Hlavní obsah

Federer - Djokovič 6:4, 6:3Maestro Federer září! V bitvě legend poslal Djokoviče domů, jedničkou zůstane Nadal

Aktualizováno

Epická bitva legend, drama až do konce! Až poslední zápas Turnaje mistrů ve skupině Björna Borga mezi Novakem Djokovičem a Rogerem Federerem rozhodl o tom, že 38letý Švýcar může dál snít o sedmém titulu z této prestižní akce. Federer v duelu o semifinále porazil Srba Novaka Djokoviče 6:4, 6:3, postup už měl po úvodních dvouhrách jistý Rakušan Dominic Thiem, který obě legendy zdolal. Djokovičův předčasný konec současně znamená, že světovou jedničkou na konci roku zůstane Španěl bude Rafael Nadal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Roger Federer - Novak DjokovičVideo: sntv

 
Článek

Djokovič potřeboval v Londýně postoupit ze skupiny, aby měl dál naději Španěla přeskočit a pošesté uzavřít sezonu v čele žebříčku, čímž by vyrovnal rekord Američana Peta Samprase. Po jeho prohře je bez ohledu na další výsledky jasné, že na tenisovém trůnu popáté v kariéře přezimuje aktuální lídr Nadal.

Šestinásobný šampion Federer, který startuje na vyvrcholení sezony ATP Tour posedmnácté, neprošel do semifinále pouze jednou, v roce 2008. Nezaváhal ani letos, kdy po úvodní prohře s Dominicem Thiemem už nesměl ve skupině klopýtnout. Nejprve zvládl duel s Italem Matteem Berrettinim, Djokoviče dnes dokázal zdolat po čtyřech porážkách. Bilanci vzájemných zápasů snížil na 23:26.

Foto: Toby Melville, Reuters

Novak Djokovič na šestý triumf na Turnaji mistrů letos nedosáhne.

O postup do finále se Federer utká s už jistým vítězem skupiny Andreho Agassiho Stefanosem Tsitsipasem. O druhé místo za řeckým nováčkem budou v pátek usilovat Nadal a obhájce titulu Alexander Zverev z Německa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ital Matteo Berrettini se s Turnajem mistrů loučil výhrouVideo: sntv

Italský nováček se loučil vítězstvím

Berrettini uzavřel premiérový start na Turnaji mistrů vítězstvím nad dosud neporaženým Rakušanem Dominicem Thiemem. Už jistého londýnského semifinalistu přehrál v posledním zápase ve skupině 7:6, 6:3 a oslavil první výhru na závěrečné akci pro osmičku nejlepších hráčů sezony.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Spokojený Matteo Berrettini.

Thiem, který v úvodních dvou zápasech v Londýně získal skalpy Federera a po strhující bitvě i Djokoviče, dnes výkony z předchozích dní nenapodobil. V úvodním setu sice ještě smazal soupeřův brejk a vynutil si zkrácenou hru, v ní šel ale Ital rychle do vedení 6:1 a třetí setbol proměnil esem. Ve druhé sadě se Berrettini, jenž po úvodních dvou prohrách už neměl naději na postup, ujal vedení 4:2 a zápas pak dopodával.

Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 9 milionů dolarů):
Dvouhra:
Skupina Björna Borga:
Djokovič (2-Srb.) - Federer (3-Švýc.) 4:6, 3:6
Berrettini (8-It.) - Thiem (5-Rak.) 7:6 (7:3), 6:3
Tabulka:
1.Thiem3214:32
2.Federer3214:22
3.Djokovič3123:41
4.Berrettini3122:41
Čtyřhra:
Skupina Jonase Björkmana:
Kubot, Melo (2-Pol./Braz.) - Ram, Salisbury (4-USA/Brit.) 6:7 (5:7), 6:4, 10:7
Dodig, Polášek (8-Chorv./SR) - Klaasen, Venus (5-JAR/N. Zél.) 7:6 (7:4), 6:4.
Konečná tabulka:
1.Klaasen, Venus3214:22
2.Kubot, Melo3214:42
3.Ram, Salisbury3123:51
4.Dodig, Polášek3124:41

Reklama

Související témata: