Hlavní obsah

Děsivá scéna. Český gólman v NHL zůstal bezvládně ležet

Winnipeg/Praha

Z té scény mrazilo. Z úterního zápasu NHL mezi Coloradem a Winnipegem uběhlo pouhých 31 sekund, když útočník Jets Mark Scheifele po přetlačované s obráncem Samem Girardem tvrdě složil gólmana Avalanche Pavla Francouze, který dlouhou chvíli bezvládně ležel.

Foto: FRED GREENSLADE, ČTK/AP

Erik Johnson (6), Joonas Donskoi (72) a Samuel Girard (49) z Colorada povolávají pomoc pro brankáře Pavla Francouze (39) zraněného při střetu s Markem Scheifelem (55).

Článek

Plzeňský rodák se naštěstí dokázal postavit a viditelně otřesený zamířil na střídačku a následně do kabin. Utkání pro něj pochopitelně skončilo. Ani po něm ale neměli šéfové týmu o zdravotním stavu českého gólmana jasno.

„Ještě jsem nemluvil s lékaři. Jenom mi bylo řečeno, že do zápasu se už nevrátí," sdělil pro list Denver Post kouč Colorada Jared Bednar.

Trochou optimismu vnesl do případu obránce Ryna Graves: „Viděl jsem ho (Francouze), jak se prochází a zdálo se mi, že je v pohodě."

Francouz zaskočil v posledních dvou zápasech za zraněnou jedničku Philippa Grubauera. v úterý však musel i za něho naskočit náhradník. A Švéd Adam Werner s nečekanou šancí na debut v NHL naložil parádně. Pochytal 40 střel, udržel čisté konto a pomohl k jednoznačné výhře 4:0.

„Samozřejmě jsem měl trochu nervy. Máte ale jen krátký čas na to naskočit na led, snažil jsem se to užít a předvést, co umím," popsal svou pozici Werner.

Foto: FRED GREENSLADE, ČTK/AP

Mark Scheifele (55) z Winnipegu při střetu s brankářem Pavlem Francouzem (39) z Colorada.

Jeho velkolepý debut potěšil i trenéra, kterého však trápí rozšiřující se marodka v týmu. Před Francouzovým zraněním bylo mimo hru hned šest hráčů - Pierre-Edouard Bellemare, Philipp Grubauer, Gabriel Landeskog, Mikko Rantanen, Colin Wilson a Nikita Zadorov.

„Teď je mimo už sedm kluků z týmu, což je hodně. Jde navíc o důležité hráče na všech pozicích," postěžoval si Bednar.

Reklama

Související témata: