokomotivy Záhřeb, podvědomě počítající ovšem s tím, že jeho tým asi stejně skončí v baráži.

Na tohoto 20letého útočníka by si měl dát český trenér Šilhavý pozor. Kastratimu totiž spočítali, že je nejrychlejším hráčem chorvatské ligy, a statistika vypovídá, že se za Lokomotivu často trefuje.

Jednoho Kastrati i ostatní reprezentanti Kosova moc a moc litují. Tvůrce fotbalového zázraku Fadil Vokrri loni zemřel, takže už se nedožil toho, jak hráči jeho země bojují s Čechy a Angličany o postup na EURO. O to víc na něho budou Kosovari myslet, až ve čtvrtek v Plzni zazní jejich národní hymna a oni se budou chystat na utkání s českým týmem.

Reklama

Související témata: