Hlavní obsah

Premiéra byla hořká, štve reprezentačního debutanta porážka v Bulharsku

neu (Sofie)Sport.czPrávo

Ahoj, tady Jarda Šilhavý, stav se u mě. Za pár okamžiků se brankáři Ondřeji Kolářovi málem podlomila kolena, od kouče české fotbalové reprezentace se totiž dozvěděl, že nedělní kvalifikační derniéra v Bulharsku bude zároveň jeho premiérou v národním týmu. Ale ani slávista, který na podzim chytil životní formu, porážce 0:1 nezabránil.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Bulhar Vasil Božikov překonává českého brankáře Ondřeje Koláře.

Článek

Mrzí vás hodně, že premiéra nebyla úspěšná?

Premiéra pro mě byla hořká. Nepředstavoval jsem si, že bude takový průběh zápasu a že ve finále prohrajeme. Byl jsem natěšený, že jsem dostal šanci, jenže konec byl smutný.

Hned na začátku utkání jste riskantně rozehrával. Balon se vám trochu zasekl, záměr vám málem nevyšel. Byl jste nervózní?

Popravdě, byl jsem hodně nervózní. Chytat za český národní tým je něco neuvěřitelného. A k tomu momentu, přihrávka prošla jen tak tak. Lidi jsou ale ode mě na takové věci zvyklí, ve Slavii hraju na riziko. Nicméně nervozita na mě byla vidět, netrefil jsem dva tři výkopy. Těžko jsem se do zápasu dostával, moc práce jsem neměl.

Byl jste překvapený, že vám dal kouč Šilhavý důvěru?

Byl jsem hrozně rád, přiznávám ale, že jsem byl hodně zaskočený Že se mám na zápas připravit mi trenér volal v sobotu večer. Prý si to zasloužím za výkony ve Slavii.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Pavel Kadeřábek přeskočil Bulhara Wandersona.

Trenér vám telefonoval?

Ano. Řekl mi, ať za ním přijdu. Byl jsem na pokoji, odpočíval jsem, proto mi volal. Byla to příjemná zpráva, byť jsem ji pobíral hůř. Ale v neděli ráno jsem si říkal, že jsem nachystaný a že se těším.

Není k vzteku, že jediný gól jste inkasoval z ofsajdu?

Celou dobu jsem si myslel, že jde o ofsajd. Přišlo mi divné, že jsme byli hodně vytažení a Bulhar hlavičkoval úplně sám. Mrzí to, ale zápas jsme si prohráli sami. Nehráli jsme vůbec dobře.

V čem byl největší problém?

Zápas nebyl příliš o fotbale, byl to spíš boj. Měli jsme spoustu ztrát, proto se hrálo hodně ve středu hřiště. Obě mužstva měla standardní situace, Bulharsko jednu využilo, my bohužel žádnou.

Potřebuje mít mužstvo nůž na krku, aby ze sebe vyždímalo maximum?

Nemyslím. V každém utkání musíme předvést stoprocentní výkon a ukázat, že jsme v reprezentaci právem. Ať jde o přátelák nebo kvalifikaci.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Nůžky Jana Bořila.

Jak jste vnímal prázdný stadion?

Na jednu jsem byl rád, že jsem na hřišti slyšet a můžu organizovat obranu. Nicméně je smutné, když hledišti nikdo není. Podobný zápas jsem zažil ve Slavii proti Liberci. Také tehdy mi zápas připomínal atmosféru přáteláku.

Mohly mít prázdné ochozy vliv na výkon?

Určitě ne. Na hřišti jsme od toho, abychom předvedli maximální výkon. Hráli jsme špatně, proto jsme odjeli z Bulharska poražení. Na konci jsme ale nějaké vyložené šance měli. Suk (Souček) měl hlavičku, Doly (Doležal) zase vysoko přestřelil. Ovšem nemůžeme spoléhat, že na konci dáme gól. Kdybychom hráli od začátku tak, jak umíme, zápas jsme zvládli.

Nyní jste čtyři gólmani, kteří se poperou o mistrovství Evropy. Přemítal jste o tom, že si můžete výkonem říct o nominaci?

Šampionát je za dlouho. Musím prostě dál předvádět stoprocentní výkony. Bud rád, když na turnaj pojedu. Je to jen o mně.

Reklama

Související témata: