Hlavní obsah

Varaďa si vybral jména. Z farmy Bostonu dorazí Lauko, za stěžejního hráče dvacítky kouč označil Dostála

Praha

Celkem 39 hráčů vybral trenér Václav Varaďa do širší nominace českých hokejistů na domácí mistrovství světa do 20 let, které se odehraje na přelomu roku v Ostravě a Třinci. Příprava mužstva začne už 10. prosince ve Frýdku-Místku a výběr se bude zužovat na dvě etapy.

Foto: Sport.cz

Kouč české dvacítky Václav Varaďa.

Článek

První škrt přijde hned za tři dny a odnese ho možná až deset hráčů. „Po první selekci nám zůstane do pokračování kempu 25 hráčů do pole a čtyři brankáři," prozrazuje Varaďa a připomíná, že až 15. prosince se připojí posledních deset z celkem 22 pozvaných krajánků.

„V té poslední vlně dorazí kluci, kteří mají poměrně velkou šanci dostat se na mistrovství, ale záležet bude i na tom, s jakým hladem a chutí přijedou. Nikdo ale nemá předem nic jistého. Chci hlavně, abychom působili jako tým, všichni mají prostor se předvést," míní Varaďa, jenž s napětím očekává, co mu ukáže kemp před šampionátem.

„Tam do toho šlápneme naplno, a kdo za to vezme, má šanci. Máme ve výběru kluky, kteří hrají dospělý hokej, a projevuje se to tím, že jsou schopní se adaptovat na vyšší tempo, umějí si možná i lépe poradit s rychlostí a taktickou vyspělostí," vykládá Varaďa a je rád, že došlo k dohodě o Laukovi, který hraje na farmě Bostonu.

Před rokem lídři zklamali

„Během přípravy nám vykrystalizuje, za kým mužstvo půjde, kdo budou ti tahouni. Před rokem ten očekávaný přínos od lídrů nepřišel, kluci jako Nečas, Kaut, Zadina i Galvas byli sami ze sebe zklamaní," uvažuje trenér, který nominaci oznámí až den před Štědrým večerem, to už bude dvacítka mít za sebou i oba přípravné testy, se Švédy 20.12. v 18:00 hodin ve Frýdku-Místku a se Slováky 22. 12. ve 14:30 hodin na třineckém ledě.

Na soupisku pro MS se vejde 23 hráčů včetně tří gólmanů. O obsazení brankoviště má ale kouč víceméně jasno. „Lukáš Dostál má skvělou sezonu, chytá ve finském Ilvesu s průměrem pod dvě obdržené branky a dostane na šampionátu určitě velkou porci minut, pro nás by to měl být stěžejní hráč. Když kluci ucítí jistotu vzadu, pak se jim bude hrát lépe," míní Varaďa.

Dobře vnímá, že pro hráče bude šampionát v domácím prostředí unikátní. „Na kluky bude určitě větší tlak spojený i s touhou předvést se před svými blízkými. Mám pár fíglů, jak udržet bojové naladění a zabránit tomu, aby na hráče až moc dolehla vánoční atmosféra. Štědrý den máme naplánovaný společně tak, aby z toho mužstvo mělo silný zážitek, ale chci jim tam nechat prostor pro rodiny, aby je i sváteční den pěkně naladil pro šampionát," přemítá trenér.

Máme ohromně těžké soupeře ve skupině v podobě Kanady, USA, Ruska a Německa, hodně důležitý bude pro nás vstup do turnaje. Věřím, že je plus, že budeme hrát doma, a těšíme se, že budeme mít v zádech silnou diváckou podporu. Lístky na české zápasy jsou prakticky fuč," přibližuje Varaďa.

Širší nominace:
Brankáři:
Nick Malík (Třinec)
Jan Bednář (Karlovy Vary
Daniel Dvořák (Prostějov)
Lukáš Dostál (Ilves Tampere/Fin.)
Lukáš Pařík (Spokane/WHL)
Obránci:
Jan Mlčák
Tomáš Dajčar
Miroslav Kukla
František Klejna (všichni Litoměřice)
Stanislav Svozil (Brno)
Karel Klikorka (Mladá Boleslav)
Ivan Lytvynov (České Budějovice)
Martin Haš (Tappara Tampere/Fin.)
Radek Kučeřík (Saskatoon/WHL)
Libor Zábranský (Moose Jaw/WHL)
Šimon Kubíček (Seattle/WHL)
Jan Štibingr (Madison/USHL)
Útočníci:
Otakar Šik
Vojtěch Střondala (oba Litoměřice)
Jan Šír (Liberec)
Karel Plášek (Brno)
Jan Myšák (Litvínov)
David Vitouch (Sparta)
Matěj Blümel (Pardubice)
Radek Mužík (Lulea/Švéd.)
Zdeněk Sedlák (Oulu/Fin.)
Petr Čajka (Ženeva/Švýc.)
František Řehák (Rapperswil/Švýc.)
Jakub Lauko (Providence/AHL)
Jonáš Peterek (Calgary Hitmen/WHL)
Michal Gut (Everett/WHL)
Martin Lang (Kamloops/WHL)
Michal Teplý (Winnipeg/WHL)
Filip Koffer (Prince George/WHL)
Jan Jeník (Hamilton/OHL)
Jaromír Pytlík (Sault Ste. Marie/OHL)
Matěj Pekař (Barrie/OHL)
Adam Raška (Rimouski/QMJHL)
Ondřej Pavel (Fargo/USHL)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články