Hlavní obsah

Oslavenec Brückner vyslovil před konfrontací s Kosovem ultimatum

Plzeň

To nebylo od trenérského mága z Hané přání, ale přímo ultimatum. „Nic jiného než postup neberu,“ tlumočil kouč české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý reakci svého učitele Karla Brücknera, když mu telefonicky gratuloval k dnešním osmdesátinám. Co jiného tedy Šilhavému ve čtvrtečním předposledním díle kvalifikace o EURO 2020 proti Kosovu zbývá? „Samozřejmě vyhrát. Vůbec si nepřipouštíme, že bychom utkání nezvládli,“ je Šilhavému jasné, že rozkaz je rozkaz a ten Brücknerův prostě splnit musí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Brückner českému národnímu týmu věří

Článek

Pod doyenem z Hané zažil postup na evropský šampionát dvakrát jako asistent, teď je ovšem v roli šéfa lavičky a bude na něm, aby partii s Kosovem zvládl.

„Doléhá na mě samo sebou mnohem větší odpovědnost, protože je velký rozdíl v roli asistenta a hlavního trenéra," přiznával Šilhavý před podvečerním tréninkem, který se svým týmem absolvoval už v Plzni, kde se utkání ve čtvrtek ve 20.45 hraje.

„Věřím ale svému týmu. A stejně tak lidem kolem sebe," je na něm patrná touha dokázat to, co svedl Brückner dvakrát. Dovést českou reprezentaci na EURO, kde by účinkovala už posedmé v řadě.

Bude to téměř utkání roku, ví Šilhavý

„Nepotřebuju žádného z hráčů motivovat, aby se koncentroval a stoprocentně soustředil na utkání, které pro nás bude téměř utkáním roku. Všichni vědí, o co jde," nemá Šilhavý obavy, že by v plzeňské konfrontaci s Kosovem došlo ke stejnému kolapsu, jako v Prištěně, kde český tým 1:2 prohrál.

„Takové chyby, jaké jsme udělali tam, se jen tak nedělají. Nevěřím, že bychom se jich dopustili znovu," nepřipouští si trenér reprízu zářijových minel.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý před zápasem s Kosovem.

„Nebyli jsme úplně zorganizovaní a v defenzivě koncentrovaní. Hlavně při gólu inkasovaném po standardní situaci. Ale poučili jsme se," netají kapitán Vladimír Darida, že při taktické přípravě u videa se sekvence z duelu v Přištině několikrát objevily.

Stejně tak v nich defiloval snajpr Muriqi, s osmi góly nejlepší střelec kosovské reprezentace, který se mimochodem trefil i v prvním vzájemném střetnutí.

Kdo nahradí hvězdu?

„Jenže pak přišla informace, že je zraněný a proti nám nehraje," prozradil Darida, že on i ostatní hráči napochodovali k videu znovu, aby si prohlédli playera, který Muriqiho nahradí.

„Vysoký, urostlý, těžící z výšky i agresivity ve vápně. Prostě podobný typ, jako Muriqi, takže ho dokáže nahradit," necítil kapitán zase až takovou úlevu při pohledu na téměr dvoumetrového Nuhiu ze Sheffiledu.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Jaroslav Šilhavý na tréninku české fotbalové reprezentace před zápasem kvalifikace mistrovství Evropy s Kosovem.

„Ale mají tam také třeba Rashicu," připomínal ofenzivně laděného kosovského legionáře z Brém, proti němuž nastoupil před měsícem v bundeslize.

„Velice nebezpečný, velmi kvalitní fotbalista. Dokáže se poradit v souboji jednoho proti jednomu, navést si balon do středu a střílet. Musíme se na něho připravit a třeba ho i zdvojovat. Bude to vůbec o tom vymazat ofenzivní činnost Kosova a vstřelit mu nějaké branky," má jasno Darida.

A jasno má i o tom, že tyhle úkoly ve čtvrteční noci česká reprezentace zvládne a on si s ní v závěrečné fázi evropského šampionátu zase zahraje.

Vždyť jde přece o Brücknerovo přání vyslovené ke všemu v den jeho osmdesátin. Co přání, apel a příkaz současně doprovázený doyenovými slovy: „Já vám věřím."

Reklama

Související témata: