Hlavní obsah

Sparta sbírkou kuriozit torpéduje sama sebe. Musíme i bránit, láteří Frýdek

Praha

Žádný gól není natolik bizarní, aby ho fotbalová Sparta nemohla během ligového podzimu inkasovat. Přehled fatálních hrubic a minel už vydá na slušnou sbírku. V útoku jsou Letenští produktivní, v divokých přestřelkách však kvůli děravé obraně poztráceli spoustu bodů. „Snažíme se hrát hodně dopředu, ale neměli bychom zapomínat na bránění. Musíme makat i dozadu,“ láteří kapitán Martin Frýdek po remíze 3:3 s Českými Budějovicemi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Frýdek ze Sparty během výročního utkání s Českými Budějovicemi.

Článek

Gólů dává docela dost, jenže na výhry to často nestačí. Defenziva je bídná a výmluvně dokládá, jak křehká a nevyzrálá současná Sparta je.

„Vracíme se zpátky. Jednoduchých branek, které obdržíme, je strašně moc. Znovu opakuji, že je soupeři sami nabídneme," zoufá si trenér Václav Jílek zas a znovu.

Největší podzimní minely
1. kolo Sparta - Slovácko 0:2
Jaká premiéra, taková celá sezona... Před prvním gólem se nechal o míč obrat Kanga, před druhým Sáček. Hráči i trenér soupeře si po utkání libovali, že s riskantní rozehrávkou Sparty kalkulovali.
5. kolo Mladá Boleslav - Sparta 4:3
V rozehrávce chyboval Štetina, hasil vlastní chybu a zahrál rukou. Penaltu proměnil Mešanovič a položil základ k hattricku.
7. kolo Liberec - Sparta 3:1
Smolař z minulé sezony Radakovič odvrátil míč rovnou k Malinskému, který vnikl do vápna a střelou z úhlu otevřel skóre.
8. kolo Sparta - Olomouc 3:3
Dezorientovaný Štetina za stavu 1:1 neuvěřitelně vyslal do tutovky protivníka Plška, který sólo sám na brankáře proměnil.
10. kolo Sparta - Slavia 0:3
Klíčová hrubka derby. Kapitán Frýdek ve vápně ztratil orientaci, nesmyslně podťal Součka, který penaltu proměnil a sešívaní se ujali vedení.
11. kolo Plzeň - Sparta 1:0
Vzhledem k eskapádám stoperů Sparta urychlila návrat rekonvalescenta Lischky. Právě on však malou domů na nikoho naservíroval míč na zlatém podnosu Krmenčíkovi, který rozhodl.
16. kolo Jablonec - Sparta 2:2
Letenští vedli o dva góly, když Krejčí ve vlastním vápně zpracoval míč pro Matouška, který vstřelil kontaktní branku.
17. kolo Sparta - České Budějovice 3:3
Prokletí poznamenalo i výroční duel. Kaya okopíroval Štetinovu hrubnu s Olomoucí, nešikovným zásahem vyzval k sólu Ledeckého a Jihočeši potřetí vedli...

Další dárečky jeho chlapci rozdávali jihočeskému nováčkovi. Třeba když stoper Kaya po rychlém výkopu brankáře Drobného nevídanou nešikovností vyzval ke skórování Ledeckého.

Ve chvíli, kdy Sparta tlačila na dovršení obratu, do třetice prohrávala.

„Takové chyby se ve fotbale stávají. Nebudeme furt na někoho něco házet. Je to stejná chyba, jako když neproměníme naše vytvořené šance. Body jsme neztratili kvůli třetí brance, ale po špatném prvním poločase," bere Kayu v ochranu kapitán Martin Frýdek.

Jeho tým každopádně potápí sám sebe. Musí být ubíjející, když po třech vyhraných soutěžních zápasech přišly dvě ligové ztráty.

„Nevím, jestli se dá říci ubíjející, ale přijde mi, že stále něco startujeme. Nevím, nedokážu najít pořádnou odpověď," krčí Frýdek rameny.

Reklama