Hlavní obsah

Koleno mu drží pohromadě dráty. Kvůli snu odložil druhou operaci a plánuje rychlý návrat

Radek MalinaSport.czPrávo

Užil si oslavy postupu na mistrovství Evropy, přestože už přes třicet dnů nekopl do míče. Záložník turecké Kasimpasy a české fotbalové reprezentace David Pavelka se dává dohromady po těžkém zranění kolene. A kvůli šampionátu doufá, že bude fit už v úvodu ledna, aby se dokázal dostat do potřebné formy a mohl bojovat o nominaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Pavelka (vpředu) během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Ve čtvrtek po triumfu české fotbalové reprezentace nad Kosovem jste se spoluhráči slavil v šatně na plzeňském stadionu. Jaký je váš aktuální zdravotní stav?

Byl jsem v Česku jen na otočku. Dostal jsem od klubu povolení na zápas vyrazit, ale musel jsem plnit rehabilitační program. Původně jsem kromě první operace, kdy se zlomená čéška sdrátovala, měl jít ještě na druhý zákrok, při němž by se dráty z nohy vyndaly. Ale po konzultaci s lékařem podstoupím tuto operaci až po sezoně. Samozřejmě pokud by mě dráty limitovaly, nemohl bych nic odkládat. Ale zatím se zdá, že stihnu téměř celou jarní sezonu.

Po zranění, které jste utrpěl 6. října, přitom první prognózy hovořily o návratu až v průběhu března.

První předpověď hovořila o návratu do zápasů dokonce za osm měsíců, což znělo hrůzostrašně. Ke zranění totiž došlo v úvodu zápasu, já ještě půlhodinu hrál a lékař se obával, že v koleni budou v důsledku těch třiceti minut mikrozlomeniny Ale další poškození nakonec nebylo tak vážné. Chrupavka i menisku vydržely, tudíž doktor změnil průběh léčby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Pavelka během tréninku fotbalové reprezentace.

V jaké fázi rehabilitace jste nyní? Dokážete odhadnout, kdy se vrátíte na trávník?

Deset dnů po operaci jsem měl úplný klid. Hodně mi pomohlo, že jsem vůbec nedostal berle a od prvního dne měl chodící ortézu. Denně pracuji dvě a půl hodiny s fyzioterapeutem, který mě učí vlastně znovu chodit. Noha je úplně ztuhlá, jako kámen. A vedle toho se snažím udržovat i zbytek těla, na což mám denně devadesátiminutový program v posilovně. V polovině prosince bych mohl začít s lehkým běháním, začátkem ledna se chci v rámci některých cvičení připojit k týmu. A na konci prvního měsíce nového roku chci hrát.

Takže byť zraněný, moc si neodpočinete.

Hodně lidí mi po operaci říkalo, ať beru vše pozitivně, že budu mít více času na rodinu a odfrknu si. Ale tak to vůbec není. Chodím na stadion první, odcházím poslední. Ale chci se vrátit rychle, takže jiná varianta prostě není.

Operaci jste absolvoval v Turecku. Nepreferoval jste zákrok v Česku?

Měl jsem zajištěnou soukromou nemocnici od klubu a musím říct, že vše bylo na top úrovni. Nejen z hlediska lékařského, ale i servis kolem. Vše proběhlo hladce a já si vlastně ani nepřipadal jako v nemocnici.

Foto: Sport Invest International

Hotovo! Liberecký kapitán David Pavelka se právě upsal turecké Kasimpase.

Je vaší hlavní motivací boj o nominaci na mistrovství Evropy?

Ano. Před sezonou jsem měl jasný cíl pomoci k postupu na šampionát a zahrát si na finálovém turnaji. Se zraněním se priority pochopitelně trošku změnily. Chci být na očích a zabojovat o místo v kádru.

V prvních osmi zápasech u reprezentace vás trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý vždy nasadil v základní sestavě. Mluvili jste spolu o vaší situaci?

Vše jsme rozebírali, já jsem vyložil trenérovi postup léčby. Určitou práci jsem pro národní tým odvedl, ale je mi jasné, že na minulost při nominaci hledět určitě nebude. Bude tudíž záležet na mém těle. Ideální scénář je absolvovat šampionát i se sdrátovaným kolenem.

Je reálné se nejen vrátit do zápasů, ale dostat do potřebné formy?

Před cestou na šampionát do Francie 2016 jsem byl v podobné situaci. Pár měsíců před turnajem jsem si zlomil žebro. A s odstupem mohu říct, že mě zranění poznamenalo. Byl jsem v určité formě, ale ideální to nebylo. Tudíž chci nabrat nejen herní kondici, ale i sebevědomí.

V průběhu léta se o vás zajímalo několik klubů v Turecku, v Itálii a jako posilu vás lákala i Slavia. Budete na jaře pokračovat v Kasimpase? Je vůbec varianta přestupu krátce po zranění reálná?

Jednou jsem to zkusil. Když jsem se vracel po zlomenině kyčle, přestoupil jsem ze Sparty do Liberce a první půlrok byl hodně těžký. Takže si změnu dresu v rozjeté sezoně, a ještě po zranění, neumím představit. Jsem v Turecku maximálně spokojený. Ale ve fotbale si člověk nemůže být jistý ničím.

Reklama

Související témata: