Hlavní obsah

Favorizovaný Maher vyhrál parkurovou Super Grand Prix v Praze

Praha

Vítězem parkurové Super Grand Prix při Prague Playoffs se stal Brit Ben Maher s koněm Explosion W. Vítěz dlouhodobé části seriálu jako jediný v pražském finále zajel obě kola čistě. Bezchybný byl na překážkách také Ir Darragh Kenny, který ale v každém kole dostal po jednom trestném bodu za překročení předepsaného času. Jediný zástupce domácího týmu Prague Lions Niels Bruynseels obsadil čtrnáctou příčku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vítězem parkurové Super Grand Prix při Prague Playoffs se stal Brit Ben Maher s koněm Explosion W.

Článek

V sobotu italský tvůrce parkuru Uliano Vezzani poprvé v Praze zařadil novou překážku v designu hradní stráže, se kterou ale koně a jezdci žádné velké problémy neměli.

Šestatřicetiletý Brit základ k vítězství položil už v prvním kole, kdy byl jedním ze čtyř jezdců, kteří předvedli čistý parkur. Měl z nich nejlepší čas, díky čemuž uzavíral program druhého kola a věděl, že nikdo z konkurentů nulu neudržel. "Byl jsem celkem klidný. Byl jsem dnes v dobré pozici, pak jsem měl jasný plán usilovat o čisté kolo, nejel jsem o čas," řekl České televizi.

Vsadil na jednu kartu s vědomím, že v případě chyby se vinou pomalejšího času ve druhém kole, který byl pomocným kritériem, propadne ve výsledkové listině. Na rozdíl od loňska, kdy jako favorit skončil pátý, ale tentokrát nechyboval a vystřídal na trůnu loňskou vítězku Edwinu Topsovou-Alexanderovou. Ta se letos do Super Grand Prix nekvalifikovala. Maher za výhru získal prémii 300 000 eur (asi 7,65 milionu korun).

Za dvojici bezchybných skokanů se zařadil Švýcar Martin Fuchs s koněm Clooney 51, který měl ze závodníků se čtyřmi trestnými body nejlepší čas ve druhém kole.

Belgičan Bruynseels v Super Grand Prix nenavázal na vydařená vystoupení z týmové soutěže, kde ve čtvrtek a v pátek předvedl dvě čistá kola. Znovu usedl na Gancia de Muze a hned v prvním kole udělal jednu chybu. Se čtyřmi trestnými body byl sedmý a mohl pomýšlet na přední umístění, ale ve druhém kole přidal další tři chyby a propadl se o dalších sedm míst.

Dobré vzpomínky na letošní závody v Praze nebude mít dcera populárního zpěváka Bruce Springsteena Jessica. V pátek pokazila týmovou soutěž a dnes v prvním kole shodila čtyři překážky a byla poslední z osmnácti jezdců. Do druhého kola už nenastoupila.

Letošní Prague Playoffs vyvrcholí v neděli Super Cupem družstev, jehož finále začne v 15:30. Domácí tým Prague Lions do něj ze semifinále těsně nepostoupil.

Super Grand Prix jednotlivců Global Champions Prague Playoffs v parkurovém skákání:
1. Maher (Brit./kůň Explosion W) 0 trestných bodů (čas 2. kola 68,96)
2. Kenny (Ir./Balou du Reventon) 2 (72,37)
3. Fuchs (Švýc./Clooney 51) 4 (63,13)

Reklama