Hlavní obsah

Velký respekt pro Slavii i Koláře. Žádný crazy gólman, ať ještě vychytá titul, radí rekordman

Praha

Mohl by být na mladšího kolegu naštvaný. Brankář fotbalové Slavie se svou nedávnou sérií neprůstřelnosti dostal na druhé místo historických tabulek české ligy a o jedno níž odsunul právě Jaromíra Blažka. „Kdepak, nemám ve zvyku se statistikami užírat. Navíc každý rekord je k překonání. Jednou stejně dojde i na vedoucího Petra Čecha,“ usmívá se zkušený gólman a pro Ondřeje Koláře má jen slova chvály. Stejně jako pro celou Slavii za její vystoupení v Lize mistrů.

Sestřih utkání Ligy mistrů Slavia - Inter MilánVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Svými výkony v nabité skupině vzbudili zájem expertů. V tabulce však mají sešívaní jen dva body za dvě remízy. A tudíž jistotu, že i po závěrečném utkání v Dortmundu zůstanou poslední, takže na jaře budou v pohárové Evropě chybět.

Přece jen trochu rozpor, z něhož jsou trenér Jindřich Trpišovský a spol. po klíčové domácí porážce s Interem Milán (1:3) zkroušení.

Je to paradox. I ty dva venkovní zápasy jsme podali lepší výkony než tady doma, hodnotí Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

„V době, kdy jsme hrávali Ligu mistrů se Spartou, se nám také stávalo, že po solidních výkonech jsme někdy skončili poslední. V tak těžké skupině s Barcelonou, Dortmundem a Interem snad reálně s postupem ani nikdo nepočítal. Za své výkony si Slavia zaslouží velký respekt," zdůrazňuje 46letý Jaromír Blažek, bývalý reprezentační gólman, který má jeden mistrovský titul se Slavií a šest se Spartou.

Nejdelší série neprůstřelnosti v české lize
1. Petr Čech902 minut
2. Ondřej Kolář788 minut
3. Jaromír Blažek762 minut
4. Marek Čech720 minut
5. Michal Špit669 minut

Gólman z ligy zase v nároďáku

Klíčovou postavou sešívaných je Ondřej Kolář. Brankář moderního střihu, který hraje skvěle nohama a navrch přidává i parádní zákroky. Vynulovat dokázal i nadpozemšťana Messiho...

„Mám radost, že po čase zase máme v nároďáku gólmana z domácí ligy. Když přicházel do Slavie, spousta lidí mu nevěřila, udělal však velký progres. Dneska mají kluci přece jen výhodu, že kvalitní hra nohama se po gólmanech vyžaduje již delší čas. V našich dobách třeba Kahn z Bayernu nevytáhl paty z čáry. Po něm se objevil Neuer a všechno bylo jinak," líčí Blažek s úsměvem na jedno z prvních průkopníků pojetí brankáře-libera.

Trpišovský přesně takový typ potřebuje

Kolář si někdy svými kličkami na útočníky dovoluje hodně, působí docela bláznivě.

„Nemyslím, že je nějakým crazy brankářem. Trenér Trpišovský si ho z Liberce přivedl, protože lpí na vysokém, riskantním napadání celého týmu a konstruktivní rozehrávce již odzadu, takže potřebuje, aby mu do zvoleného systému přesně zapadl i gólman," poukazuje Blažek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Blažek po konci rozlučkového zápasu děkuje fanouškům.

V jeho profesionální éře brankáři k takovému riziku nucení nebyli. Muž s největším počtem vychytaných nul (157) a dalšími rekordy české ligy však věří, že by se přizpůsobil.

„Pamatuji si na několik faulů, kdy jsem se z brány vypravil docela daleko. Hra nohama mi problém nedělala a nedělá ani teď, kdy ještě chytám v pražském přeboru," usmívá se gólman, který drží po podzimu Újezdu nad Lesy šance na postup.

Teď jde o strategii klubu

A co bude s obletovaným Kolářem? Měl by využít skvělé formy a zkusit některou z předních evropských lig, nebo má na velký přestup ještě čas?

Myslím, že jsme v Lize mistrů nepropadli, to je plus, říká Josef HušbauerVideo: Sport.cz

„Pro Slavii je Kolář samozřejmě klíčový, takže otázkou je, jakou přestupní strategii teď klub v zimě zvolí. Většinou je lepší odcházet v létě, kdy je delší přestávka. Myslím, že by ještě měl Slavii vychytat další titul, a pak v létě někam zamířit," radí Blažek mladšímu kolegovi.

Reklama

Související témata: