Hlavní obsah

Philadelphia - Calgary 2:3 SNSilná česká noc v NHL: Voráček má jubileum, Krejčí zastoupil Pastrňáka, brankáři měli výborná čísla

Philadelphia/Praha
Aktualizováno

Už na číslo 200 se v počtu gólů v nejslavnější soutěži světa dostal Jakub Voráček. Ani jeho branka však nevedla k výhře nad Calgary, která se mohla opřít o výborného Davida Ritticha, jenž zlikvidoval 36 střel. Dokonce dva zásahy připsal David Krejčí, který tentokrát bodově zastoupil Davida Pastrňáka. Z jedné trefy se radovali také Jakub Vrána z Washingtonu, Ondřej Palát z Tampy, Martin Nečas v dresu Caroliny a Filip Chytil ve službách Rangers. Gólmani měli také svůj den a kromě Ritticha vychytal vítězství i Petr Mrázek. Výborně si vedl také Pavel Francouz, který chytal od druhé třetiny duelu s Torontem a i když prohře nezabránil, alespoň za svá záda nepustil ani jeden puk.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Český útočník Philadelphie Flyers Jakub Voráček (93) slaví poté, co vstřelil gól do sítě Davida Ritticha v dresu Calgary Flames.

Článek
Fotogalerie

Voráček se v listopadu střelecky prosadil poprvé, předtím vyšel ve 12 zápasech naprázdno. Český útočník se ve 34. minutě vrhl za ležícím pukem do brankoviště a poslal ho do sítě za Rittichova záda. Hranice 200 gólů v elitní zámořské lize dosáhl jako 18. český hokejista v historii.

Calgary dokázalo v třetí třetině dvakrát vyrovnat a v nájezdech mu zajistil bod navíc Matthew Tkachuk. Rittich si ve hře připsal 36 zákroků a v nájezdech na něj nevyzrál ani jeden ze tří střelců Flyers.

Jakub Vrána dal jedenáctý gól v sezoně, z českých hráčů je lepší jen lídr střeleckého pořadí celé ligy David Pastrňák z Bostonu. Ve třetí minutě se nehlídaný český útočník dostal k puku v kruhu pro vhazování a prudkou střelou bez přípravy překonal Jacoba Markströma. Vrána mohl přidat i další gól, ale puk z brankové čáry za gólmanem Canucks vyškrábl vracející se zadák Tyler Myers.

Vancouver ještě v úvodní třetině vyrovnal a v nájezdech byl jediným úspěšným střelcem Bo Horvat. Rozhodl v sedmé sérii, Vrána předtím nedokázal skórovat ze čtvrtého nájezdu Capitals.

David Pastrňák se tentokrát neprosadil. V zápase s Minnesotou za to ale vzali jiní, k naší radosti byl jedním ze strůjců vítězství v prodloužení také David Krejčí. Třiatřicetiletý forvard naprosto dominoval závěru třetí části hry, když během 42 vteřin zajistil dvěma slepenými góly vyrovnání na 4:4.

V prvním případě se k němu dostal puk po závaru před brankou a také skvělému citu pro hru od Patrice Bergerona, který už mohl zakončovat sám, přesto ještě vylepšil pozici Krejčímu, který už dával do odkryté branky. Druhý gól a trochu netypická situace pro rodáka ze Šternberku. Přesilová hra a bomba od levého mantinelu, z poměrně nevýhodného úhlu, která ale sedla dokonale...

Zdecimovaní hosté pak už jen čekali, než se zápas přehoupne do prodloužení, kde je dorazil Torey Krug. Utkání se kromě českého centra vydařilo především zmíněnému Bergeronovi, který asistoval hned u 4 branek Medvědů. Cenu pro hráče zápasu pak ale dostal dvougólový, český centr.

V zápase mužstev, která měla solidní start do sezony, se po rozpačitém úvodu radovala Carolina. Ta i s Petrem Mrázkem v brankovišti rychle prohrávala 0:2, ještě do konce první třetiny však stihla duel vyrovnat.

Podíl na tom měl i talentovaný Martin Nečas, který zužitkoval přesně načasovaný pas obránce Hamiltona a krásným volejem skóroval pošesté v ročníku. Dařit se začalo i Mrázkovi, který od té doby dominoval v brankovišti a jistým výkonem pomohl zápas otočit. Vítězný gól vstřelil vrchní Nečasův nahrávač z tohoto duelu Dougie Hamilton, který také převzal cenu pro hráče utkání.

Velkolepý obrat se odehrál v Montrealu, který vyloupili hráči NY Rangers, ač prohrávali na začátku druhé třetiny 0:4. Náladu mužstva a obrat nastartoval český mladíček Filip Chytil, který, po pěkné kombinaci dobře trefil horní růžek Priceovi branky.

Následovala gólová smršť v podání hostujícího celku a nejvíce se činil spíše sváteční střelec Brendan Lemioux, který skóroval hned dvakrát. Totální obrat na konečných 5:6 završil trefou v 53. minutě Jacob Trouba.

Tampa neprožívá tak silný vstup do sezony, jako tomu bylo v posledních ročnících zvykem, v posledním utkání však hodně ožila. Na domácím ledě zdolala Anaheim 6:2 a to i za bodového dohledu české dvojice Ondřej Palát - Jan Rutta.

Prvně jmenovaný uzavřel účtování zápasu v přesilové hře, když se rychle zorientoval při dorážce z předbrankového prostoru. Rodák z Písku Rutta pro změnu nastartoval bodově zápas, když si připsal asistenci na brance Braydena Pointa.

Pavel Francouz se podíval na led v zápase s Torontem po první třetině, která se příliš nevyvedla jeho kolegovi Philippovi Grubauerovi, jenž nedokázal polapit hned čtyři puky. Změna přinesla ovoce, Colorado se dotáhlo na rozdíl jedné branky a zápas pěkně zdramatizovalo. Český brankář pochytal 12 střel a až při hře bez gólmana jeho tým inkasoval pátý gól.

Reklama