Hlavní obsah

Příliš drahá roztleskávačka. Ve třetí české lize se zlepšovat nebudu, avizuje Švéd odchod ze Sparty

Jeho lahůdkový gól z přímého kopu do sítě ostravského Baníku dodnes běží v jedné televizní upoutávce. A nejspíš bude k vidění nadále, i když už David Moberg Karlsson fotbalistou pražské Sparty nebude. „S klubem jsme se shodli, že odchod bude pravděpodobně nejlepší řešení,“ avizuje 25letý švédský záložník, že jeho angažmá na Letné se chýlí ke konci a bude mít jen roční trvání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Moberg Karlsson ze Sparty po výhře na Dukle.

Článek

Přišel v půlce minulé sezony a začátek měl víc než nadějný. Hned se začal učit česky, působil pokorně a sympaticky. Na jaře odehrál 15 ligových zápasů a vstřelil 3 góly. Sparta si libovala, že švédská posila s výbornou kopací technikou znamená čerstvou krev a potřebné oživení na pravém křídle.

Jenže v létě jako když utne. David Moberg Karlsson nasbíral během podzimu jen čtyři epizodní ligová vystoupení. Naskakoval za béčko, kde si v ČFL ve čtyřech startech připsal dvě trefy. Na Letné švédskou záhadu intenzivně řešili. K oživení švédského středopolaře se však nedobrali.

Není žádným tajemstvím, že Švéd není hráčem podle gusta kouče Václava Jílka, který se Sparty ujal v létě. Marně po svém svěřenci vyžaduje, aby se ke zlepšení odrazil od běžeckého výkonu.

Chce být rozhodujícím ofenzivním hráčem

„Běhat můžu také, ale defenziva není moje silná stránka. Za béčko jsem hrál i ve středu zálohy, abych byl víc na míči, ale chci hrát za klub, kde budu rozhodujícím ofenzivním hráčem, kterým můžu být," postěžoval si Karlsson v rozhovoru pro švédský deník Aftonbladet, který vyšel začátkem týdne.

Jílek měl Švéda v základní sestavě prvního ligového duelu se Slováckem (0:2). Právě Karlsson odnesl propadák celého týmu jako první. Trenér ho vyhnal ze hřiště nedlouho po první půlhodině.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Moberg Karlsson ze Sparty Praha během utkání s Karvinou.

„David nebyl vůbec v zápase! Absolutně nepracoval, jak jsme si představovali. Víceméně nepodstoupil žádný souboj," kritizoval Jílek.

Od té doby k sobě cestu zpátky nenašli. „Přišel jsem kvůli ofenzivě a na jaře se cítil dobře. Jenže nový trenér chce hráče, kteří běhají a pracují defenzivněji," netají Karlsson, kde je hlavní problém.

Češi jsou fakt dobří běžci...

„Pokud existuje něco, v čem jsou čeští hráči dobří, tak v běhání. Nejsem první ani poslední hráč ve fotbalovém průmyslu, který se opravdu nehodí do pohledu nového trenéra na hru," uvědomuje si.

Karlsson vypomáhal béčku, jenže ČFL v půlce listopadu skončila. V áčku už se nevejde ani na lavičku náhradníků.

Před rokem přišel za přibližně 32 milionů korun, má smlouvu do léta 2022. Za současného stavu však nemá spolupráce ani pro jednu stranu smysl.

„Ve třetí české lize se těžko budu zlepšovat," má Karlsson jasno. „Chci, aby se klubu dařilo co nejlépe. Nepřijel jsem ovšem sem, abych byl roztleskávačkou na tribuně nebo si během tréninků zahrál jako sparingpartner základní jedenáctky," citoval ho již dříve Sportbladet.

Rodina je v Praze šťastná

Prahu si přitom rodina oblíbila. „Krásné město. Společensky jsme rádi, že tady můžeme být. Manželka Clara a náš syn Bill (2 roky) navštěvují anglicko-americké předškolní zařízení, jsou velmi šťastní. V březnu navíc očekáváme další přírůstek. Máme hodně návštěv, naučil jsem se trochu česky a skamarádil se s řadou lidí z klubu. Jenže fotbalově není možné takto pokračovat," líčí Karlsson, jak ho postavení v týmu mrzí.

Aftonbladet poukazuje, že jeho odchod byl ve hře již v létě. Nabídky z Nizozemska ale Sparta nevyslyšela.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty David Moberg Karlsson a Bořek Dočkal oslavují gól na 2:1 během utkání s Baníkem. Švéd teď nejspíš ukáže Letné záda...

V zimě už by je nejspíš neodmítla. „Já i klub se shodujeme, že odchod bude pravděpodobně nejlepší řešení," potvrzuje Karlsson.

Nevylučuje návrat do švédské ligy, ale raději by si ještě vydělával někde v zahraničí. Jasno zatím nemá.

„Ekonomika hraje roli. Kariéra fotbalisty je krátká a až přestanu hrát fotbal, nebudu raketový vědec s vysokým platem," usmívá se.

Reklama

Související témata: